Ακρως ενδιαφέρουσες οι θεατρικές πρεμιέρες των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου με σημαντικά έργα και αληθινές ιστορίες.
Πρώτες θεατρικές πρεμιέρες του μήνα
Το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι, «Η Μητέρα του Σκύλου», που συγκαταλέγεται στα 1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσει κανείς στη ζωή του, ανεβαίνει στην σκηνή του Θεάτρου ΑΚΡΟΠΟΛ, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και μουσική-τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη.
Στις θεατρικές πρεμιέρες και το «Απορρίπτεται» του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω. Ενα σύντομο αλλά πυκνό κωμικό θεατρικό έργο, που αγγίζει βαθιά ηθικά ζητήματα, παρόλο που στην επιφάνεια του παρουσιάζεται ως μια ανάλαφρη φάρσα.
«Η Μητέρα του Σκύλου» στο Ακροπόλ
«Η Μητέρα του Σκύλου», ανεβαίνει στην σκηνή του Θεάτρου ΑΚΡΟΠΟΛ, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και μουσική-τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη.
Η Υρώ Μανέ ενσαρκώνει την ηρωίδα Ραραού, μια από τις πιο σπαρακτικές και ταυτόχρονα εξαιρετικά δυναμικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Η Ραραού, με λόγο παραληρηματικό σχεδόν και αναπάντεχα χιουμοριστικό, μια ψυχή τραυματισμένη με ένα τραύμα που αδυνατεί να επουλώσει, αφηγείται την Οδύσσεια της ύπαρξής της, ακροβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Μέσα από το πρίσμα της μοναδικής αυτής ηρωίδας, το κοινό παρακολουθεί τη δραματική, αλλά και γεμάτη ευτράπελα, ζωή της – από την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση - όπως περνά μέσα από το παραμορφωτικό της φίλτρο.
Η Ραραού, η θεατρίνα, θα ανέβει στο πάλκο της φαντασίας της, με την επιθυμία να λάμψει επιτέλους σαν πραγματική πρωταγωνίστρια, να ζήσει την προσωπική της καταξίωση και αναγέννηση. Η παράσταση ταξιδεύει τους θεατές σε ένα κόσμο γεμάτο από απρόσμενες, αλλά και εξαιρετικά ανθρώπινες στιγμές.
Στη «Μητέρα του Σκύλου», η Ραραού, μέσα από τον ιδιότυπο προσωπικό της λόγο, ζωντανεύει στιγμές από τη διαδρομή του βίου της. Γύρω της, ένας πολύχρωμος δυναμικός και αεικίνητος θίασος «φαντασμάτων» φέρνει με τρόπο μαγικό στο φως πρόσωπα της καθημερινότητας, που χαράχτηκαν στην ψυχή της, για να προσφέρει στο κοινό συγκίνηση και γέλιο. Το κρυμμένο τραύμα που έχει σημαδέψει τη ζωή της μετουσιώνεται, μέσα από μουσικές, χορογραφίες και εικόνες, σε κάτι φωτεινό και αισιόδοξο!
Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ από 13 Φεβρουαρίου.
Πρωταγωνιστουν: Υρώ Μανέ, Λεωνίδας Κακούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Φωτεινή Ντεμίρη, Νίκος Ορφανός, Γιάννης Βασιλώττος, Κώνσταντίνος Αρνόκουρος, Στεφανία Καλομοίρη, Γιώργης Παρταλίδης, Σύνθια Μπατσή, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Θεοδωράκη, Νατάσσα Φαίη Κοσμίδου. Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Κίκλης, Γρηγόρης Λάζογλου
«Απορρίπτεται» του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω στο Θέατρο Σημείο
Ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ένα φεγγαρόλουστο λιμάνι και δύο ζευγάρια συζύγων ερωτευμένα σφόδρα μεταξύ τους, μπλέκονται σε ένα παιχνίδι ερωτικής ανταλλαγής. Ο κος Τζούνο πολιορκεί την κα Λαν, ο κος Λαν διεκδικεί την κα Τζούνο, ενώ και οι δύο κυρίες φαίνονται διαθέσιμες. Την ίδια στιγμή όλοι δηλώνουν την αφοσίωσή τους στους συντρόφους τους. Είναι τελικά τόσο ερωτευμένοι μεταξύ τους; Ή μήπως, αυτό το παιχνίδι απιστίας και πειραματισμού προς κάθε φύλο μετατρέπεται σε θεμέλιο λίθο αναζωογόνησης της συζυγικής αρμονίας τους;
Ο νομπελίστας δραματουργός Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, από το μακρινό 1912 γράφει το θεατρικό μονόπρακτο «Απορρίπτεται» (Overruled) με τρόπο διορατικό, φέρνοντας στο προσκήνιο μια θεματολογία που παραμένει ταμπού ακόμα και μέχρι τις μέρες μας: ο έρωτας και ο γάμος και οι κοινωνικές συμβάσεις που τους διέπουν. Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Σημείο.
Ο Τάσος Πυργιέρης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτό το υλικό μεταπλάθοντας το σε μια φαρσοκωμωδία-μινιατούρα, όπου μέσα από πιπεράτους διαλόγους, λεπτεπίλεπτο χιούμορ, διαυγές πνεύμα και μυστηριώδη ατμόσφαιρα, λέξεις όπως αρχές, ηθική, διαγωγή, καθήκον, αντιπαραβάλλονται με λέξεις όπως αμαρτίες, σφάλματα και τιμωρίες. Το «τι πρέπει» δίνει τη θέση του στο «τι συμβαίνει» μέσα από το μικροσκόπιο του «τι θέλω». Και οι ανθρώπινες σχέσεις αποκαλύπτονται μέσα από συγκρούσεις, διλήμματα, επιθυμίες και αντιστάσεις σε κοινωνικά όρια και αποκλεισμούς.
Ο Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω υψώνει έναν καθρέφτη απέναντι στην ανθρώπινη φύση και με το δικό του πνευματώδη τρόπο μας δείχνει ότι η αλήθεια της επιθυμίας είναι ευτυχέστερη από το ψέμα της ευπρέπειας. Και γελώντας μας κλείνει το μάτι και δηλώνει κατηγορηματικά «…είμαστε άνθρωποι και τελειώνουμε». Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Γκρέγκορι Τζέιμς Λαν| Θωμάς Βούλγαρης, Μαργκρέτε Ρόουζ Τζούνο| Αγγελική Καρυστινού, Σεραφίτα Σάλλυ Λαν| Αντιγόνη Κουλουκάκου, Σιμπθορπ Τοπς Τζούνο| Βασίλης Αθανασόπουλος
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» επιστρέφει στο Ολύμπια
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων του Οκτωβρίου, η αγαπημένη κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι, «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», επιστρέφει στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 5, 7 και 9 Φεβρουαρίου.
Σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα, και την αναβίωση της σκηνοθεσίας των Βασίλη Παπαβασιλείου - Νικολέτας Φιλόσογλου από τον Ίωνα Κεσούλη, η παράσταση προσφέρει στο κοινό, την κλασική γοητεία και το διαχρονικό χιούμορ της δημοφιλούς όπερας, που αποτελεί ορόσημο του ρεπερτορίου του Ροσσίνι. Στο ρόλο του Φίγκαρο ο Γιώργος Ιατρού τον οποίο πλαισιώνουν οι: Βασίλη Καβάγιας (Κόμης Αλμαβίβα), Μάρθα Σωτηρίου (Ροζίνα), Μάριος Σαραντίδης (Μπάρτολο), Χριστόφορος Σταμπόγλης (Μπαζίλιο), Μίνα Πολυχρόνου (Μπέρτα), Νίκος Μασουράκης (Φιορέλλο).
Συμμετέχoυν η Συμφωνική Ορχήστρα & η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
«Γράφοντας τον Κουρέα, διασκέδασα όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή μου», αναφέρει ο Ροσσίνι σε μια επιστολή του προς τον Παγκανίνι. Στο απόγειο της δόξας του, ο 24χρονος συνθέτης ολοκληρώνει μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες την πιο διάσημη κωμική όπερα όλων των εποχών. Ίντριγκες, μεταμφιέσεις και τεχνάσματα αποτελούν οικείες καταστάσεις για τον Φίγκαρο, τον πολυμήχανο κουρέα της Σεβίλλης, που κινεί τα νήματα μιας ξεκαρδιστικής πλεκτάνης για χάρη του έρωτα. Η όμορφη Ροζίνα ζει υπό την ασφυκτική παρακολούθηση του ηλικιωμένου κηδεμόνα της Δον Μπάρτολο, ο οποίος σκοπεύει να την παντρευτεί με την ενηλικίωσή της. Ωστόσο, τη νεαρή κοπέλα θα ερωτευτεί ο κόμης Αλμαβίβα και μεταμφιεσμένος στον φτωχό φοιτητή Λιντόρο θα τη διεκδικήσει με τη βοήθεια του Φίγκαρο.
«Κάπου περνούσε μια φωνή» στο bijoux de kant HOOD art space
Η bijoux de kant παρουσιάζει μια μουσική παράσταση με μελοποιημένα ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη για φωνή και πιάνο σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου, ερμηνεία Ody Icons και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη από τις 8 Φεβρουαρίου στο bijoux de kant HOOD art space, στο κέντρο της Αθήνας.
«Ήταν ένα βαθύτατα παθητικό τραγούδι καθώς ερχόταν μεσ’ απ’ το σοκάκι. ένα τραγούδι μακρυνό και σαν απελπισμένο…» - Ναπολέων Λαπαθιώτης
Η bijoux de kant συναντά ξανά την ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ογδόντα χρόνια μετά την αυτοχειρία του, σε μια παράσταση ωδή στη νοσταλγική αναπόληση και την έκσταση που οδηγεί ο ακραίος ερωτισμός. Ο κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο του συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη για δώδεκα μόνο παραστάσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της bijoux de kant στο Μοναστηράκι. Τα μελοποιημένα ποιήματα του «καταραμένου», φλανέρ ποιητή ερμηνεύει ο Ody Icons με τη συνοδεία του Αλέξανδρου Αβδελιώδη στο πιάνο.
Αριστοκρατικά μεγαλωμένος, άριστα μορφωμένος, μοναχοπαίδι υπουργού, ανανεωτής της παράδοσης, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, συνοδοιπόρος των κομμουνιστών, τοξικομανής, αυτόχειρας, «παρακμιακός» και «περιπλανώμενος», ο Ναπολέων Λαπαθιώτης ξετυλίγει μέσα από τους στίχους του το διαχρονικό αίτημα για έρωτα, «τις σκοτεινές κι ανείπωτες λαχτάρες, όλες τις γνώριμες φωνές των Περασμένων, μέσα σ’ αλάλητες αυγές χαμένων παραδείσων».
Η bijoux de kant παρουσιάζει μια μουσική παράσταση για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας. Μια αισθητική η οποία είναι γεμάτη αντιφάσεις και προσεγγίζει το ωραίο -όχι ως κάτι απόλυτο- αλλά ως προσωπικό, υποκειμενικό και βαθιά σπαρακτικό.
Οστια - αυτό είναι το Σώμα μου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
Οστια - αυτό είναι το Σώμα μου, μια παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του ποιητή και σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του, στις 2 Νοεμβρίου, 1975
Η κόλαση του Δάντη ήταν η ποίηση της προσωπικής του ζωής. Ο παράδεισος, η άλλη, η φωτεινή της εκδοχή, της δημιουργίας. Το καθαρτήριο, η ίδια η ιστορία του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Αυτή τη ζωή, αυτή την ιστορία, αυτή τη δημιουργία προσεγγίζει η παράσταση “Όστια - Αυτό είναι το σώμα μου”, μέσα από τις αφηγήσεις πέντε γυναικών, εμπνευσμένων από τις αντίστοιχες ηρωίδες του κινηματογραφικού του έργου. Μαρία, Μάμα Ρόμα, Ιοκάστη, Εμίλια - η υπηρέτρια, Μήδεια, που υποδύεται η Λουκία Μιχαλοπούλου, που συν-σκηνοθετεί την παράσταση μαζί με τον Αντρέα Μαντά, που είχε την αρχική ιδέα και υπογράφει και το κείμενο.
Πρόκειται για μια παράσταση που εστιάζει σε ό,τι έχει να κάνει με τις ρίζες των ανθρώπων, ατομικά και συλλογικά: Τι συνδέει αυτές τις γυναίκες μεταξύ τους; Ένας πατέρας. Το ίδιο χώμα. Είναι, στην ουσία, το ίδιο πρόσωπο. Θα μπορούσαν να είναι όλες τους η Σουζάνα, η μάνα του Παζολίνι.
Μαζί με τη Λουκία Μιχαλοπούλου που δίνει σάρκα και οστά στις πέντε γυναίκες της παράστασης, οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, Αντώνης Κωστόπουλος και Γαβριήλ Ζήσης
Προγραμματισμένη πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα-Τρίτη στις 9μμ. για λίγες παραστάσεις, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν
Δύο υπέροχοι κωμικοί υπογράφουν 'Σύμφωνο Επιβίωσης'
Ο Αντώνης Κρόμπας και ο Λευτέρης Ελευθερίου τo αχτύπητo κωμικό δίδυμο
της νέας ελληνικής κωμικής σκηνής, έρχονται με ένα καταπληκτικό
comedy show και υπογράφουν 'Σύμφωνο Επιβίωσης'
Σχολιάζουν, σατιρίζουν, υποκρίνονται, εκνευρίζουν και ερεθίζουν το κοινό μέσα σε ένα καταιγιστικό δίωρο! Απορίες, καταγγελίες, ποιήματα, και όλης της γης τα κρίματα αμέσως συγχωρούνται κι ευθύς ξαναγεννιούνται!
Φίλοι μου σκεφτείτε φρόνιμα και ελάτε να τους δείτε γιατί αργά ή γρήγορα μπροστά σας… θα τους βρείτε, από 13 Φεβρουαρίου στο θέατρο Παλλάς.
Παντβάλ* - Μια λοξή ματιά στο Υπόγειο στο Art63
Η παράσταση "Παντβάλ* - Μια λοξή ματιά στο Υπόγειο" (*Υπόγειο στα ρωσικά) μέσω της αιχμηρής διασκευής της Ηλέκτρας Θεολόγη και της δυναμικής σκηνοθεσίας της Λίλλυς Μελεμέ έρχεται, από τις 10 Φεβρουαρίου, να αναδείξει τη σκοτεινή και αβυσσαλέα πλευρά της ψυχής του ανθρώπου, με τρόπο που δεν περιορίζεται στο παρελθόν αλλά αγγίζει με δύναμη το σήμερα.
Στο νέο θεατρικό χώρο Art63 8 ηθοποιοί, με τον Κώστα Βασαρδάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα μας ταξιδέψουν στον λαβύρινθο του ψυχισμού, όπου η αναζήτηση για την αλήθεια συγκρούεται με την απελπισία, την αλαζονεία και τη μοναξιά.
Ένας Άνθρωπος, ένας ανώνυμος αντιήρωας, αυτοεξόριστος στο Υπόγειό του. Μοναχικός, οργισμένος, σαρκαστικός, βαθιά πληγωμένος, ευαίσθητος, οξυδερκής και ταυτόχρονα αθεράπευτα ειλικρινής, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα και διεκδικεί μια σπίθα ζωής μέσα σε έναν κόσμο που τον συνθλίβει με τους κανόνες του. Προκαλεί με πείσμα την ψυχρή λογική, επαναστατεί ενάντια σε όλες τις συμβάσεις, ουρλιάζει επίμονα την ωμή αλήθεια του. Αμφισβητεί κάθε πλαίσιο που περιορίζει την ανθρώπινη φύση, μετατρέποντας το άτομο σε καλοκουρδισμένο γρανάζι μιας μηχανής που λειτουργεί ερήμην του, στερώντας του το ισχυρότερο όπλο: την φαντασία.
Ο Άνθρωπος του Ντοστογιέφσκι αναζητώντας την αυθεντικότητα, τολμά και αναποδογυρίζει την πραγματικότητα. Παίζουν (αλφαβητικά): Κώστας Βασαρδάνης, Χρήστος Δεστούνης, Ηλέκτρα Θεολόγη, Βασιλική Κούλη, Κατερίνα Μίχου, Γιώργος Μπανταδάκης, Βαγγέλης Σαλευρής, Νάσος Φρίγγης
Ελένη ή Ο Κανένας στο Αλκμήνη
Το Θέατρο Τση Ζακύνθος παρουσιάζει την παράσταση "Ελένη ή Ο Κανένας", μια θεατρική διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη, ( εκδόσεις Καστανιώτη), από Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Η παράσταση αφηγείται τη συγκλονιστική ζωή της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου, Ελένης Μπούκουρα Αλταμούρα, που έζησε ως γυναίκα σε έναν κόσμο που δε χωρούσε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Με πάθος για τη ζωγραφική και μεταμφιεσμένη σε άνδρα, η Ελένη κατέκτησε το δικαίωμα να σπουδάσει στις καλύτερες σχολές ζωγραφικής της Ευρώπης, αγωνίστηκε για την τέχνη της και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας με μοναξιά και απώλειες.
Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Καποδίστρια, ζωντανεύει μια μορφή που ενσάρκωσε την έννοια της ανυποχώρητης δημιουργικότητας και της γυναικείας ανεξαρτησίας σε μια εποχή βαθιά πατριαρχική. Παίζουν: Τζίνα Δράκου, Γιοβάννα Καποδίστρια
«Εγκαταλυπημένες» στο θέατρο Αλκμήνη
Από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 και κάθε Τετάρτη στις 20:30, η παράσταση «Εγκαταλυπημένες» ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη.
Σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δάφνης Μαρκάκη, το έργο φέρνει στη σκηνή τέσσερις γυναίκες που αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα της καθημερινότητας, αλλά και της ύπαρξης, μέσα από ένα μίγμα χιούμορ, αυτοσαρκασμού και ευαισθησίας.
Ένα μικρόφωνο, λίγα προσωπικά μυστικά και μια διάθεση εξερεύνησης είναι τα βασικά εργαλεία αυτής της πρωτότυπης παράστασης, που αποτυπώνει την προσπάθεια του ανθρώπου να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Παίζουν: Χριστίνα Μάλλιου, Δάφνη Μαρκάκη, Κατερίνα Μπουλάκου, Γιώτα Τσιότσκα
DISORDER στο Θέατρο Καλλιρρόης
Μετά την επιτυχία της περσινής χρονιάς και το βραβείο κοινού All4fun στην κατηγορία Καλύτερο Νεοελληνικό Έργο, το DISORDER του Γιώργου Αδαμαντιάδη, ανεβαίνει για 2η συνεχόμενη χρονιά από τα Μπάσταρδα του Σίσυφου στο Θέατρο Καλλιρρόης.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ένας υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας συλλαμβάνεται παράνομα με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και ανακρίνεται από πράκτορα ασφαλείας.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, μια σειρά από φόνους πρώην αστυνομικών αξιωματούχων θα σοκάρει τη χώρα. Η γυναίκα που κατηγορείται για τις δολοφονίες παραδίνεται και η δίκη της αναμένεται να αποκαλύψει ένα από τα πιο σκοτεινά μυστικά της εποχής. Η παράσταση DISORDER αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τις δύο αυτές παράλληλες ιστορίες και φωτίζει τις συνθήκες που οδήγησαν σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.
Το DISORDER είναι έργο που ακροβατεί στα όρια του δικαστικού και του κατασκοπικού θρίλερ. Δύο ξεχωριστές υποθέσεις εκτυλίσσονται παράλληλα επί σκηνής σε δύο διαφορετικούς χρόνους. Το μόνο που τις συνδέει είναι το νήμα της δικαιοσύνης που έκανε τα στραβά μάτια σε ένα έγκλημα του παρελθόντος.
Και οι έξι χαρακτήρες του έργου παλεύουν μεταξύ τους σαν ατάιστα αγρίμια για ένα κομμάτι αλήθειας στις αρένες ενός δικαστηρίου κι ενός μυστικού κέντρου κράτησης. Θα αντιμετωπίσουν τους δαίμονες τους σε μια άνιση μάχη και θα μας κάνουν να αναρωτηθούμε ποια είναι τα όρια της δικαιοσύνης όταν στέκεται εμπόδιο στην επιβίωση ενός πανίσχυρου παρακράτους, οδηγώντας τους ανθρώπους στην τέλεση πράξεων αυτοδικίας.
*Το έργο είναι προϊόν μυθοπλασίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα είναι συμπτωματική.
Αλεξάνδρα Μαρτίνη, Αλεξάν Σαριγιάν, Γιάννης Ζαφείρης, Γιώργος Αδαμαντιάδης, Κατερίνα Κυπραίου, Στέλιος Μοίρας
O «Λέμονγκρας» σας περιμένει στο Θέατρο 104
Μια αληθινή ιστορία, όχι πολύ μακρινή, εξελίσσεται το 2002 σε μια κανονική οικογένεια, σε ένα κανονικό περιβάλλον, σε ένα κανονικό σπίτι.
Άραγε, η αγορά ενός λευκού τριαντάφυλλου μπορεί να ξυπνήσει μνήμες εξήντα ετών; Η απρόσμενη εισβολή του Πέτρου μετατρέπει το ανθοπωλείο «Λέμονγκρας» από χώρο ηρεμίας και ομορφιάς σε τοπίο αναταράξεων και μαύρων εκμυστηρεύσεων. Η γαλήνη στο σπίτι της Φλώρας και του Μάρκου διαταράσσεται όταν το παρελθόν τους γίνεται παρόν. Η Λίλι ακροβατεί ανάμεσα στο χθες και το αύριο. Ο Αλέξανδρος παλεύει με τους δαίμονές του. Ποιος θα μείνει ζωντανός σε αυτόν τον πόλεμο με αντίπαλο το εγώ του;
Η μνήμη φθίνει, το σώμα αντιστέκεται και οι σκέψεις οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα.
Παρελθόν και μέλλον, παραθέσεις και αντιπαραθέσεις, κριτικές και αυτοκριτικές, αποκαλύψεις και συγκαλύψεις, ενοχές και παραδοχές διαπλέκονται σε μια πραγματική ιστορία γεμάτη απρόβλεπτες εξελίξεις ανατρέποντας την κανονικότητα.
Το ανθοπωλείο «Λέμονγκρας» σας περιμένει στο Θέατρο 104 από το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.
Ο Καμπανέλλης του σήμερα στο θέατρο Ολύμπια
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μεγάλο μας συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη με την παρουσίαση σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, των δυο κορυφαίων έργων του ‘Μαουτχάουζεν’ και ‘Μεγάλο μας τσίρκο’, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια.
Το ‘Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη’, παραγωγής του αξιόλουγου "Ιδρύματος Σακελαρίδη", συνίσταται στην παρουσίαση των δύο μεγάλων του έργων ‘Μαουτχάουζεν’ (μουσική Μ. Θεοδωράκη) και ‘ Το μεγάλο μας τσίρκο’ (μουσική Σταύρου Ξαρχάκου) σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σάλτα, που θα έχει και τη μουσική διεύθυνση της παράστασης στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Μητρούσης και η Όλγα Πολίτου και τραγουδάει ο ιδιαίτερα εκφραστικός Βασίλης Λέκκας.
Το Μαουτχάουζεν
Ο Καμπανέλης, κρατούμενος για δύο ολόκληρα χρόνια, απ τους Γερμανούς, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν σκιαγραφεί με τέσσερα βιωματικά ποιήματα (‘Άσμα ασμάτων’, ‘Αντώνης’, ‘Δραπέτης’ και ‘Όταν τελειώσει ο πόλεμος’ ) μία πτυχή των όσων έζησε ο ίδιος εκεί μέσα. Τα ποιήματα αυτά μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης με μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε το μουσικό αυτό έργο (‘Μαουτχάουζεν’) να αναγορευθεί ως το ''σημαντικότερο που γράφτηκε ποτέ για το Ολοκαύτωμα''.
Το Μεγάλο μας Τσίρκο
Όσον αφορά δε, το δεύτερο έργο του Καμπανέλη, ‘Το μεγάλο μας τσίρκο’ που παρουσιά-ζεται, αυτό ως γνωστόν περιγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τα σημαντικότερα γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας, απ το 1821 και μετέπειτα.
Τα τραγούδια
Στην παράσταση ακούγονται τα τραγούδια: Άσμα ασμάτων, Αντώνης, Δραπέτης, Άμα τελειώσει ο πόλεμος, Λαέ μην σκύψεις το κεφάλι, Φίλοι κι αδέλφια, Ξεριζωμός, Όλυμπος (παραδοσιακό κλέφτικο) Στα περβόλια, Το απομεσήμερο, Την πόρτα ανοίγω το βράδυ, οι Γερανοί (Ρώσικο – μετάφραση Γ. Ρίτσου), Αυτούς που βλέπεις πάλι θα τους ξαναδείς, Στο καφενείον η Ελλάς (Γ. Μαρκόπουλος), Προσκύνημα (Ορέστη απ το Βόλο Μαρία απ τη Σπάρτη).
Οι συντελεστές
Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας - Νίκος Φαρμάκης – Γιώργος Τζιουβάρας - Σταματία Κολωνιάρη-Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Μητρούσης – Όλγα Πολίτου - Γιώργος Τσαρδούνης – Δημήτρης Παπαθα-νασίου – Σταματία Φέρλια - Μαρία Τσιαμπέρα – Καίτη Μαμούρη – Μαρία Μεταξιώτη - Μαρία Βάραγκα- Ελένη Σαρακατσιάνου-Ορχήστρα: Χρήστος Βιδινιώτης (Μπουζούκι)- Μάριος Σάλτας (κιθάρα)- Δημήτρης Σιδέρης (πλήκτρα) - Χρήστος Σάλτας (κλασική κιθάρα)- Γιάννης Πλαγιανάκος (κόντρα μπάσο) - Φανή Χαλατσογιάννη (Σαντούρι)- Σκηνικά-κουστούμια: Εμίλ Αβακιάν - Τ. Μυτιληναίος - Χρ. Λαλουμίχος- Χορογραφίες: Κώστας Κολωνιάρης-Ηλίας Σάλτας- Ηχητικά εφε – φώτα: Βασίλης Γερολιόλιος-Συμμετέχει η 50μελής μικτή χορωδία του ‘Ιδρύματος Σακελλαρίδη’- Παρουσίαση: Μήνα Μητρούλα – Μεταξία Τσιαργαλή.
Εισιτήρια. ticketplus.gr και στο τηλ. 2108817072