Οι «Απάχηδες των Αθηνών» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος - iefimerida.gr

Οι «Απάχηδες των Αθηνών» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι «Απάχηδες των Αθηνών» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Οι «Απάχηδες των Αθηνών» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς (27 Oκτωβρίου) με την προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στις 19.00.

‘Έχοντας ταξιδέψει σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ διεθνώς (από το Il Cinema Ritrovato της Μπολόνια μεχρι το Toute la mémoire du monde στο Παρίσι, αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά), η ταινία επιστρέφει και πάλι στο «σπίτι» της, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για μία μοναδική προβολή. Οι «Απάχηδες των Αθηνών» αποκαταστάθηκαν ψηφιακά σε 4Κ, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο εργαστήριο L'Immagine Ritrovata της Μπολόνια, ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H ταινία, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου, βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα και είναι η πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία, που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη. Η κόπια βρέθηκε, πριν μερικά χρόνια, στην Γαλλική Ταινιοθήκη, το εγχείρημα τέθηκε υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, και επειδή πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία η οποία συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Αλέξανδρος Ευκλείδης συμβούλεψαν την πρόεδρο της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, να ζητήσει την αποκλειστική χορηγία του ΙΣΝ για την αποκατάσταση της ταινίας, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Η αποκατάσταση της εικόνας σε 4Κ πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με την Ηλέκτρα Βενάκη ως υπεύθυνη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό της Γαλλικής Ταινιοθήκης και την Έλενα Ταμακάρο από Ιταλικής πλευράς, στο εργαστήριο L 'Immagine Ritrovata στην Μπολόνια. Την ανασύσταση της μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής (Επιμέλεια και προσαρμογή της μουσικής επένδυσης: Γιάννης Τσελίκας. Μουσικολογική έρευνα: Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Τη σύνθεση της ηχητικής μπάντας ανέλαβε η Ηλέκτρα Βενάκη).

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο Γιάννης Πρινέας, κ.α. αποτελεί έναν σημαντικό, χαμένο μέχρι σήμερα, κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου.

Η κύρια δύναμη της κινηματογραφημένης αυτής οπερέτας, έγκειται στην υψηλή αισθητική της κινηματογράφησης, η οποία καταγράφει έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, και συλλαμβάνει την καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H πρώτη παγκόσμια προβολή της αποκατεστημένης ταινίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και Μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με μαέστρο τον Αναστάσιο Συμεωνίδη.

Στην προβολή της Ταινιοθήκης οι θεατές θα απολαύσουν την ηχογραφημένη εκδοχή της συγκεκριμένης ζωντανής εκτέλεσης η οποία έχει ενσωματωθεί στο νέο ψηφιακό αρχείο, μαζί με αυθεντικές ηχογραφήσεις της εποχής.

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει την δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων στη διεύθυνση: https://tickets.tainiothiki.gr/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταινιοθήκη της Ελλάδος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ