Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει τον Σεπτέμβριο την έκθεση space of togetherness στον Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά.
Σε έναν χώρο με πετρόχτιστα κτίρια και αυλή όπου στεγάζεται η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η έκθεση space of togetherness θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου.
Οσα απασχολούν την Ευρώπη
Ο ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια της Διευθύντριας Ελίνας Κουντούρη, παρουσιάζει μια έκθεση που θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών.
Το space of togetherness είναι μια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η έκθεση του ΝΕΟΝ στους χώρους της Δραματικής του Εθνικού
Το εκθεσιακό και δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης επιδιώκει τη συνύπαρξη με τις δραστηριότητες της Δραματικής Σχολής, δημιουργώντας ένα ανοιχτό, ζωντανό εργαστήριο.
Η Σχολή του Εθνικου Θεάτρου έχει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης καθώς λειτουργεί ως εστία καλλιτεχνικών πρακτικών και αποτελεί ένα ζωντανό χώρο όπου συνυπάρχουν σπουδαστές και σπουδάστριες διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης, καταγωγής και κουλτούρας. Από το 1930 που ιδρύθηκε η Σχολή ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί ένα εργαστήριο αφιερωμένο στη δημιουργική εξερεύνηση της τέχνης του ηθοποιού και έναν καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό θεσμό που καλλιεργεί την παιδαγωγική και τις προοδευτικές ιδέες.
space of togetherness μια έκθεση με ιστορίες που μας αφορούν
Η έκθεση space of togetherness θα διερευνήσει πώς υφαίνονται στην καθημερινή μας ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν, η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου.
Συμμετέχουν καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες και συλλογικότητες, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικές πρακτικές που αμφισβητούν τα στερεότυπα:
Igshaan Adams, Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, Mona Hatoum, Patricia Kaersenhout, Bouchra Khalili, Μενέλαος Καραμαγκιώλης, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Malgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Κώστας Ρουσσάκης, Γεωργία Σαγρή, Antrea Tzourovits, VASKOS, Μαριάννα Χριστοφίδου.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ένα δημόσιο πρόγραμμα που θα συγκεντρώσει διάφορους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής.
Στο πλαίσιο του space of togetherness, ο ΝΕΟΝ πραγματοποίησε κατασκευαστικές εργασίες υποδομής στους μη ανακαινισμένους χώρους της Σχολής, σύμφωνα με την αρχή του να δημιουργεί και να δωρίζει υποδομές σε όλους τους χώρους με τους οποίους συνεργάζεται και να ανοίγει στο κοινό απροσδόκητους χώρους πολιτιστικής σημασίας.
«Ο ΝΕΟΝ φέρνει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη»
Αλλωστε ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.
Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.
Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.
Ενα χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στην πόλη
Η Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται στο νούμερο 52 της οδού Πειραιώς και το συγκρότημα κτιρίων στο οποίο στεγάζεται αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στην πόλη. Το 1997 κηρύχτηκε διατηρητέο στο πλαίσιο του προγράμματος μετατροπής της οδού Πειραιώς σε πολιτιστικό άξονα. Η κομβική θέση του κτιρίου, οι πολύπλευρες λειτουργίες του όλα αυτά τα χρόνια – εργοστάσιο της εταιρίας χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων «Σάνιτας», αποθήκες δημοσίων φορέων – και η πλούσια ιστορία του καλλιεργούν "έναν χώρο συντροφικότητας".
Η οδός Πειραιώς, η οποία εκτείνεται σε μήκος 9 χιλιομέτρων, συνέδεε ιστορικά το κέντρο της Αθήνας με το λιμάνι της, τον Πειραιά, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αστική ανάπτυξη της πόλης. Σχεδιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1830 ως μέρος του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού της Αθήνας, αποτελώντας τη διαδρομή προς το λιμάνι του Πειραιά, πλαισιωμένη από τα ερείπια των αρχαίων "Μακρών Τειχών", που κάποτε οχύρωναν αυτή τη διαδρομή. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, ο περιβάλλον χώρος ήταν διάσπαρτος με ελαιώνες. Με την αστική ανάπτυξη της πόλης, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου δημιουργήθηκαν βιομηχανίες χημικών, μετάλλου, κλωστοϋφαντουργίας, τροφίμων καθώς και τεχνικά εργαστήρια και αποθήκες σηματοδοτώντας την αρχή της ελληνικής βιομηχανίας.
Ορισμένες από τις βιομηχανίες λειτουργούσαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή άλλες εξακολουθούν να δουλεύουν ακόμη και σήμερα. H περιοχή χαρακτηρίζεται από τις μετακινήσεις πληθυσμών με γηγενείς, πρόσφυγες και μετανάστες της εργατικής τάξης να εγκαθίστανται τριγύρω λόγω των ευκαιριών απασχόλησης στο αναπτυσσόμενο βιομηχανικό τοπίο.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90, η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά ξεκίνησε την μερική ανακαίνιση των κτιρίων, με όραμα τη δημιουργία ενός θεάτρου που ονομάστηκε Σχολείον της Αθήνας. Ο αρχιτέκτονας Μάνος Περράκης γεφύρωσε τη βιομηχανική αρχιτεκτονική των αρχών του 20ου αιώνα με μια σύγχρονη θεατρική υποδομή. Από το 2018 στεγάζεται εκεί η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία φιλοξενεί πολυάριθμες θεατρικές εκδηλώσεις. Από το σπουδαστικό έτος 2018-2019 τέθηκε παράλληλα σε λειτουργία το Τμήμα Σκηνοθεσίας.
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ συνεργάζεται με τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρουσιάζει την έκθεση space of togetherness, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη