Το μεγάλο αουτσάιντερ, ο Douglas Stuart αποσπά με το πρώτο του μυθιστόρημα «Shuggie Bain» το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο Booker.
Γεννημένος στη Γλασκόβη της Σκωτίας, σπούδασε στο Royal College of Art του Λονδίνου. Μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε το 2000 στη Νέα Υόρκη, όπου ζει μέχρι σήμερα, και εργάστηκε στη μόδα για εταιρείες όπως οι Calvin Klein, Ralph Lauren και Gap. Το Shuggie Bain είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του και μετά την κατάκτηση του Booker δηλώνει πως θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Ο 44χρονος Douglas Stuart αποκαλύπτει σε αυτή την πρώτη του συγγραφική απόπειρα την αναλγησία της φτώχειας, τα όρια της αγάπης και την κενότητα της περηφάνιας.
Το βιβλίο, που ο συγγραφέας το έγραφε επί μία δεκαετία, βασίζεται στις πραγματικές εμπειρίες του από τα παιδικά του χρόνια στη Σκωτία, από την προσπάθειά του ως παιδιού να αποδεχθεί τη σεξουαλική του ταυτότητα, και από τη μάχη της μητέρας του με τον εθισμό στο αλκοόλ που την οδήγησε στον θάνατο, όταν εκείνος ήταν 16 ετών. «Δεν θα υπήρχα χωρίς εκείνη, η δουλειά μου δεν θα υπήρχε» έχει δηλώσει ανοιχτά ο ίδιος.
H ιστορία του βιβλίου που κέρδισε το Booker
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στη Γλασκόβη, όπου οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει οικογένειες στην ανεργία, οι οποίες καταφεύγουν σε κομπίνες για να επιβιώσουν, μεγαλώνει ένα αγόρι αλλιώτικο, ο Shuggie Bain, με μια μητέρα αλκοολική και τα δυο του αδέρφια. Ο πατέρας τους τους έχει εγκαταλείψει και η μητέρα με τα τρία παιδιά βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια διαλυμένη πόλη ανθρακωρύχων. Καθώς η μητέρα κατρακυλάει ακόμα βαθύτερα στον αλκοολισμό, τα παιδιά κάνουν ό,τι μπορούν για να τη βοηθήσουν, όμως ένα ένα αναγκάζονται να φύγουν για να σωθούν. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Shuggie, αρνείται να σταματήσει να ελπίζει και βάζει πείσμα να βοηθήσει τη μητέρα του να ξεφύγει απ’ αυτόν τον χαμένο τόπο.
Βαθιά συγκινητικό με εξαιρετική ατμόσφαιρα και ανάγλυφη απόδοση της εποχής και του τόπου, το βιβλίο ασκεί δριμεία κριτική στη θατσερική πολιτική και αποτελεί συγχρόνως ένα ανελέητο πορτρέτο της κατάβασης μιας γυναίκας στην κόλαση του αλκοολισμού και μια συγκλονιστική περιγραφή του δεσμού μητέρας-γιου.
Το βιβλίο είναι για τη φετινή χρονιά το αγαπημένο των κριτικών, όπως φαίνεται και από τις πολλές του υποψηφιότητες για βραβεία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, και εξαιρετικά δημοφιλές στους αναγνώστες. Μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες και στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2021 σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.
Υμνοι στο εξωτερικο για τον νικητή του Booker
«Το σώμα –ιδίως το σώμα που πονά– βάζει φωτιά στις σελίδες του Shuggie Bain… Αυτός είναι ο κόσμος του Shuggie Bain, ενός μικρού αγοριού που μεγαλώνει στη Γλασκόβη της δεκαετίας του ’80. Και αυτός είναι ο κόσμος της Agnes Bain, της λαμπερής, καταστροφικής μητέρας που οδηγείται αργά και βασανιστικά στον θάνατο μέσα από το ποτό. Το εντυπωσιακό είναι το πόσο τρελά, απίθανα ζωντανά είναι όλα αυτά… Το βιβλίο θα ήταν σχεδόν αβάσταχτο αν ο συγγραφέας δεν διέθετε αυτήν την εκπληκτική ικανότητα να αγαπά. Είναι αξιαγάπητος ο Douglas Stuart ̶ άγριος, τρυφερός και αξιαγάπητος. Μας εκθέτει σε πάρα πολλές τερατώδεις συμπεριφορές, αλλά δεν μας παρουσιάζει ούτε ένα τέρας – μόνο την καταστροφή που αφήνουν πίσω τους αυτές οι συμπεριφορές. Αν μπορεί να διακρίνει με μεγάλη ακρίβεια τη διάλυση, με μεγαλύτερη ακόμα μπορεί να διακρίνει την άσβεστη φλόγα της αγάπης που τρεμοπαίζει… Το βιβλίο μάς αφήνει συντετριμμένους και απολύτως εντυπωσιασμένους. Η ζωή μπορεί να είναι μικρή, αλλά κρατάει για πάντα». New York Times Book Review
«Μια σπαρακτική ιστορία για την ταυτότητα, τον εθισμό και την εγκατάλειψη». Time
«Ένα βιβλίο που έγινε αμέσως κλασικό. Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Θάτσερ και, κατά κάποιον τρόπο, την καθορίζει. Ένα μυθιστόρημα που διερευνά τα έγκατα της σκοτσέζικης κοινωνίας και ανασκαλεύει τη βρομιά της Γλασκόβης της δεκαετίας του 1980, για να μας αποκαλύψει μια ιστορία που ταυτόχρονα συγκινεί και καθηλώνει. Φέρνει στο μυαλό τον D.H. Lawrence, τον James Joyce… Ένας λογοτεχνικός άθλος». Washington Independent Review of Books
«Ένα μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα πραγματικό αριστούργημα». Washington Post