To ερχόμενο Σαββατοκύριακο διοργανώνονται τα φετινά «Μποτσάρεια», οι εορτασμοί προς τιμήν του Μάρκου Μποτσαρη, με επίκεντρο το Καρπενήσι και το Κεφαλόβρυσο. Στο πλαίσιο των εορτασμών το Σάββατο 5 Αυγούστου, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, θα παρουσιαστεί το καινούργιο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή με τίτλο «Δειλινό και Αγιο φως».
O συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ζυμώνεται με την παράδοση και προσκαλεί τους: Θοδωρή Βουτσικάκη, Λεωνίδα Κακούρη, το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass, το Βασίλη Παναγιωτόπουλο στα κρουστά, το συνθέτη στο πιάνο και είκοσι εθελοντές Καρπενησιώτες που συμμετέχουν στην αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου και του θανάτου του Μάρκου Μπότσαρη.
Ενα μουσικό έργο αφιερωμένο στον Μάρκο Μπότσαρη
Το έργο «Δειλινό και Αγιο φως» έχει ως έμπνευση την απαράμιλλη αυτοθυσία του πιο διεθνή ήρωα της παλιγγενεσίας του 1821, του Μάρκου Μπότσαρη και αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο των Μποτσάρειων, για την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του στη μάχη του Κεφαλόβρυσου στο Καρπενήσι.
Το έργο βασίζεται στη δημοτική ποίηση. Η δύναμη του λόγου της προφορικής παράδοσης, της δημοτικής ποίησης, αναγεννιέται μέσα από τη σύγχρονη μελοποίηση του συνθέτη, έχοντας ως θέμα τον ήρωα του οποίου ο θάνατος πυροδότησε μια τεράστια παραγωγή στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και κάθε μορφή τέχνης, τόσο από Έλληνες όσο και από Ευρωπαίους φιλέλληνες δημιουργούς αλλά και από τον ανώνυμο λαό της λαϊκής ποίησης.
Aναπαράσταση της μάχης του Μπότσαρη
Πρόκληση αποτελεί η συμμετοχή είκοσι εθελοντών από το Καρπενήσι, που συμμετέχουν για την αναπαράσταση της μάχης και του θανάτου του Μπότσαρη, δομημένης κινησιολογικά πάνω στο μουσικό έργο μέσα στο φυσικό και ιστορικό σκηνικό του Κεφαλόβρυσου.
Στην αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου σε κινησιολογία Κωνσταντίνου Γεράρδου και σχεδιασμό φωτισμών Μαρίας Αθανασοπούλου, θα συμμετέχουν μέλη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγίας» Καρπενησίου και εθελοντές του τόπου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.
Ο Δημήτρης Μαραμής μιλά στο iefimerida για το έργο του και την επιθυμία να δημιουργήσει μουσική αφιερωμένη στο πρόσωπο του Μάρκου Μπότσαρη.
«Ένα έργο για το Μάρκο με τον τίτλο Δειλινό και Άγιο Φως επειδή ζούμε την περιβαλλοντική κρίση, επειδή μολύνουμε και καταστρέφουμε την αληθινή μας οικουμενική πατρίδα που είναι η ίδια η γη μας που κατοικούμε και τρεφόμαστε από αυτή, επειδή κυριαρχεί ο εγωϊσμός και η έλλειψη αξιών. Ο Μάρκος μας δίδαξε την αυτοθυσία για το κοινό καλό και το κοινό όφελος, τον αγώνα για την ελευθερία, το σεβασμό προς τις γυναίκες και τα παιδιά, την πίστη στην οφειλή και στις αξίες. Ήταν ένα πρότυπο, ένα υπόδειγμα μεγάλου ανθρώπου με υψηλά φρονήματα, αδαμάντινο ήθος, γενναιότητα και σεμνότητα. Ο Μάρκος, ο πιστός της οφειλής είναι ο υπότιτλος του έργου, που αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος αυτός ήταν πιστός στο χρέος του προς την αρετή, την ελευθερία, την πατρίδα του. Άγνωστες λέξεις όλα αυτά στο σήμερα της μανίας του κέρδους και του εγωκεντρικού συμφέροντος και της επιδειξιομανίας».
Επίσης στο μουσικό δρώμενο Δειλινό και Άγιο Φως πρωταγωνιστεί το φυσικό σκηνικό του Κεφαλόβρυσου, δηλαδή η ίδια η φύση του Καρπενησίου και ο ίδιος ο τόπος της ιστορικής μνήμης. Είναι συγκλονιστικό να βιώνεις ένα έργο τέχνης στον τόπο που συνέβησαν όλα δηλαδή η μάχη του Κεφαλόβρυσου και ο θάνατος του Μάρκου.
Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο;
«Είναι ένας ποιητικός αλλά και ξεκάθαρος τίτλος νοηματικά που σημαίνει "σταύρωση και ανάσταση" και δίνει ξεκάθαρα το στίγμα. Το έργο αφηγείται την αυτοθυσία ενός νέου ανθρώπου που δεν τον ενδιέφεραν τα αξιώματα και οι επιβραβεύσεις. Έτσι λοιπόν έχουμε το "Δειλινό" δηλαδή το λυκόφως, τη θυσία, το θάνατο ενός ήρωα, κι έπειτα το "Άγιο φως" που γεννιέται αθάνατο πλέον από την αυτοθυσία του για να φωτίζει αιώνια τις επόμενες γενιές, ως έμπνευση. Ο Διονύσιος Σολωμός γράφει για το Μάρκο στην Ωδή του για τον Μπάϋρον: "Αναθράφηκε ο γενναίος, στων αρμάτων την κλαγγή. Τούτον έμπνευσε, όντας νέος, μια θεά μελωδική." Το φως που γεννιέται μετά το θάνατό του είναι η έμπνευση δεκάδων φωνών, καλλιτεχνών, ανθρώπινων καρδιών που φτάνει τελικά έως το σήμερα».
Μία μουσική παράσταση που πραγματοποιείται στο φυσικό περιβάλλον της ιστορίας
«Αξιοποιώ δραματουργικά το φυσικό σκηνικό. Η μουσική έχει τεράστια δύναμη και δονεί τον άνθρωπο ψυχικά. Όταν συμμετέχουν λοιπόν σε αυτό μία δυνατή ιστορία και το φυσικό σκηνικό, το αποτέλεσμα σίγουρα μπορεί να είναι συγκλονιστικό και να αποτελέσει μοναδικό βίωμα. Όταν ξέρεις πως βρίσκεσαι στον τόπο που έχει διαδραματιστεί μία αληθινή ιστορία, ήδη νιώθεις μία ενέργεια διαφορετική πριν καν ξεκινήσει το έργο».
«Ο στόχος μου είναι η αισθητική και η έκφραση, να απαλάσσεται το ιστορικό θέμα από γραφικότητες, από το κιτς, από κάθε είδους εθνικιστικές κενότητες. Ο εθνικισμός είναι έννοια αρνητική, επικίνδυνη, δείγμα έλλειψης πνευματικών δυνάμεων. Με ενδιαφέρει η ποιητικότητα των πραγμάτων γιατί εκεί κρύβεται η ουσία της τέχνης και της ίδιας της ζωής. Η τέχνη συγκινεί και η συγκίνηση μας υπενθυμίζει την ανθρώπινή μας υπόσταση που μας ξεχωρίζει από ό,τι άλλο υπάρχει πάνω στη γη. Η διαφορά όταν καταπιάνεσαι με ιστορικά θέματα είναι πως χρειάζεται σοβαρή έρευνα. Κάτι που το κάνω για όλα τα έργα μου έτσι κι αλλιώς».
Ποιος είναι το κείμενο που μελοποιήσατε;
«Το έργο είναι μελοποιημένη δημοτική ποίηση. Η βάση ως λόγος είναι η προφορική μας παράδοση. Επειδή τα δημοτικά τραγούδια συνδυάζουν την υψηλού επιπέδου ποίηση και ταυτόχρονα την αμεσότητα της λαϊκής μας γλώσσας. Όπως ήταν και ο Ερωτόκριτος του Κορνάρου».
«Στη βραδιά συμμετέχουν ο Θοδωρής Βουτσικάκης με τη λυρική του ευαισθησία, τις φωνητικές του δυνατότητες στις υψηλές περιοχές και με το πένθος που ενσωματώνεται στη βελούδινη χροιά του ως τραγουδιστής και ο Λεωνίδας Κακούρης με την αρρενωπή και στιβαρή του παρουσία, το υπέροχο χρώμα της φωνής του και την τέχνη του στη δωρική αφήγηση ως ηθοποιός.
Επίσης οι εξαιρετικοί Melos Brass, κουιντέτο χάλκινων πνευστών τους οποίους επέλεξα για το χρώμα των χάλκινων που θυμίζει τις φιλαρμονικές μπάντες που έχουμε σε όλες τις επαρχιακές μας πόλεις με την ηχοχρωματική ταυτότητα του πένθιμου αλλά και του στρατιωτικού εμβατηρίου ταυτόχρονα. Συμμετέχει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος στα κρουστά που θα δώσει το ξεκάθαρο χρώμα των πολεμικών τυμπάνων και ρυθμών.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως συμμετέχουν είκοσι εθελοντές, αληθινοί βιοπαλαιστές που εργάζονται οχτώ και δώδεκα ώρες για τον καθημερινό τους βιοπορισμό κι έρχονται κάτω από το φως του φεγγαριού κάθε βράδυ να κάνουν πρόβα στο χώρο που θα γίνει το δρώμενο στο Κεφαλόβρυσου! Αυτό είναι για 'μένα πολιτισμός, όταν "σμίγουμε ομάδι" για το μή αναμενόμενο».
Σύλληψη - Σύνθεση: Δημήτρη Μαραμής / Τραγουδιστής: Θοδωρής Βουτσικάκης
Ηθοποιός: Λεωνίδας Κακούρης / Μουσικό σύνολο: Melos Brass
Κρουστά: Βασίλης Παναγιωτόπουλος / Συμμετέχουν είκοσι εθελοντές Καρπενησιώτες / Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Γεράρδος
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου / Συντονίστρια: Ελένη Σιαξαμπάνη
Ενδυματολογική μελέτη: Γιάννης Δημητρίου / Ηχολήπτης: Δημήτρης Μπουρμπούλης