Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να βρεθείτε μέσα στον κόσμο του πίνακα που αναπαριστά την «Έξοδο του Μεσολογγίου», μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία πίσω από το έργο; Ποια συναισθήματα θα είχατε κρατώντας «στα χέρια σας» την προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, με την οποία κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης το 1821;
Εάν μπορούσατε να περιεργαστείτε το τάσι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τη συνεισφορά του ίδιου στην Επανάσταση; Και όλα αυτά από το σπίτι σας από οποιαδήποτε χώρα, μέσω εικονικής περιήγησης στο Μουσείο Μπενάκη, όπου φιλοξενείται αυτή την περίοδο η μεγαλειώδης έκθεση «1821 Πριν και Μετά» για τα 200 χρόνια της Επανάστασης -η μεγαλύτερη έκθεση που διοργάνωσε ποτέ το Μουσείο…
Στο πολύ κοντινό μέλλον αυτή η δυνατότητα δεν θα ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά θα είναι μια απτή πραγματικότητα.
Η εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία συναντά την Τέχνη και την Ιστορία έχει ήδη ξεκινήσει και στην Ελλάδα και θα συμβάλλει ώστε ο παραδοσιακός πολιτισμός όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να επικοινωνηθεί με μεγαλύτερη ευρύτητα στο κοινό με πιο «εύπεπτο», διαδραστικό και εντυπωσιακό τρόπο.
Το πρώτο 5G μουσείο στην Ελλάδα
Μια γεύση από τις δυνατότητες που φέρνει το πάντρεμα της τεχνολογίας με την Τέχνη και την Ιστορία θα μπορούν να πάρουν το επόμενο διάστημα οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο γίνεται το πρώτο 5G μουσείο στην Ελλάδα.
Με την τεχνολογία της WIND, το Μουσείο Μπενάκη μετασχηματίζει ψηφιακά το πολιτιστικό τοπίο και τον τρόπο που ο επισκέπτης θα βιώσει την Τέχνη και την Ιστορία.
Χάρη στα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G, οι εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας θα βγουν έξω από τις πόρτες του Μουσείου, αποδεικνύοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει όρια, συναντάται παντού και μπορεί να γίνει εργαλείο για να εξερευνήσει κανείς σε βάθος την Τέχνη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Αυτή η ψηφιακή μετάβαση ανοίγει τον δρόμο για νέα εργαλεία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία θα επιτρέψουν δυνατότητες, όπως η περιήγηση σε μια ολόκληρη πτέρυγα ενός μουσείου.
Αυτή η γέφυρα μεταξύ τεχνολογίας και πολιτισμού είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία περίπου το 95% όλων των μουσείων και εκθεσιακών χώρων παγκοσμίως επλήγη από τα μέτρα κατά της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι μείζονος σημασίας τα μουσεία να συνεχίσουν να προσφέρουν εναλλακτικές εικονικές εμπειρίες στο κοινό, για να αυξήσουν τη συμμετοχή των επισκεπτών έστω και απομακρυσμένα.
Μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της WIND Ελλάς και του Μουσείου Μπενάκη, το μουσείο θα ξεκινήσει τη σταδιακή μετάβασή του στα δίκτυα νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων της WIND.
Χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G της WIND, το Μουσείο θα πραγματοποιήσει την ψηφιακή αυτή στροφή και θα υλοποιήσει εικονικές περιηγήσεις και γενικότερα ψηφιακές δράσεις, διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες του κόσμου.
Με τον τρόπο αυτόν η WIND, ως ένας ολοκληρωμένος πάρoχος υπηρεσιών επικοινωνίας και τεχνολογίας, επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως αρωγός στην προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, συμβάλλοντας σε ένα έργο που θα δώσει αξία και θα «ξεκλειδώσει» νέες δυνατότητες στο πολιτιστικό τοπίο.