«Όταν κερδίζεις την παγκόσμια κοινότητα, ασκείται μόνιμα μια τεράστια πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» δηλώνει ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, με αφορμή τα 10 χρόνια του Μουσείου.
10 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης
Στις 10 Ιουνίου 2019 το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας.
«Πώς θα το γιορτάσετε;» ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ήρεμα και απλά. Το νέο κομμάτι του μουσείου που θα γιορτάσουμε είναι το άνοιγμα της ανασκαφής, μετά από δέκα χρόνια και από πολλές περιπέτειες», απάντησε, υπενθυμίζοντάς μας την επιθυμία-ευχή που είχε εκφράσει πέρσι στα γενέθλια των εννιά χρόνων του ιδρύματος.
Η ανασκαφή ενσωματώνεται στο Μουσείο
«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Έχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, η οποία όμως δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», είχε δηλώσει πέρσι το καλοκαίρι ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
«Η αντίληψή μας ήταν να μην δημιουργηθεί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή».
«Να βλέπει δηλαδή τα ερείπια και μετά να κάνει τον περίπατο σε μία ‘σχισμή', που δεν θα είναι μια βιτρίνα από πάνω ως κάτω, αλλά ένα ‘άνοιγμα', στο οποίο μπορεί να ρίχνει ‘ματιές' που αποκαλύπτουν τι είχε αυτή η ανασκαφή» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Παντερμαλής».
Στόχος του Μουσείου Ακρόπολης, ο επισκέπτης του
Και η γενική αποτίμηση των δέκα αυτών χρόνων; «Ο απολογισμός ξεκινά από το ποιος ήταν ο βασικός στόχος αυτού του μουσείου. Και βασικός στόχος ήταν ο επισκέπτης του», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνοντας το στίγμα μιας μουσειακής πολιτικής που έχει φέρει το Μουσείο Ακρόπολης στην κορυφή των αντίστοιχων ιδρυμάτων.
«Εξαιρετικά θλιβερό γεγονός η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων»
Ο κ. Παντερμαλής χαρακτηρίζει «εξαιρετικά θλιβερό γεγονός» την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και επισημαίνει την ανάγκη «αυτές τις στιγμές να αναλογιστούμε ορισμένα πράγματα. Κυρίως ό,τι αφορά στη φύλαξη, στη συντήρηση και στην προστασία».