Το εμβληματικό «Μινόρε της Αυγής» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιάσει μία πολλά υποσχόμενη παράσταση, ο Τάκης Τζαμαργιάς, ο Δημήτρης Χαλιώτης, ο Ιεροκλής Μιχαϊλίδης και μία ομάδα σημαντικών ηθοποιών «ζωντανεύουν» επί σκηνής το «Μινόρε της Αυγής» την σπουδαία τηλεοπτική παραγωγή της δεκαετίας το '80.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάκης Τζαμαργιας, αναφέρει «Με τη μεταφορά στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά του πρώτου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς «Το Μινόρε της Αυγής» επιδιώκεται η ανάκληση και η προβολή μιας εποχής που έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Πρόκειται για την εμφάνιση και εδραίωση του ρεμπέτικου και των κυνηγημένων εκφραστών του, στον Πειραιά, την ταραγμένη δεκαετία του ΄30. Η παράσταση δεν αποσκοπεί σε μία μουσειακή αναπαράσταση, ούτε σε νοσταλγικές ωραιοποιήσεις, αλλά στη σκοτεινιά των ανθρώπων του περιθωρίου, που αναζητούν τη δική τους φωνή μέσα από τους ήχους του μπουζουκιού και τη χασισοκατάνυξή τους. Η προσπάθεια επιβίωσής τους , η προσφυγιά, η φυλακή και τα άγρια ερωτικά τους πάθη αποτελούν πρόσφορο υλικό και πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Αν και η μουσική κατέχει σημαντική θέση στην παράσταση δεν πρόκειται για μουσική παράσταση, αλλά για μια παράσταση για τη μουσική, το αναρχικό πνεύμα της και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε» καταλήγει ο Τάκης Τζαμαργιάς.
Δείτε τον Τάκη Τζαμαργιά να μάς ξεναγεί στον Πειραιά με αφορμή την παράσταση
Το Μινόρε της Αυγής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Θεατρική Μεταφορά Κειμένου: Δημήτρης Χαλιώτης, Δραματουργία: Κατερίνα Διακουμοπούλου, Σκηνικά - Κοστούμια:
Ελένη Μανωλοπούλου, Κίνηση: Αμαλία Μπενετ, Μουσική Επιμέλεια:
Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μουσική Διδασκαλία: Αντώνης & Θοδωρής Ξηντάρης, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Μαστρογιάννης, Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Βίντεο:
Θωμάς Παλυβός.
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλο, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη
Γιάννης Μαστρογιάννης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά
Ένας νεαρός με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν.
Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρωθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από
«την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές μας, στα χείλια μας.
Η θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ μεταφέρεται στη σκηνή του ΔΘΠ και μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του ρεμπέτικου. Φιλίες, έρωτες, μάχη για την επιβίωση, λογοκρισία, διώξεις, αδιέξοδα, επιτυχία.
Ό,τι και να πει κανείς για τους ρεμπέτες είναι λίγο. Μιλάει το έργο τους. Μιλούν τα τραγούδια που μας παρηγόρησαν όταν έπρεπε, που μας συνεπήραν κάποια θλιβερά δειλινά, που τα αγαπήσαμε γιατί μας συγκίνησαν. Ακριβώς γι’ αυτό ανεβαίνει το «Μινόρε». Για να μας μιλήσει με τον τρόπο που μόνο το
θέατρο μπορεί.
Τι είναι η μετακίνηση 7 του Δημοτικού Θεάτρου Πειραία
Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, οι συνεργαζόμενοι με το ΔΘΠ δημιουργοί, ανάμεσα σε μια ιδιάζουσα κατάσταση αναμονής και προετοιμασίας, βγαίνουν στην πόλη, συνομιλούν μαζί της και μοιράζονται μαζί μας την αγωνία του δημιουργικού μυαλού, που ευτυχώς δεν αναπαύεται ποτέ. Την μετακίνηση αυτή μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του ΔΘΠ ΕΔΩ.
Η δράση του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά στο διαδίκτυο
Πώς αντιπαρέρχεται κανείς τα εμπόδια; Πώς συνεχίζει να δημιουργεί σε αυτήν την ιδιάζουσα συνθήκη που αποκλείει τα σύνολα, την ομαδική δουλειά και βασικά τη συνάθροιση για λόγους Τέχνης;
Ο εικαστικός και video designer Παντελής Μάκκας θα συνεχίσει να ακολουθεί και παρακολουθεί τους επτά δημιουργούς των φετινών παραστάσεων του ΔΘΠ: Μετά τον Σίμο Κακάλα ("Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι"), Λευτέρη Γιοβανίδη ("Λουκής Λάρας"), Τάκη Τζαμαργιά ("Το μινόρε της αυγής") θα ακολουθήσουν οι Δημήτρης Καραντζάς - Φοίβος Δεληβοριάς ("1821 - Η επιθεώρηση"), Ζωή Χατζηαντωνίου ("Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων"), Άντζελα Μπρούσκου ("Η γυναίκα της Ζάκυθος").
Πώς προετοιμάζονται, πώς δουλεύουν, πώς εμπνέονται οι καλλιτέχνες, ενώ τα θέατρα παραμένουν κλειστά; Έξι βιντεοσκοπημένες αιωρήσεις ανάμεσα στην Ιστορία και το αλλόκοτο παρόν, ανάμεσα στο προσωρινό πάγωμα του χρόνου και την αδιάκοπη ροή της σκέψης, της τέχνης, του θεάτρου. Οι 7 καλλιτέχνες προτείνουν μια εναλλακτική διαδρομή που αποτελείται από πολλές τυχαίες, ή και όχι, διαδρομές με τελικό προορισμό τη θεατρική σκηνή. Μια άσκοπη μετακίνηση, με σκοπό τη συνέχεια της δημιουργίας, η δική μας Μετακίνηση 7!