Μικρή Επίδαυρος: Το θεατράκι, στη σκιά της αρχαίας Επιδαύρου, κλέβει φέτος τις εντυπώσεις -Πώς θα πάτε, τι θα δείτε - iefimerida.gr

Μικρή Επίδαυρος: Το θεατράκι, στη σκιά της αρχαίας Επιδαύρου, κλέβει φέτος τις εντυπώσεις -Πώς θα πάτε, τι θα δείτε

μικρη επιδαυρος
Μικρό θέατρο Επιδαύρου, φωτογραφίες aefestival.gr

Μια παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι απόλαυση για το κοινό και σπουδαία εμπειρία για τους καλλιτέχνες.

Το φετινό πρόγραμμα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι πλούσιο και πολυσυλλεκτικό ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι, τις εντυπώσεις κλέβουν οι παραστάσεις που θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Ενα θεατράκι, που επισκιάζει το αρχαίο θέατρο, όχι μόνο σήμερα αλλά από τον 4ο π.Χ. αι. όταν αντίθετα από το διάσημο, περίπου σύγχρονο, θέατρο του Ασκληπιείου που προοριζόταν να δεχτεί μεγάλα πλήθη προσκυνητών από ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο κατά τις εορτές, αυτό, το μικρό θέατρο, προοριζόταν να καλύψει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της μικρής πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα θεατράκι στην παραλία της αρχαίας Επιδαύρου που αυτό το καλοκαίρι φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων για όλα τα γούστα, από Νίκο Κυπουργό και Ευριπίδη Λασκαρίδη, μέχρι Βασίλη Μαυρογεωργίου και ΤΑΚΙΜ. Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις έχει ήδη αρχίσει.

Το μικρό θέατρο της Επιδαύρου

Πρόκειται για το θέατρο της πόλης-κράτους της Επιδαύρου που βρισκόταν στην αργολική παραλία του Σαρωνικού. Στην πόλη αυτή ανήκε ως κύριο θρησκευτικό κέντρο το ιερό του Ασκληπιού στην παραπλήσια ορεινή ενδοχώρα, σε απόσταση τεσσάρων περίπου ωρών με τα πόδια. Η αρχαία πόλη, στο χώρο της οποίας μαρτυρείται κατοίκηση από την 3η π.Χ. χιλιετία, δεν έχει ακόμη ανασκαφεί συστηματικά, όμως φανερά ερείπιά της από τις μεταγενέστερες περιόδους απλώνονται σε όλη την έκταση της μικρής λοφώδους χερσονήσου «Νησί» που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και καλύπτεται από οπωρώνες εσπεριδοειδών και ελαιώνες. Το αρχαίο θέατρό της βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, στην κατωφέρεια του ισθμού που την συνδέει με τη στεριά.

μικρη επιδαυρος
Βραδιές μουσικής και θεάτρου στη Μικρή Επίδαυρο

Τι θα δούμε φέτος στη μικρή Επίδαυρο

Το φετινό πρόγραμμα στη μικρή Επίδαυρο αρχίζει 2 Ιουλίου με τους ΤΑΚΙΜ. Το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ, που αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά) και Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο) συμπράττουν φέτος με τρεις αγαπημένους ερμηνευτές: την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και την Σοφία Παπάζογλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΑΚΙΜ
ΤΑΚΙΜ

Μια ατμοσφαιρική βραδιά αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο θα απολαύσουμε στις 9 Ιουλίου, που εκτείνεται από το αρχαίο δράμα ως το μιούζικαλ. Μέσα από απρόσμενες συναντήσεις, εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα μας αποκαλύψουν τα πολλά πρόσωπα της μακρόχρονης πορείας του, μέσα από άγνωστα και αγαπημένα τραγούδια του. Διεύθυνση ορχήστρας Νίκος Κυπουργός. Τραγουδούν Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου

νικος κυπουργος
Νίκος Κυπουργός

Ρίζες από βαμβάκι της Κάλλιας Παπαδάκη / Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή 15 και 16 Ιουλίου. Σκηνοθεσία Εφη Θεοδώρου. Καλοκαίρι του 1978, σ’ ένα χωριό του Έβρου. Ο Αίαντας επιστρέφει στη γενέτειρά του πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τα στρέμματα γης που του αναλογούν. Ο πατέρας του όμως έχει ορίσει μοναδικό του κληρονόμο τον μικρό του γιο, Οδυσσέα. Εκείνον που έμεινε κοντά του, έκανε οικογένεια και δούλεψε τη γη, όσο ο μεγάλος σπούδαζε μακριά τους να γίνει φιλόλογος. Παίζουν Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Πατέρας), Βαγγέλης Αμπατζής (Οδυσσέας), Γιώργος Βαλαής (Σέργιος), Μαρία Κεχαγιόγλου (Μάνα), Δημήτρης Μοθωναίος (Αίαντας), Χάρης Τζωρτζάκης (Αργύρης)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κολαζ
Ρίζες από βαμβάκι

Βασίλης Μαυρογεωργίου, Επιτρέποντες του Μενάνδρου 22 και 23 Ιουλίου. Οι Επιτρέποντες είναι μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου. Η υπόθεση πλέκεται γύρω από μια ερωτική συνεύρεση που συντελείται σε μια νυχτερινή γιορτή για τη θεά Άρτεμη, σε μια εποχή όπου η έννοια της συναίνεσης είναι αμφισβητήσιμη και η επιβολή του άντρα θεωρείται θεμιτή.

Παίζουν (αλφαβητικά) Δάφνη Δαυίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μουσικοί (αλφαβητικά) Άρτεμις Βαβάτσικα, Μαρίνος Γαλατσινός, Γιώργος Φουντούκος. Εκτέλεση παραγωγής POLYPLANITY Productions/ Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη

γυναικες
Επιτρέποντες

Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS 29 και 30 Ιουλίου. Ο περφόρμερ-δημιουργός, στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ετοιμάζει ένα έργο για τη Μικρή Επίδαυρο, με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και από εκεί της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Ένα βλέμμα πάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στο Διόνυσο. Και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ). Κάτω από την έναστρη νύχτα της Επιδαύρου ξετυλίγεται μία νέα κωμική τραγωδία.

παρασταση
Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS 29 και 30 Ιουλίου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύλλας Τζουμέρκας, Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη / Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη, 5 και 6 Αυγούστου. Η περίπτωση Βάνκαου (Wahncau): μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση. Η συνήθης μεταθανάτια μυϊκή παράλυση αποκαταστάθηκε από μια σπάνια, ακαριαία πτωματική ακαμψία. Επειδή έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους – παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί. Ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Σαν την Άλκηστη που «έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Άλκηστη. Μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις». Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών. Παίζουν Βασίλης Κανάκης, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκη Παπανδρέου, Άννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη

Φάκελος Βάνκαου
Φάκελος Βάνκαου

Πώς φτάνουμε στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα σε απόσταση περίπου δύο ωρών με ιδιωτικό μέσο από την Αθήνα και μισής ώρας από το Ναύπλιο. Η είσοδος στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου γίνεται μέσω της Παλιάς Επιδαύρου: είτε από τη νότια πλευρά της παραλία της, είτε από την πλευρά του Iσθμού της Κορίνθου.

Ερχόμενοι από Αθήνα ακολουθείτε τη σήμανση και αφήνετε την Εθνική Οδό
Αθηνών-Κορίνθου αμέσως μετά τη γέφυρα του Ισθμού. Εξερχόμενοι από τη δεξιά λωρίδα περνάτε κάτω από την Εθνική Οδό στρίβοντας αριστερά προς Επίδαυρο στην επαρχιακή οδό Κορίνθου-Επιδαύρου. Ακολουθώντας τη σήμανση «Προς Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου» σε μία περίπου ώρα και αφού περάσετε από τη διασταύρωση για Νέα Επίδαυρο φτάνετε στη έξοδο προς Παλαιά Επίδαυρο, οπότε εξέρχεστε από την επαρχιακή οδό και κατεβαίνετε προς την παραλία. Στο νότιο άκρο της πόλης υπάρχει μεγάλη έκταση για στάθμευση ιδιωτικών αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν έρθετε από Ναύπλιο, αφού περάσετε και το Λυγουριό (είτε από την παλαιά επαρχιακή οδό είτε από την νέα) θα φτάσετε στη διασταύρωση προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου ή προς Αθήνα. Στρίβετε αριστερά προς Κόρινθο-Αθήνα και κατευθύνεστε προς Παλιά Επίδαυρο. Σε περίπου δέκα λεπτά φτάνετε στη έξοδο προς Παλαιά Επίδαυρο, οπότε εξέρχεστε κινούμενοι αριστερά και περνώντας κάτω από την επαρχιακή οδό κατεβαίνετε προς την παραλία. Στο νότιο άκρο της πόλης υπάρχει μεγάλη έκταση για στάθμευση ιδιωτικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ