Θλίψη στην Ελλάδα και όχι μόνο έχει προκαλέσει ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, σε ηλικία 96 ετών.
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μία ανεκτίμητη παρακαταθήκη, έχοντας γράψει μουσική κάθε είδους, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.
Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.
Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).
Το συρτάκι στον «Αλέξη Ζορμπά» που χορεύει όλος ο πλανήτης
Αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυπαιγμένες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη είναι η μουσική που έγραψε για την ταινία του 1964 «Αλέξης Ζορμπάς», η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως συρτάκι. Η ταινία ήταν σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και σε αυτή πρωταγωνιστούσαν οι Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρης Μουστάκας. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Όπως αναφέρει η Βικιπαιδεία, ο χορός συρτάκι δεν είναι κάποιος παλιός ελληνικός παραδοσιακός χορός. Η χορογραφία του κομματιού, την οποία έγραψε ο Γιώργος Προβιάς και θεωρείται ο δημιουργός του χορού, εμπεριέχει στοιχεία από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το χασαποσέρβικο και το χασάπικο. Το κομμάτι εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου o Basil (Άλαν Μπέιτς) ζητά στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το κομμάτι ακολουθεί επιτάχυνση ρυθμού, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4.
Η σκηνή αυτή έγινε μία από τις πιο χαρακτηριστικές της ταινίας.
Οι Beatles και ο Μίκης Θεοδωράκης
Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του 1959 του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil» με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα.
Η ταινία είναι κάτι σαν ένα οδοιπορικό γύρω από την Ισπανία με ενδιάμεσα ινετρλούδια. Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song» το οποίο ερμήνευσε ο Ιταλός τραγουδοποιός Μαρίνο Μαρίνι με το κουαρτέτο του. Στην Ελλάδα έγινε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», σε στίχους Βασίλη Καρδή (ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου) και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.
Όπως γράφει το sansimera, την ερμηνεία του Μαρίνι άκουσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, του άρεσε και πρότεινε στα τρία υπόλοιπα «σκαθάρια» να ηχογραφήσουν το τραγούδι του Θεοδωράκη για τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles». Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στα στούντιο του BBC στο Λονδίνο στις 16 Ιουλίου 1963.