Το κίνημα #Metoo άφησε το στίγμα του και στα κινηματογραφικά πλατό.
Θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η ασφάλεια των ηθοποιών αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της DW, αναφερόμενη στο #Metoo.
Η νέα γερμανική παραγωγή της Amazon Prime, η οποία προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες στην πλατφόρμα Prime Video, εστιάζει σε μια ομαδική ψυχοθεραπεία τεσσάρων νέων ενηλίκων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ερωτική τους ζωή. Η σειρά των οχτώ επεισοδίων βγαίνει πολλές φορές εκτός του συνηθισμένου μοντέλου με άκρως αποκαλυπτικές σκηνές. Πώς ωστόσο μπορεί κανείς να κινηματογραφήσει αποκαλυπτικές ερωτικές σκηνές το 2022; Η σύμβουλος Άλεβ Ιρμάκ βρισκόταν σε κάθε γύρισμα ερωτικής σκηνής της σειράς. Ο τεχνικός όρος της δουλειάς της ονομάζεται «Intimacy Coordinator» (συντονίστρια οικειότητας).
Ερωτικές σκηνές και κινηματογράφος
«Ο ρόλος της δουλειάς μου είναι να υποστηρίζω την παραγωγή, ειδικά τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες σε σεξουαλικές σκηνές και να εξασφαλίζω μια αυθεντική και συναρπαστική παρουσίαση». Όλα αφορούν την προστασία των συναισθηματικών, σωματικών και προσωπικών ορίων της ιδιωτικής σεξουαλικότητα» εξηγεί η Ιρμάκ, καθώς αν δεν υπάρχει ακριβής προετοιμασία ελλοχεύουν κίνδυνοι. «Ένα πολύ κακό σενάριο για παράδειγμα είναι όταν οι ηθοποιοί δεν έχουν μιλήσει εκ των προτέρων για την σκηνή και δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί εκείνη την ημέρα».
Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις αναφορικά με τις ερωτικές περιπτύξεις ηθοποιών που είτε εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ή ξεκαθάρισαν τα όριά τους και υπήρξαν αντιδράσεις από άλλους, συνεχίζει η σύμβουλος. Πολλοί θεωρούν πως αν βάλουν όρια και δεν κάνουν πάντα αυτό που τους ζητείται δεν θα βρουν άλλες δουλειές. Οδηγίες όπως «Surprise your partner» είναι απαγορευμένες. Τότε μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας και εκμετάλλευση, υπογραμμίζει η ίδια. Η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν μιλάει ανοιχτά για άσχημες εμπειρίες σε ανάλογες σκηνές και το κοινό σπάνια γνωρίζει τι γίνεται πίσω από τις κάμερες.
Απαραίτητη η εκ των προτέρων ενημέρωση των ηθοποιών
Μια σεξουαλική σκηνή ανάμεσα στον Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ στη σκανδαλώδη ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» (1972) εξακολουθεί να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες γκάφες. Η Σνάιντερ δήλωσε αργότερα: «Ένιωσα πληγωμένη και, για να είμαι ειλικρινής, λίγο βιάστηκα, τόσο από τον Μάρλον όσο και από τον Μπερτολούτσι».
Ιδανικά σε τέτοιες σκηνές οι ηθοποιοί πρέπει να εμπλέκονται από πολύ νωρίς για να μπορούν να δουλέψουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η σύμβουλος επισημαίνει πως διαβάζει αρχικά το σενάριο και χρησιμοποιεί ένα σύστημα φαναριών για να αξιολογήσει τον κίνδυνο των σκηνών. Στην συνέχεια ακολουθούν αρκετές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με διάφορα τμήματα της παραγωγής όπως η σκηνοθεσία, το καστ, το τμήμα κοστουμιών και μακιγιάζ.
Το δεύτερο βήμα αφορά τα προσωπικά όρια όπως περιγράφει και η ηθοποιός Μαλάια Στερν Τακέντα. "Έρχεστε αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο και ο ένας αγγίζει τον εαυτό του και μπορεί να πει για παράδειγμα: Εντάξει μπορείς να αγγίξεις το κεφάλι μου, μπορείς να αγγίξεις το πρόσωπο μου». Η διαδικασία αυτή αφορά το άγγιγμα όλου του σώματος αλλά όχι των μερών που δεν θέλεις να σου αγγίξουν."
«Κλειστό πλατό» όταν κινηματογραφούνται ερωτικές σκηνές
Στην τρίτη φάση η σύμβουλος Άλεβ Ιρμάκ επιβλέπει την υλοποίηση των σκηνών, οι οποίες γυρίζονται σε «κλειστό σετ», με ελάχιστο δηλαδή συνεργείο. «Κατά κανόνα στο «κλειστό πλατό» οι πιο απαραίτητοι άνθρωποι πρέπει να είναι παρόντες κατά τη λήψη και να κοιτάζουν την οθόνη» λέει ο ηθοποιός Ντιμίτρι Άμπολντ ενώ συνεχίζει αναφέροντας πως τα πέντε, έξι αυτά άτομα δεν πρέπει να βρίσκονται καν στο ίδιο δωμάτιο. Ακόμα και σήμερα όμως δεν είναι αυτονόητη η ασφάλεια και η φροντίδα των ηθοποιών κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ερωτικών σκηνών.
Η διεθνής τάση που κυριαρχεί εδώ και δέκα χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, πρόσφατα έφτασε και στη Γερμανία. Η συζήτηση για το MeToo συνέβαλε σημαντικά σε αυτή την εξέλιξη. «Οι μεγάλες πλατφόρμες συνεργάζονται αποκλειστικά με συντονιστές οικειότητας, οπότε οι εταιρείες παραγωγής δεν μπορούν πλέον να το αποφύγουν», σημειώνει η Ιρμάκ. «Υπάρχουν περίπου 15 συντονιστές οικειότητας στη Γερμανία και η τάση αυξάνεται».
Η ηθοποιός Χάννα Πλας υποστηρίζει πλήρως αυτή την εξέλιξη. Η ίδια ήταν συμπρωταγωνίστρια στην σειρά του RTL+ «Faking Hitler» και θεωρεί πως το intimacy coaching είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος χειρισμού των γυρισμάτων ερωτικών σκηνών, χρήσιμος ακόμα και μετά το γύρισμα.