Μία έκθεση στην Υδρα κατάφερε να συγκεντρώσει κορυφαία έργα, πλάι στην παράδοση, και έγινε θέμα συζήτησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους αυτό το καλοκαίρι.
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της, Γιώργος Μυλωνάς, έκανε μία ανατρεπτική και συνάμα εξαιρετικά ταιριαστή σύμπραξη. Τοποθέτησε, για παράδειγμα, μπροστά από το λάβαρο της Ύδρας με το σταυρό και το φίδι, τα κεριά του Χρήστου Μποκόρου.
Ο Υδραίος αγωνιστής και ο Καλλιτέχνης του Μαντζαβίνου έχουν αναλάβει την προστασία του συμβόλου της επανάστασης. Λάππας και Takis, σαν να ήταν πάντα μέρος της συλλογής, κάνουν τον επισκέπτη να αναζητά ξανά τη χρονολογία δημιουργίας τους στις λεζάντες των έργων και μέσα στις προθήκες, Ακριθάκης και Παπατριανταφυλλόπουλος, περιμένουν το μάτι που θα τους συνδέσει με τα διπλανά αντικείμενα του παρελθόντος.
Στην εκθεση αυτή ξεχωρίζει ενα μικρό πορτραίτο του Κατσιπάνου δίνει πρόσωπο στην Υδραία αρχόντισσα και πλάι η Σαλή του Χαντζόπουλου ξεσπά μπροστά από τα εργόχειρα και τις γυναικείες φιγούρες του μουσείου.
Ξεχωριστό σημείο της έκθεσης, πάνω απο τη Μεγάλη Χάρτα ίπταται ο Ίκαρος του Αυγέρου, ενώ η Αθηνά και ο Δίας του Παπαμιχαλόπουλου στέκουν μπροστά από περίτεχνα ακρόπρωρα, τις σμιλεμένες γοργόνες που κοσμούσαν τα σκαριά των Υδραίων.
Σύγχρονα έργα δίπλα στην ιστορία, συνομιλούν μαζί της και τη ζωντανεύουν μέσα στο μουσείο της Υδρας.
Συγχρονα έργα τέχνης πλάι στην παράδοση στο μουσείο της Υδρας
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Δίπλα στη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα, στη λήκυθο με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, ανάμεσα στις προσωπογραφίες ιστορικών μορφών με τα όπλα και τις φορεσιές τους, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ΙΑΜΥ, «ήρωες» που σάρκωσαν 33 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Η έκθεση με τίτλο «Οι Εξεγερμένοι» είναι επισκέψιμη από τις αρχές Ιουλίου, έχει συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές και την προσοχή όσων φτάνουν στο νησί, ελληνων και ξένων, όπως αναφέρει μιλώντας στο iefimerida ο επιμελητής της, Γιώργος Μυλωνάς.
Το 1821, ένα χρονικό ορόσημο στην αναγέννηση του Ελληνισμού, ανέδειξε πρόσωπα που μένουν 200 χρόνια μετά ήρωες και του δικού μας φαντασιακού. Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Η νεοελληνική τέχνη εμπνέεται κι από άλλες κρίσιμες ώρες, μας δίνει πρόσωπα που συνεχίζουν και στις μέρες μας τον αγώνα, πρόσωπα που ρίχτηκαν με πάθος στην υπόθεση της ελευθερίας.
Τα πρόσωπα αυτά συγκεντρώνει στην Ύδρα, το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο του νησιού, με το βλέμμα σε κάθε εικαστικό στοιχείο. Ανάμεσά τους βλέπουμε και νιώθουμε τον Έλληνα να εξεγείρεται ενάντια στην τυραννία και την υποταγή. Σε αυτό μας καθοδηγεί η πλούσια συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία». Μια συλλογή που ζυμώθηκε με έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι έχουν το δικό τους αντίκτυπο στη συνείδηση του κοινού. Το αίσθημα της έγερσης στη νιότη, στον έρωτα, στην τέχνη και βέβαια στη ζωή, ενδύεται τις ποικίλες εκδοχές του εξεγερμένου στα έργα μιας σπουδαίας συλλογής κι αγκαλιάζει τους ήρωες του εθνεγερσίας.
Με αυτό το κριτήριο έχουν επιλεγεί 42 ζωγραφικά έργα και γλυπτά που διατρέχουν τον ισόγειο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αλλά και τον χώρο όπου παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή του μουσείου. Συγκεκριμένα, θα «παρελάσουν» οι: Ηώ Αγγελή, Αλέξης Ακριθάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Γιώργος Αυγέρος, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Εγγονόπουλος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μόραλης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Σίσκος, Takis, Δημήτρης Τάταρης, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Αντώνης Χουδαλάκης.
Όλα τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συλλέκτες, με πάνω από 1.000 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στη συλλογή, ο Σωτήρης Φέλιος συμπράττει με το ΙΑΜΥ για πρώτη φορά.
Εγκαίνια: Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, ώρα 21.00
Διοργάνωση: Εποπτεία ΑΜΚΕ / Χώρος: Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς / Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή : 09:00-16:00, 19:30-21:00 / Διάρκεια: 5 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2021