Η έκπληξη της Λίνας Μενδώνη: Ποια είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού - iefimerida.gr

Η έκπληξη της Λίνας Μενδώνη: Ποια είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού

H Λίνα Μενδώνη
Η Λίνα Μενδώνη, η σιδηρά κυρία του υπουργείου Πολιτισμού επιστρέφει, αυτή τη φορά ως υπουργός/ Φωτογραφία Bασίλης Παπαδόπουλος Eurokinissi

Γενική γραμματέας για δέκα χρόνια, με 12 διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς, σιδηρά κυρία του ΚΑΣ με ρεκόρ συνεδριάσεων, αρχαιολόγος ερευνήτρια με διεθνείς δημοσιεύσεις, η Λίνα Μενδώνη είναι η εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Πολιτισμού.

Ουδείς γνωρίζει τόσο σε βάθος τον δαιδαλώδη μηχανισμό του υπουργείου Πολιτισμού, τις δυνατότητες αλλά τις αγκυλώσεις του όσο η Λίνα Μενδώνη με το ρεκόρ παραμονής σε θεσμική θέση στο ΥΠΠΟ επί δέκα χρόνια, σε δυο διαφορετικές φάσεις. Πολλοί την κατηγορούν ότι έχει μια εμμονή με τα αρχαιολογικά θέματα. Η αλήθεια είναι από τη θέση της γενικής γραμματέως, προώθησε καθοριστικά ζητήματα σύγχρονου πολιτισμού εξασφαλίζοντας την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, της Art Athina στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόρθωσε μάλιστα να κάνει το φτωχό υπουργείο Πολιτισμού πρωταθλητή στην ένταξη έργων ΕΣΠΑ, αφήνοντας πίσω ακόμα και τα πλέον παραγωγικά υπουργεία. Επίσης, η υπόθεση της άρσης των τεράστιων προβλημάτων του ΕΜΣΤ προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά του στου ΦΙΞ πέρασε από τα χέρια της και στήριξε την Αννα Καφέτση σε δύσκολες στιγμές.

H Λίνα Μενδώνη είναι η κύρια ερευνήτρια στον τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής αρχαιότητας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών/ Φωτογραφία Βασιλης Βερβερίδης Eurokinissi
H Λίνα Μενδώνη είναι η κύρια ερευνήτρια στον τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής αρχαιότητας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών/ Φωτογραφία Βασιλης Βερβερίδης Eurokinissi

Αυστηρότητα και ευαισθησία

Η Λίνα Μενδώνη διακρίνεται από τον απόλυτο ορθολογισμό, την εμμονή της να ζητάει στοιχεία και αποτελέσματα με σαφή χρονοδιαγράμματα. Δεν έχει χρόνο για θεωρητικές συζητήσεις. Εχει γίνει πολλές φορές ο φόβος και ο τρόμος συνεργατών ή υπαλλήλων όταν εντοπίζει καθυστερήσεις ή παραλείψεις, θεωρείται απαιτητική και πιεστική. Γνωρίζει το αντικείμενο και το δείχνει. Είναι όμως η ίδια αυτή που δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο -βρισκόταν στο υπουργείο ακόμα και στις αργίες- και έχει το κινητό πάντα ανοιχτό απαντώντας ακαριαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπάνια μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς σκέφτεται πίσω από το σχεδόν ανέκφραστο πρόσωπο με το μικρό μειδίαμα, την μικρή κίνηση του κεφαλιού όσο ακούει τον συνομιλητή της. Είναι όμως η αρχαιολόγος-μάνατζερ που μπορεί με δυο τηλεφωνήματα να σου λύσει το πρόβλημα που σε απασχολεί μήνες. Που μπορεί με ένα τηλέφωνο να σε κάνει να νιώθεις πως σου κόβονται τα γόνατα. Αλλά και μου έχει τόση ευαισθησία και έγνοια για τους ανθρώπους γύρω της (ακόμη και για αυτούς που πριν λίγο μπορεί να είχε κατσαδιάσει) στις δύσκολες προσωπικές στιγμές τους που σπανίζει σε ανθρώπους σε θέσεις ηγεσίας. Ευαισθησία που και πάλι μετασχηματίζεται σε πράξη: τι πρέπει να κάνει για να βοηθήσει, να βρει λύση.

Με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βυζαντινό Μουσείο/ Φωτογραφία Nick Paleologos SOOC
Με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βυζαντινό Μουσείο/ Φωτογραφία Nick Paleologos SOOC

Συνεδριάζοντας 15 ώρες non stop

Το γεγονός ότι δουλεύει ασταμάτητα κάνει τη συνεργασία μαζί της δύσκολη. Ως πρόεδρος του ΚΑΣ φρόντισε το 2010 να συζητηθούν περισσότερα από 1.984 θέματα κυρίως για να προωθηθούν εντάξεις στο ΕΣΠΑ. Το καλοκαίρι του 2000 συνεδρίασε κάποια Τρίτη το ΚΑΣ υπό την προεδρία της από τις 3 το μεσημέρι ως τις 4 το πρωί για να περάσει έξι μελέτες για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Το 2013 η συνεδρίαση για την κήρυξη ζωνών προστασίας έληξε στις 6 το πρωί. Εχει δεχθεί πλήθος επιθέσεων, κυρίως στην τελευταία διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που έγιναν οι αξιολογήσεις στις διευθύνσεις που οδήγησαν ιστορικά στελέχη εκτός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια έχει κάνει την αυτοκριτική της σήμερα για εκείνη την αξιολόγηση του 2013 λέγοντας ότι θα ασκούσε πιέσεις προκειμένου να μην είναι οριζόντια και να εκτιμηθεί η προσφορά των κρινόμενων. Χειρίστηκε το πολύκροτο θέμα της Αμφίπολης που κατηγορήθηκε ότι εργαλοποιήθηκε πολιτικά για να πιστωθεί ο Αντώνης Σαμαράς ένα success story. Ηταν η εποχή που κραύγαζαν διάφοροι ότι εκεί βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος και προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους . Θεωρεί μάλιστα ότι ακριβώς αυτή η πολιτική ένταση οδήγησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη συνειδητή επιλογή να μπει στο πάγο η ανάπτυξη και ανάδειξη της σπουδαίας ανασκαφής που απασχόλησε τα διεθνή μέσα επί εβδομάδες.

Η Λίνα Μενδώνη είναι φίλη και συνομιλήτρια του Ευάγγελου Βενιζέλου που πάντα ζητά τη γνώμη και τη στρατηγική προσέγγισή της για θέματα που ξεπερνούν τον πολιτισμό/ Φωτογραφία Εurokinissi
Η Λίνα Μενδώνη είναι φίλη και συνομιλήτρια του Ευάγγελου Βενιζέλου που πάντα ζητά τη γνώμη και τη στρατηγική προσέγγισή της για θέματα που ξεπερνούν τον πολιτισμό/ Φωτογραφία Εurokinissi

Η σχέση με Βενιζέλο και Μητσοτάκη

Πολιτικά ενεργή, προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς (αν και προτιμά τον όρο Σοσιαλδημοκρατία), συνομιλήτρια και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον οποίο γνωρίστηκε το 2000 στο υπουργείο. Συνεργάστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στενά όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκεί δημιουργήθηκε μια σχέση σεβασμού και εκτίμησης που συνεχίστηκε και επισφραγίστηκε με την υπουργοποίησή της. Ηταν από τη πρώτη στιγμή η απόλυτη επιλογή του, δεν ταλαντεύτηκε ούτε λεπτό ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν κοντά και στην Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία ως τομεάρχης Πολιτισμού επιζητούσε την συμβουλή της για κρίσιμα ζητήματα. Της είχε γίνει στο παρελθόν πρόταση να είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αρνήθηκε. Όταν ρωτήθηκε πριν λίγα χρόνια αν θέλει να γίνει υπουργός, η απάντηση της ήταν «όλα είναι θέμα συγκυρίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό Παναγιώτη Δουκέλλη και έχει έναν γιο, τον Νικόλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ