Μενδώνη για Ακαδημία Αθηνών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνος - iefimerida.gr

Μενδώνη για Ακαδημία Αθηνών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνος

ακαδημια πλατωνος απο ψηλα
Ακαδημία Πλάτωνος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Λίνα Μενδώνη απαντά σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Η Ακαδημία Αθηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνος».

Απολύτως σαφής ήταν στην απάντησή της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ερώτηση της Βουλευτού του ΜΕΡΑ 25 Αγγελικής Αδαμοπούλου με θέμα: «Η Ακαδημία Αθηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία προστατεύει και αναδεικνύει τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς να θίγει, ούτε να αμφισβητεί το δικαίωμα κυριότητας του ιδιοκτήτη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας τα δικαιώματα κυριότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος ουδόλως θίγονται από την εκτέλεση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογραφεί, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμου Αθηναίων με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του κηρυγμένου από το 1937 αρχαιολογικού χώρου, που έχει, επίσης, χαρακτηριστεί και ως άλσος το 1979.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτήρισε ανυπόστατα τα περί μη σεβασμού των δικαιωμάτων κυριότητας της Ακαδημίας Αθηνών, ξεκαθαρίζοντας ως προς τις ιδιοκτησίες ότι: «Η έκταση της Ακαδημίας Πλάτωνος αποτελεί, ήδη από το 1937, χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο και περιλαμβάνει ακίνητα με διαφορετική προέλευση και δύο –σήμερα- ιδιοκτησίες. Κάποια προέρχονται από εκτάσεις που είχε αγοράσει ο Παναγιώτης Αριστόφρων το 1929 και κατέλειπε με διαθήκη  στη σύζυγό του και, μετά το θάνατό της, στην Ακαδημία Αθηνών, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία της, η οποία ούτε αμφισβητείται ούτε θίγεται. Αυτά είναι 56 ακίνητα. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει απαλλοτριώσει επιπλέον 157, το Υπουργείο Υποδομών παλαιότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, λοιπόν, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι προστατεύονται και αναδεικνύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ενέργειες του οποίου σχετίζονται με την ίδια την υπόσταση των μνημείων ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και φυσικά δεν θίγουν ούτε αμφισβητούν δικαιώματα κυριότητας».

Ως προς τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, το οποίο αποτελεί όραμα δεκαετιών των υπηρεσιών του Υπουργείου με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μέσα από χιλιάδες εξαιρετικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτεθούν αλλού, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα επαναχωροθέτησης του Μουσείου. «Το Μουσείο χωροθετήθηκε το 2002 δια νόμου και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατά νόμον διαδικασίες. Το 2011, μετά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος και των μουσειολογικών αρχών, εκπονήθηκε η αναγκαία γεωτεχνική μελέτη στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου. Το 2012 εγκρίθηκαν το τροποποιημένο κτηριολογικό πρόγραμμα και οι τεχνικές προδιαγραφές για το κτήριο. Η εκπόνηση των μελετών προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα επαναχωροθέτησης του Μουσείου». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ακαδημια πλατωνος
Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, σε επίκαιρη ερώτηση, με θέμα: «Η Ακαδημία Αθηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνος»

Απαντώντας σχετικά με το οικόπεδο ιδιοκτησίας της REDS Α.Ε του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε ότι πρόκειται για 6,5 στρέμματα και όχι 60, όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Το ακίνητο κηρύχθηκε απαλλοτριωτέο τo 2011, με σκοπό όχι τη χωροθέτηση του Μουσείου Αθηνών, αλλά τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών του Μουσείου (π.χ. υπόγειο πάρκινγκ).

Ως προς τις προσπάθειες του Υπουργείου για την ανάδειξη και προστασία της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι είναι σταθερές και επίπονες με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής. «Σήμερα, οι προσπάθειές μας, μετά τις ενέργειες της περιόδου 1999-2005 και 2010-2015, και την απραξία του ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: Την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης ακινήτων εντός του σημερινού Αρχαιολογικού Χώρου, την οποία κάνουμε. Την κατάργηση της ισχύουσας χρήσης «Βιοτεχνικό Πάρκο» (ΒΙΟ.ΠΑ.), την οποία προσπαθούμε. Την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, που υλοποιούμε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ