Στο κόστος λειτουργίας του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστέρας, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρολιάκου με θέμα «Επιβολή εισιτηρίου 50 ευρώ στο ναυάγιο της Αλοννήσου».
Ο καταδυτικός χώρος του ναυαγίου της Περιστέρας, σε βάθος 30 περίπου μέτρων, είναι ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στη Μεσόγειο της κλασικής περιόδου. Η λειτουργία του επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου Περιστέρας χρηματοδοτήθηκε από το Συνεργατικό Πρόγραμμα BLUEMED (ξεκίνησε το 2016) και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020 τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω της μεγάλης οικονομικής και τουριστικής σημασίας του, για την Αλόννησο και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «η διετής πιλοτική λειτουργία του, απέδειξε και το υψηλό κόστος λειτουργίας του, το οποίο θα κληθεί να καλύψει εξ’ ολοκλήρου το Δημόσιο - δια του ΥΠΠΟΑ - από τον Μάρτιο του 2023, με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και τον Δυτικό Παγασητικό. Κατά τη δίχρονη πιλοτική λειτουργία, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διαπίστωσε και το πραγματικό κόστος ενός, εν λειτουργία υποβρύχιου μουσείου», σημείωσε η Υπουργός.
«600 άτομα επισκέπτες/δύτες στο ναυάγιο σε ένα χρόνο»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου 2020 και 2021, επισκέφθηκαν το ναυάγιο Περιστέρας Αλοννήσου, συνολικά 600 άτομα επισκέπτες/δύτες: 246 το 2020 και 354 το 2021. Για τα άτομα αυτά διενεργήθηκαν 66 καταδύσεις στην Αλόννησο και 80 στη Σκόπελο. Ενδεικτικά, για την πεντάμηνη λειτουργία, η δαπάνη -χωρίς να συνυπολογίζονται άλλα τρέχοντα έξοδα- ανήλθε έως και 65.000 ευρώ ετησίως. Ακόμα και στην περίπτωση που εξαρχής είχε καθιερωθεί αντίτιμο κατάδυσης στο ναυάγιο, τα έσοδα υπέρ του ΟΔΑΠ, θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 46% των ετήσιων λειτουργικών εξόδων του αρχαιολογικού χώρου.
Ως εκ τούτου, το χρηματικό αντίτιμο των 50 ευρώ κρίθηκε εύλογο από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να καλύπτονται -έστω και μερικώς- τα έξοδα ενός υποδειγματικά οργανωμένου επισκέψιμου ενάλιου χώρου, με υψηλό κόστος λειτουργίας. Όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού κα Αθλητισμού, «σήμερα πραγματοποιείται ένα σημαντικό έργο σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που στοχεύει στην αξιοποίηση των καταδυτικών δυνατοτήτων του Παγασητικού και των Βόρειων Σποράδων. Το υπό εξέλιξη έργο αφορά στη λειτουργία τριών ακόμη ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στον Παγασητικό: στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης, στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης και στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης».