Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Σκοπός της επίσκεψης της Υπουργού ήταν να συνομιλήσει με την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Ανθή Μπάτζιου και το προσωπικό του Μουσείου για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, ενόψει της επαναλειτουργίας των Μουσείων στις 15 Ιουνίου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας έχει προβεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες ολοκληρώνονται κάποιες ακόμη εργασίες για την απόλυτη εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου η Λίνα Μενδώνη
Σε σύσκεψη, που ακολούθησε, η Υπουργός διαπίστωσε ότι το διάστημα της πανδημίας προχώρησαν απολύτως ικανοποιητικά τα σχέδια για την ανέγερση νέας πτέρυγας στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, όπου εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται εγκατεστημένα παραπήγματα και εργοταξιακοί οικίσκοι, που φιλοξενούν υποστηρικτικές λειτουργίες του Μουσείου.
Η κ. Μπάτσιου παρουσίασε τα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπως έχουν εκπονηθεί από τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αδαμάκη. Προβλέπεται το σύνολο των χρήσεων να φιλοξενηθεί σε ένα βιοκλιματικό κτήριο απολύτως συμβατό με το κτήριο του Αθανασακείου και εντασσόμενο εξαιρετικά στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου. Η ολοκλήρωση των μελετών έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο τ.έ., οπότε μετά τις κατά νόμον εγκρίσεις θα αναζητηθεί και η αναγκαία χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων. Με τη νέα πτέρυγα το Μουσείο καθίσταται περισσότερο λειτουργικό, ενώ αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του στους επισκέπτες του.
Στο Διάχρονο μουσείο Λάρισας η Λίνα Μενδώνη
Στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου την υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, η Έφορος Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και το προσωπικό της Εφορείας. «Η Ελλάδα», δήλωσε η κ. Λίνα Μενδώνη, στους παριστάμενους δημοσιογράφους, «έχει το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα του πολιτιστικού της αποθέματος. Όμως, φέτος ειδικά, αυτό που λέμε είναι η ασφάλεια πρώτα. Η Κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί χώρα απολύτως ασφαλής -όπως και είναι- ακριβώς γιατί ο τουρισμός είναι περίπου το 30% στο ΑΕΠ της χώρας. Τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στο Διαχρονικό είναι επαρκή και θα είναι όλα έτοιμα στις 15 Ιουνίου, που θα ανοίξει στους επισκέπτες του».
Στην ξενάγηση με τον Περιφερειάρχη, από την κ. Σδρόλια, η Υπουργός χαρακτήρισε το Διαχρονικό Μουσείο ως ένα από τα ωραιότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας, το οποίο αξίζει διεθνούς προβολής. «Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, όπως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Λάρισας, είναι μέρος του Υπουργείου Πολιτισμού, άρα προβάλλοντας και ενισχύοντας, την προς τα έξω σωστή δουλειά που κάνουν τα στελέχη τους, προβάλουμε την δουλειά του Υπουργείου, το οποίο είναι από τις λίγες κρατικές δομές που παράγει αυτό καθ´ αυτό γεγονότα».
Η Υπουργός αναφερόμενη «στην εξαιρετική συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Θεσσαλίας», ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την πρόοδο των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας ότι αναμένει, τις επόμενες μέρες, τη μελέτη για το σκηνικό οικοδόμημα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε τον Ιούλιο να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Αμέσως μετά η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης του έργου, δεδομένου ότι ο ίδιος είναι απολύτως θετικός στην χρηματοδότησή του».
Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «με την Υπουργό συνεργαζόμαστε στενά και τώρα εντάξαμε και θα αποδώσουμε 33 νέα έργα πολιτισμού στη Θεσσαλία. Η αγαστή συνεργασία μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να καταδυθούν οι τουρίστες από όλον τον κόσμο, στο μοναδικό ναυάγιο της Περιστέρας. Με το καινούριο θεσμικό πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό, στο οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού είχε πρωτεύοντα ρόλο, τα αρχαιολογικά πάρκα αποκτούν σάρκα και οστά. Είναι ευκαιρία σ’ αυτή την ειδική συγκυρία να επισκεφτούμε τα μουσεία μας και να επανασυστηθούμε με τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Είναι ευκαιρία ενίσχυσης της αυτογνωσίας μας».