Είναι η αφορμή για να δεις έργα τέχνης, φίλους, να ανταλλάξεις απόψεις, με ένα ποτήρι κρασί σε γκαλερί της πόλης.
Φιλόξενοι γκαλερίστες, καλλιτέχνες και κτήματα προσφέρουν κρασιά που συγκεντρώνουν παρέες για τσούγκρισμα, χαλαρό socializing και κους κους.
Ανεβαίνοντας στο art caffe Upper House Athens, στον 6ο όροφο του Attica στο City Link, θα δεις την ομαδική έκθεση, με την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.
Στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας
Η τέχνη στους δημόσιους χώρους αναβαθμίζει την αισθητική, καλλιεργεί το πνεύμα, μαθαίνει τον άνθρωπο να ζει με το ωραίο. Είκοσι τέσσερις εικαστικοί συνομιλούν για τη «Δύναμη της Τέχνης» σε δημόσιο χώρο.
Γι’ αυτό τον λόγο, τέτοιου είδους δράσεις, όπως οι εκθέσεις πρωτότυπων έργων τέχνης σε πολυσύχναστους ή δημόσιους χώρους, είναι εξαιρετικά σημαντικές για το ευρύ κοινό. Η τέχνη είναι για όλους και όχι για λίγους. Οι πάντες δικαιωματικά μπορούν να ζουν με γνήσια έργα τέχνης, να τα θαυμάζουν ή να τα απορρίπτουν, να τα αξιολογούν, να τα απολαμβάνουν, να τα μεταφράζουν όπως θέλουν και να τα κάνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους ζωής.
Στους επισκέπτες της έκθεσης The Power of Αrt στον φιλόξενο χώρο εστίασης The Upper Ηouse του City Link προσφέρεται η δυνατότητα να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τους εμπνευσμένους πίνακες ζωγραφικής 24 καλλιτεχνών. Έτσι μπορούν να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες δημιουργίες, να ανταλλάξουν απόψεις, να εκφράσουν και να αναδιατυπώσουν τη γνώμη τους. Συμμετέχουν: Μάνια Αδαμοπούλου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ελπίδα Βουτσά, Τάνια Δρογώση, Γιώργος Ζαρκάδας, Ελένη Ζούμπα, Ειρήνη Κανά, Εβίτα Κανέλλου, Πέτρος Καραβέβας, Βασίλειος Κοκκώνης, Μαρία Κτιστοπούλου, Πένυ Κωνσταντίνου, Καλλιρόη Μαρούδα, Καλλιόπη Μίξη, Γεωργία Μπλιάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Βαγγέλης Παπαγιάννης, Έλενα Παπαδημητρίου, Σοφία Παπαδοπούλου, Λίλα Παπούλα, Βάσω Πουρίδου, Αφροδίτη Σεζένια, Αμαλία Σωτηροπούλου, Ελένη Τσοτσορού.
Η genesis gallery παρουσιάζει στον νέο της χώρο στην οδό Ιπποκράτους 121 τον Κωνσταντίνο Μάσσο στην έκθεση «Third Life» με εγκαίνια την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ώρα 19:30.
Το Third Life είναι ένα μετά-οικολογικό μανιφέστο, μία νέα συμφωνία με το μη ανθρώπινο. Ο Μάσσος δεν ζωγραφίζει απλώς τοπία, δημιουργεί τοπία/τόπους, φυσικές ενότητες που περικλείουν πολιτισμικές οντότητες. Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα έργα σε δύο ενότητες. Από τη μία η εξουσιαστική τάση του ανθρώπου στον τόπο/τοπίο και από την άλλη η Τρίτη Ζωή, ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με το τοπίο/τόπο.
Ενας πολύ ωραίος χώρος στο Κολωνάκι για γκαλερότσαρκα και κουβέντες, Η Γκαλερί Αστρολάβος στη Δεξαμενή ατοιμάζει εγκαίνια 1η Νοεμβρίου 20:00 – 22:30 μμ. Η ζωγράφος Κάτια Βαρβάκη παρουσιάζει τη νέα ενότητα έργων της με τον αινιγματικό, ανοιχτό σε ενδοσκοπική θέαση και ερμηνεία τίτλο «Φυσάει o Χρόνος στα Όνειρα».
Η Ίρις Κρητικού Αρχαιολόγος, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει «Στις περισσότερες ενότητες της δουλειάς της, η Κάτια Βαρβάκη επανέρχεται στο θέμα της αειφόρου νεότητας, θίγει τον χρόνο που περνά, τις εποχές που αλλάζουν. Ακόμη και εάν οι εικόνες της αφορούν σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία, άλλοτε κενά από ανθρώπινη παρουσία και άλλοτε κατοικημένα από παιδιά, νύμφες, νεράιδες και νέα κορίτσια, γνωρίζουμε σε βάθος πόσο την απασχολεί η επερχόμενη μεταβολή της τρυφερής αυτής ώρας, η Άνοιξη ως συνθήκη αιμάσσουσα, πολύτιμη αλλά συχνά ρευστή και τραυματική. Το πέρασμα στην Τρίτη ηλικία, που συμπίπτει με το πέρασμα της ζωγράφου στην δεύτερη ενηλικίωση και την εν δυνάμει αυτογνωσία, την έχει επίσης απασχολήσει καθώς μας έχει χαρίσει έναν σπουδαίο σχετικό εικονογραφικό κύκλο. Στα έργα της ζωγράφου εικονίζονται παιδιά που δεν θέλουν να μεγαλώσουν, ενήλικες που θα ήθελαν να ξαναγίνουν παιδιά».
Κατηφορίζουμε στου Ψυρρή στην γκαλερί a.antonopoulou.art όπου σε ένα περιβάλλον φιλόξενο θα μάθουμε τα πάντα για τη νέα ατομική έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα με τίτλο «Η πληθωρικότητα των χρωμάτων».
Σε αυτή την έκθεση ο Μαρκ Χατζηπατέρας παρουσιάζει μια σειρά από πίνακες, ακρυλικά σε καμβά διαφορετικών διαστάσεων. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν το 2024 και είναι τα πιο αφαιρετικά έργα που έχει κάνει ο Μαρκ Χατζηπατέρας έως τώρα. Τετράγωνα και παραλληλόγραμμα σχήματα, γραμμές με έντονα χρώματα που υποδηλώνουν για ακόμη μια φορά τη λατρεία του Χατζηπατέρα για το χρώμα. Ωστόσο, στα έργα του εκλείπει η παραστατικότητα, οι αναφορές στη φύση και σε ανθρωποκεντρικές φιγούρες και τα μοτίβα που είδαμε στα προγενέστερα ζωγραφικά του.
Διαχρονικά συγκεντρωνει φιλότεχνους η γκαλερί Σκουφά που παρουσιάζει την έκθεση «Μικροπράγματα» που σώζουν τον κόσμο σε επιμελεια Γιωργου Μυλωνά.
Ιστορίες με αντικείμενα φερμένα από την Κίνα, βιβλία δεμένα με άνθη, γυναίκες που προβάλλουν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα και σκυλιά που αποζητούν το χάδι, συνθέτουν τον κόσμο ομορφιάς που προτείνει η Μαρία Γιαννακάκη. Η ζωγράφος τον μοιράζεται γράφοντας πράγματα δικά της, αντικείμενα που την περιβάλλουν στον χώρο της και συνιστούν ενθυμήματα από τόπους αγαπημένους, προσωπικά σημεία αναφοράς. Το νήμα στις περισσότερες από τις συνθέσεις της κρατά διακριτικά, χωρίς ποτέ να επιβάλλεται, η «κυρία της αυτοκρατορικής αυλής», ένα γυναικείο διακοσμητικό αγαλματάκι αγορασμένο στο Σιάν, γνωστό από τη μακραίωνη ιστορία του στην Κίνα. Μικρό σε μέγεθος μοιάζει με «σφραγιδάκι», σήμα κατατεθέν με το οποίο υπογράφουν τα έργα τους οι Ασιάτες καλλιτέχνες, αν δεν είναι κρυπτικό αυτοπορτρέτο της δημιουργού.
Η Μαρία Γιαννακάκη έχει μια σπουδή που λίγοι από τους ζωγράφους της γενιάς της, όχι μόνο εδώ σε μας, αλλά παντού στην Ευρώπη, μπορούν να περηφανεύονται. Μαθήτρια του Παναγιώτη Τέτση, ταξίδεψε με υποτροφία στην Κίνα το 1983, μόλις εφτά χρόνια από τον θάνατο του Μάο, όταν η χώρα άνοιγε δειλά τις πύλες της στη Δύση. Αρχικά έμεινε στο Πεκίνο προκειμένου να μάθει τη γλώσσα και στη συνέχεια, έφυγε για σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Χαντζό, πόλη κοντά στη Σαγκάη. Εκτός από καλλιγραφία, διδάχθηκε το τοπίο και τη φιγούρα από Κινέζους δασκάλους με τους οποίους κράτησε σχέσεις ζωής. Στην Αθήνα γύρισε το 1986, αλλά δεν έχασε την επαφή της με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, η ζωγράφος την επισκέπτεται τακτικά, έχοντας πραγματοποιήσει είκοσι ταξίδια σε μεγάλες κι επαρχιακές πόλεις, αναφέρει ο Γιώργος Μυλωνάς
Ξενάγηση, με ένα ποτήρι κρασί, στην έκθεση από την επιμελήτρια, Φαίη Τζανετουλάκου
Mε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τη γέννηση του Mark Rothko και στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης “Η Τέχνη της Εμβύθισης στη σύγχρονη ζωγραφική. Μαθαίνοντας από τον Mark Rothko”, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 17.30 στο Λόφος Art Project στην Κυψέλη, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα Ο Μεσογειακός Ρόθκο, από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας The Mediterranean Rothko: From Italy to Greece, Rothko’s Classic Route in the Mediterranean and beyond, η οποία ερευνά την εργογραφία και τα συναφή κείμενα του μεγάλου καλλιτέχνη που σχετίζονται με τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Εισηγητές: Βαρβάρα Κονδύλη, Καλλιόπη Κουντούρη, Διονύσης Μουρελάτος, Βίκυ Σαρακατσιάνου, Φαίη Τζανετουλάκου, Marcello Barison.
Μετά από τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση, με ένα ποτήρι κρασί, στην έκθεση από την επιμελήτρια, Φαίη Τζανετουλάκου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, παράλληλες δράσεις, καθώς και τη μοναδική εικονογράφηση βιβλίου που είχε αναλάβει ο Rothko, σχεδόν έναν αιώνα πριν.
Ξενάγηση και προβολή ταινίας του John Cassavetes
4 νέοι εικαστικοί δημιουργοί, ο Αλέκος Βέργης, η Κατερίνα Χριστοπούλου, ο Βασίλης Παφίλης και η Βιργινία Αξιώτη, φωτίζουν με τα έργα τους έναν κόσμο σκιών. Είναι ο φιλμικός κόσμος του Τζον Κασσαβέτη, που με το έργο του "Σκιές" (1959) γίνεται εδώ αντικείμενο και πεδίο συνάντησης της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο, υπό την επίβλεψη του εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος- Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2024.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης και λίγο πριν την λήξη της, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 19:00, θα προβληθεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η ταινία του John Cassavetes, "Σκιές" ("Shadows") με ελεύθερη είσοδο, όπου προλογίζει ο Καλλ/κός Διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Μικελίδης, ενώ στο πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος περιλαμβάνεται αφιέρωμα στις ταινίες του θρυλικού σκηνοθέτη.