Σάλος με τη «μαύρη Κλεοπάτρα» του Netflix -«Ήταν ανοιχτόχρωμη, με ελληνικά χαρακτηριστικά», λέει η Αίγυπτος - iefimerida.gr

Σάλος με τη «μαύρη Κλεοπάτρα» του Netflix -«Ήταν ανοιχτόχρωμη, με ελληνικά χαρακτηριστικά», λέει η Αίγυπτος

Σάλος με τη «μαύρη Κλεοπάτρα» του Netflix
Σάλος με τη «μαύρη Κλεοπάτρα» του Netflix / Φωτογραφία: Netflix - Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων της Αιγύπτου κατήγγειλε το επερχόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix για τη βασίλισσα Κλεοπάτρα, στο οποίο ο ομώνυμος χαρακτήρας απεικονίζεται με αφρικανικά χαρακτηριστικά και σκούρο δέρμα.

Ο δρ. Mustafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απεικόνιση «παραποίηση της Αιγυπτιακής Ιστορίας» και «κραυγαλέα ιστορική παρανόηση». Υποστήριξε ότι τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η Κλεοπάτρα ήταν «ανοιχτόχρωμη» και είχε «ελληνικά χαρακτηριστικά», τα οποία φαίνονται σε έργα και αγάλματα της βασίλισσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Waziri προέτρεψε τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους να βασίζουν τις απεικονίσεις των ιστορικών προσώπων σε πραγματικά γεγονότα και αντικείμενα, σημειώνοντας ότι οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ χρησιμεύουν ως σημαντικοί μάρτυρες των πολιτισμών και της Ιστορίας των εθνών.

Επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά αντικείμενα και απεικονίσεις της Κλεοπάτρας σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν το πραγματικό σχήμα και τα χαρακτηριστικά της, τα οποία δείχνουν όλα τα ελληνικά στοιχεία της.

Σύμφωνα με τον Waziri, η εμφάνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας στο ντοκιμαντέρ του Netflix έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική καταγραφή και τα γραπτά ιστορικών, όπως ο Πλούταρχος και ο Διοκάσιος, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα της Ρωμαϊκής Ιστορίας στην Αίγυπτο και τη βασιλεία της Κλεοπάτρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ' ήταν μέλος μιας αρχαίας μακεδονικής δυναστείας που κυβέρνησε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια, η οποία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α', Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η απεικόνιση της Κλεοπάτρας με αφρικανικά χαρακτηριστικά και σκούρο δέρμα είναι μια θετική αναπαράσταση, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν αντιταχθεί σε αυτό που θεωρούν ως διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

Η διαμάχη αναδεικνύει τη σημασία των ακριβών απεικονίσεων ιστορικών προσώπων και την ανάγκη αποφυγής παραποιήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και σύγχυση.

Δείτε την ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Μνημείων της Αιγύπτου:

«Όσον αφορά στην ταινία της βασίλισσας Κλεοπάτρας που θα κυκλοφορήσει στο Netflix:

  • Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα και ελληνικά χαρακτηριστικά (ελληνικά)
  • Τα έργα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών της και της μακεδονικής καταγωγής της

Αναφερόμενος στη σειρά ντοκιμαντέρ που ανακοίνωσε το Netflix το επόμενο διάστημα και ενόψει της προβολής της Βασίλισσας Κλεοπάτρας στις 10 Μαΐου, στην οποία η ηρωίδα της, που υποδύεται τη Βασίλισσα Κλεοπάτρα VII, έχει αφρικανικά χαρακτηριστικά και σκούρο δέρμα, ο Δρ. Mustafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η εμφάνιση της ηρωίδας σε αυτό το σώμα είναι μια παραποίηση της Αιγυπτιακής Ιστορίας και μια κραυγαλέα ιστορική παρανόηση, ειδικά όταν η ταινία χαρακτηρίζεται ως ντοκιμαντέρ και όχι ως δράμα. Οι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας πρέπει να διερευνήσουν την ακρίβεια και να ανατρέξουν σε ιστορικά και επιστημονικά γεγονότα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ιστορία και οι πολιτισμοί των λαών δεν παραποιούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απεικόνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε νόμισμα / Φωτογραφία: Facebook
Απεικόνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε νόμισμα / Φωτογραφία: Facebook

»Πρόσθεσε ότι οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι θα έπρεπε να έχουν ερευνήσει όταν δημιουργούν τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ και ιστορικές ταινίες που θα παραμείνουν μάρτυρες για τους πολιτισμούς και την Ιστορία των λαών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά αντικείμενα της βασίλισσας Κλεοπάτρας και απεικονίσεις σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν το πραγματικό σχήμα και τα χαρακτηριστικά της, τα οποία όλα αναδεικνύουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά της βασίλισσας Κλεοπάτρας, όσον αφορά την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, την τραβηγμένη μύτη και τα αφράτα χείλη.

Ο Mustafa Waziri επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση της απόρριψης που η ταινία γνώρισε πριν από την προβολή της προέρχεται από την καρδιά της υπεράσπισης της ιστορίας της βασίλισσας Κλεοπάτρας VII, η οποία είναι ένα σημαντικό και αυθεντικό μέρος της Αρχαίας Αιγυπτιακής Ιστορίας, μακριά από κάθε εθνοτικό ρατσισμό, και με πλήρη σεβασμό για τους αφρικανικούς πολιτισμούς και τους αδελφούς μας στην αφρικανική ήπειρο που μας ενώνει όλους.

Ο δρ. Nasser Mekkawy, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, αναφέρει ότι η εμφάνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε αυτή την ταινία ανταγωνίζεται τα πιο απλά ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά των ιστορικών, όπως ο Πλούταρχος και ο Διοκάσιος, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα της Ρωμαϊκής Ιστορίας στην Αίγυπτο κατά τη βασιλεία της βασίλισσας Κλεοπάτρας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ήταν ανοιχτόχρωμη και ότι είναι καθαρά μακεδονικής καταγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελέτες βιολογικής ανθρωπολογίας και μελέτες DNA που διεξήχθησαν σε αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες και οστά επιβεβαίωσαν ότι οι Αιγύπτιοι δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά των Αφρικανών της Νότιας Σαχάρας, είτε με τη μορφή του κρανίου, είτε της ανθρωπολογίας και του DNA.

Μελέτες βιολογικού οξέος που διεξήχθησαν σε μούμιες και οστά επιβεβαίωσαν ότι οι Αιγύπτιοι δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά των Αφρικανών της Υποσαχάριας Αφρικής με τη μορφή του κρανίου, το πλάτος της ακροποσθίας, το πλάτος, τη μύτη και την επέκταση της άνω γνάθου, την εμφάνιση των μαλλιών, την αναλογία των οργάνων του σώματος, το ύψος, το μήκος, την κατανομή και την πυκνότητα των τριχών του σώματος.

Το γεγονός ότι βλέπουμε μια μεγάλη ποικιλία μεταξύ των χαρακτηριστικών των Αιγυπτίων οφείλεται στην πρόοδο της οικοδόμησης αυτής της χώρας.

Πρόσθεσε ότι όλα τα γλυπτά και αγάλματα που μας αφήνουν πίσω τους οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σε ναούς και τάφους απεικόνιζαν Αιγύπτιους με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των σύγχρονων Αιγυπτίων όσον αφορά το χρώμα των ματιών, τα μαλλιά, το δέρμα, την απαλότητα και την πυκνότητα των μαλλιών ανδρών και γυναικών, ακόμη και το χρώμα του δέρματος και την παρουσία χρωματιστών ματιών, τα οποία απεικονίζονται σε ορισμένα αγάλματα της αρχαίας χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, όταν κάποιες από τις τεχνικές ανάγλυφου άλλαξαν και άρχισαν να ζωγραφίζουν το δέρμα της μούμιας για να μοιάζει με την πρώτη της ζωή, ζωγράφισαν το δέρμα του άνδρα σε καφέ χρώμα και το δέρμα της γυναίκας σε ανοιχτό κίτρινο, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό που σχεδιάστηκε και επιβεβαιώθηκε στους τοίχους είναι ένα γεγονός που καταγράφηκε από τον ίδιο τον αρχαίο Αιγύπτιο.

Σε όσα δήλωσε η δρ. Katrina Martinez, επικεφαλής της Δομινικανής αποστολής και εργαζόμενη στο ναό της Tapozeris Magna, δυτικά της Αλεξάνδρειας, αν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη φυλή της, είναι βέβαιο ότι γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 69 μ.Χ. από μακεδονική καταγωγή, ένα σημάδι που αναφέρεται στα αγάλματα και τα νομίσματα που άφησε πίσω της.

Η βασίλισσα βεβαιώνει χωρίς αμφιβολία τα ελληνιστικά χαρακτηριστικά της, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στη μαρμάρινη προτομή που σώζεται στο Μουσείο του Βερολίνου από τον πρώτο αιώνα π.Χ., και φαίνεται να φοράει βασιλικό στέμμα, έχει μάτια Λουζιτιανά, τραβηγμένη μύτη και λεπτά χείλη, καθώς και ένα άλλο μισό άγαλμα που σώζεται στο Βατικανό που παρουσιάζεται με μαλακά χαρακτηριστικά, ένα μαρμάρινο κεφάλι που φορά μαντίλα, καθώς και μια σειρά από νομίσματα που απεικονίζουν το ίδιο ελληνιστικό σώμα.

Υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ