Το μουσείο του Λούβρου σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία κρουαζιερών πολυτελείας Ponant διοργανώνει δύο κρουαζιέρες τέχνης: μία στον Περσικό και μία στη Μεσόγειο και την Αδριατική, που θα ξεκινά από την Αθήνα και η οποία θα καταλήξει στη Βενετία.
Σε διαδρομές τις οποίες έχουν σχεδιάσει από την Ponant, οι κρουαζιέρες θα περιλαμβάνουν ομιλίες από επιμελητές και διευθυντές τμημάτων Λούβρου, παρουσιάζοντας στους ταξιδιώτες το πολιτιστικό υπόβαθρο έργων τέχνης που εκτίθενται στο παρισινό μουσείο και τα οποία προέρχονται από χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί το κρουαζιερόπλοιο.
Το Λούβρο βάζει την Ελλάδα και την Αθήνα στο επίκεντρο
Η πρώτη κρουαζιέρα – Αύγουστος του 2020 – ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στη Βενετία, διασχίζοντας επί 10 ημέρες τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής. Οπως περιγράφει η σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Λούβρου, οι επιβαίνοντες στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, θα έχουν την τύχη να περάσουν από τον Ισθμό της Κορίνθου, αλλά και το νοτιότερο φιόρδ της της Ευρώπης, τον κόλπο του Κοτόρ στο Μαυροβούνιο.
Επιπλέον, οι φίλοι της ιστορίας θα μπορέσουν να επισκεφθούν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ελληνικού και όχι μόνο, ενδιαφέροντος. Πέρα από την Ακρόπολη, το κρουαζιερόπλοιο θα σταματήσει μεταξύ άλλων, στους Δελφούς, αλλά και στο παλάτι του αυτοκράτορα Διοκλητιανού που βρίσκεται στο σημερινό Σπλιτ της Κροατίας.
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει ο γενικός επιμελητής και διευθυντής του Τμήματος Διακοσμητικών Τεχνών στο Λούβρο Jannic Durant και ο επιμελητής Ludovic Laugier, υπεύθυνος αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Η κρουαζιέρα θα γίνει με το κρουαζιερόπλοιο Le Lyrial, το οποίο διαθέτει μόνον 112 δωμάτια και σουίτες και κατά συνέπεια θα επιβαρύνει λιγότερο τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
Η τσουχτερή τιμή για την κρουαζιέρα του Λούβρου
Οι ανέσεις του πλοίου Le Lyrial, αλλά και τα μέρη που θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί ο επιβάτης της κρουαζιέρας ανεβάζουν όπως είναι φυσικό την τιμή του ταξιδιού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Λούβρο, η τιμή για 9 διανυκτερεύσεις και δέκα ημέρες στην κρουαζιέρα του Λούβρου ξεκινά από 3,560 ευρώ.
Αντιδράσεις στις κρουαζιέρες του Λούβρου στη Βενετία
Η επιλογή της Βενετίας ως σταθμός προορισμού της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο ενέτεινε τις διαμαρτυρίες σχετικά με την άφιξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, οι οποίες έχουν κορυφωθεί μετά τον εμβολισμό πλεούμενου με τουρίστες – τραυματίστηκαν πέντε – από το MSC Opera, πριν το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο συγκρουστεί με προβλήτα, τον περασμένο Ιούνιο.
Στις 7 Ιουλίου, το κρουαζιερόπλοιο Costa Deliziosa, μήκους 300 μέτρων και χωρητικότητας σχεδόν 3.000 ατόμων, έβγαινε από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας την ώρα που επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με βροχή και ισχυρούς ανέμους, με τη βοήθεια ρυμουλκών, όπως δείχνει το βίντεο που ανήρτησε ο Βενετσιάνος καλλιτέχνης και συγγραφέας Ρομπέρτο Φερούτσι στον ιστότοπό του.
Εξαιτίας μάλλον της κακοκαιρίας το κρουαζιερόπλοιο πέρασε ξυστά από μία θαλαμηγό η οποία ήταν δεμένη κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, προκαλώντας πανικό στους επιβαίνοντες.
Στο μουσείο του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι καταλήγει η δεύτερη κρουαζιέρα
Η δεύτερη κρουαζιέρα – Νοέμβριος 2020 – θα αποπλεύσει από τη Μουσκάτ του Ομάν: για εννιά ημέρες, το κρουαζιερόπλοιο Jacques-Cartier θα πλέει στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό, με τον επιμελητή και διευθυντή του Τμήματος Ισλαμικών Τεχνών στο Λούβρο Yannick Lintz επί του σκάφους, το οποίο θα καταλήξει στο Άμπου Ντάμπι δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επισκεφθούν το καινούργιο μουσείο Louvre Abu Dhabi.