Ο Louis Godart, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μίλησε στο iefimerida.gr.
«Η Ελλάδα και η Ιταλία άνοιξαν τον δρόμο και η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα είναι νίκη του πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε», λέει σε άπταιστα ελληνικά στο iefimerida.gr ο Louis Godart, λίγες ώρες μετά την ανταλλαγή των αρχαιοτήτων μεταξύ των δυο χωρών.
Η λεγόμενη πλάκα «Fagan», ένα πεντελικό μαρμάρινο θραύσμα που απεικονίζει το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας καθισμένης σε θρόνο, ένα πολύτιμο κομμάτι του Παρθενώνα που βρισκόταν στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο A. Salinas στο Παλέρμο, επέστρεψε στον φυσικό του χώρο. Ο Αρχαιολόγος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης «Federico II» δεν κρύβει την ικανοποίησή του.
Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας
«Το Γλυπτό έχει πλέον επιστρέψει στη θέση του, στη μεγαλειώδη ζωφόρο του Φειδία και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η ιταλική κυβέρνηση, πεπεισμένη ότι τα Γλυπτά ανήκουν όλα στην Ελλάδα, τελειοποιεί κάποιες νομοθετικές πτυχές που θα επιτρέψουν στο τμήμα του Παλέρμο να παραμείνει για πάντα στην Αθήνα. Όλες οι χώρες, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, η ιστορία της οποίας χαρακτηρίζεται από τον κλασικό πολιτισμό, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που έδωσαν οι αρχές του μουσείου του Παλέρμο και του ιταλικού πολιτικού κόσμου», δηλώνει ο Louis Godart τονίζοντας ότι εκτός από το Βρετανικό Μουσείο, υπάρχουν θραύσματα της ζωφόρου του Φειδιά που είναι διάσπαρτα σ’ όλη την Ευρώπη. «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στο υπέροχο Μουσείο Ακρόπολης», λέει με νόημα.
Η ανταλλαγή αρχαιοτήτων είναι επωφελής για το Βρετανικό Μουσείο
Ο Ιταλός Καθηγητής Αρχαιολογίας, με βελγικές ρίζες, μια σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, έχει αφιερωθεί σ’ αυτή την προσπάθεια. Η παρακολούθηση της πορείας της «πολιτιστικής διπλωματίας» είναι θεμελιώδης, όπως λέει, διαθέτοντας τεράστια εμπειρία ως σύμβουλος των Προέδρων της Ιταλικής Δημοκρατίας Ciampi και Napolitano.
«Αυτός ο δρόμος οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η πολιτική δράση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σωστή. Το θέμα είναι να προτείνουμε, με αντάλλαγμα την επιστροφή των έργων που εκλάπησαν από τη χώρα προέλευσης, τα δάνεια έργων από αποθήκες των μουσείων μας, ώστε να μην εξαντληθούν τα δωμάτια που στέφουν τα επιστρεφόμενα αριστουργήματα. Για παράδειγμα, το Μουσείο Τέχνης Fuji του Τόκιο έχει επιστρέψει την "Tavola Doria" του Λεονάρντο ντα Βίντσι και στέλνουμε τακτικά, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αριστουργήματα από τα μουσεία μας για να αντικαταστήσουν τον πίνακα που επέστρεψε στην Ιταλία. Οι Ιάπωνες είναι ικανοποιημένοι μ’ αυτή τη συνεργασία. Εάν οι αρχές του Βρετανικού Μουσείου ήταν έξυπνες, θα καταλάβαιναν ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν επωφελής για το μουσείο», τονίζει.
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»
Παράλληλα, σχολιάζει ότι το Βρετανικό Μουσείο, μιλώντας πρόσφατα για «δάνειο», δεν προχώρησε σε «μαζική αλλαγή». Θα ήταν ζωτικής σημασίας για το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα πάντα με τον Louis Godart, αν αναγνώριζε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από το ναό της Αθηνάς. «Ο Λόρδος Έλγιν ήταν ένα χυδαίο αρπακτικό. Έχει διαπραχθεί κλοπή και η Ελλάδα είναι ο τραυματίας. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ανήκουν στην Ελλάδα. Η Βρετανία θα πρέπει να είναι πιστή στη δημοκρατική της παράδοση αναγνωρίζοντας ότι τα Γλυπτά δεν τα κατέχει νόμιμα και ότι ανήκουν στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να «δανείσει» ό,τι δεν είναι δικό της», αναφέρει σχολιάζοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson κατηγόρησε το 1986 τον Λόρδο Έλγιν για «λεηλασία χονδρικής». «Επαναλαμβάνω, τα Γλυπτά του Φειδιά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί βρίσκονται στο Λονδίνο όπου είναι το τέλος μιας παράνομης επιχείρησης».
Σημαντικό το δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκτιμά ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και σ’ όλο τον κόσμο. «Ξεκινώντας από τη Μεγάλη Βρετανία, εκατομμύρια άνθρωποι, που θεωρούν τους εαυτούς τους παιδιά της Ελλάδας, επιμένουν στην ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα που σφυρηλάτησε τις αξίες του δυτικού πολιτισμού. Το κάνουν επειδή έμαθαν από την Ελλάδα ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας και ότι η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Αθήνα το 508 π.X. είναι το μόνο πολιτικό καθεστώς που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν ελεύθεροι. Αυτοί οι άνθρωποι θα εισακουστούν από τις βρετανικές Αρχές. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι οι «Times» του Λονδίνου, η εφημερίδα του βρετανικού κατεστημένου, τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Φειδία στην Ελλάδα», καταλήγει.