Σε δύο δημοσιογράφους, τη Μαρία Ρέσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2021 από τη Νορβηγική Επιτροπή.
Οι δύο νέοι κάτοχοι του Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκαν «για τις προσπάθειές τους στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης», στις πατρίδες τους, τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής.
Η Μαρία Αντζελίτα Ρέσα είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler. Προηγουμένως είχε εργαστεί επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως κύρια ερευνητική δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNN.
Τον περασμένο χρόνο η Ρέσα καταδικάστηκε για κυβερνο-λιβελογράφημα βάσει αμφιλεγόμενου νόμου στην πατρίδα της κατά των κυβερνο-εγκλημάτων, που οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Το Rappler, που ίδρυσε η Ρέσα το 2012, «έχει εστιάσει την προσοχή στην αμφιλεγόμενη, φονική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών του καθεστώτος του [προέδρου των Φιλιππίνων] Ντουτέρτε, ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή προσθέτοντας ότι η Ρέσα και το Rappler «κατέγραψαν επίσης πώς χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, την παρενόχληση αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου διαλόγου».
«Εχω πάθει σοκ»
Η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την είδηση, μιλώντας στον ιστότοπο Rappler. «Έχω πάθει σοκ» τόνισε η Ρέσα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του οποίου είναι συνιδρύτρια.
Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που έχει ανακηρυχθεί από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ως «η μόνη πραγματικά κριτική εφημερίδα με εθνική επιρροή στη Ρωσία σήμερα». Ο Μουράτοφ είχε κερδίσει το 2007 το Βραβείο Ελευθερίας Διεθνούς Τύπου για το θάρρος του στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας παρά τις επιθέσεις, απειλές και τη φυλάκιση. Η Νορβηγική Επιτροπή επεσήμανε ότι «οι δύο νικητές εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους, που αγωνίζονται για αυτό το ιδεώδες σε έναν κόσμο, όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα αντίξοες συνθήκες». Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.
Το Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια). Οι φετινοί νικητές επελέγησαν μεταξύ 329 υποψηφίων. Εκ των φαβορί ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Αλεξέι Ναβάλνι, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.
Δείτε βίντεο με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης:
Το περσινό Νόμπελ Ειρήνης είχε απονεμηθεί στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο.
O εκπρόσωπος του Πούτιν... συγχαίρει τον Μουράτοφ για το «θάρρος» του
Το Κρεμλίνο χαιρέτισε το «θάρρος» και το "ταλέντο" του Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, ως επικεφαλής της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας. «Μπορούμε να συγχαρούμε τον Ντμίτρι Μουράτοφ. Εργάζεται αδιαλείπτως σύμφωνα με τα ιδανικά του, διατηρώντας τα. Είναι ταλαντούχος και θαρραλέος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.