Στη συνθέτρια Λένα Πλάτωνος θα απονεμηθεί το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», του Δήμου Ηρακλείου - iefimerida.gr

Στη συνθέτρια Λένα Πλάτωνος θα απονεμηθεί το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», του Δήμου Ηρακλείου

Η Λένα Πλάτωνος / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
Η Λένα Πλάτωνος / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία σπουδαία μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, τη Λένα Πλάτωνος, θα απονεμηθεί το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», του Δήμου Ηρακλείου, όπως αποφάσισε ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.

Το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου -του οποίου εμπνευστής ήταν ο Μανόλης Καρέλλης- απονέμεται από το 1977. Αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: ο πρώτος για τα γράμματα, ο δεύτερος για τις καλές τέχνες, ο τρίτος για τη δημιουργική μουσική, ο τέταρτος για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και ο πέμπτος για μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», που φέτος θα δοθεί για τον κύκλο της μουσικής, έχει απονεμηθεί σε σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, όπως οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουρουπός, Γιώργος Κουμεντάκης (ο σημερινός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Αφού εξετάστηκαν οι υποψηφιότητες μουσικών που είχαν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά, η επιτροπή συζήτησε την πρόταση του δημάρχου Ηρακλείου για το έργο και τη συνολική προσφορά της Λένας Πλάτωνος. Η πρόταση θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

H Λένα Πλάτωνος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1951 στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι κόρη του Γεωργίου Πλάτωνος και της Αντιγόνης Αστρινάκη. Θείος της (αδελφός του πατέρα της) ήταν ο κορυφαίος αρχαιολόγος και επί πολλά έτη έφορος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Νικόλαος Πλάτων.

Ο πατέρας της ήταν μουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης και πρώτος πιανίστας στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές της στην Ελλάδα, συνέχισε με υποτροφία στο εξωτερικό.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνεργασία της με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου και γνωρίστηκε με το Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν τότε διευθυντής του. Η συμμετοχή της ως συνθέτρια στη θρυλική πλέον εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» την καταξίωσε πανελληνίως.

Πέραν της πορείας της με σημαντικά μουσικά έργα, στα ξεχωριστά γεγονότα της παρουσίας της ανήκουν οι μεγάλες συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (το 2003), στο Ηρώδειο (το 2008) και αλλού, καθώς και η συνεργασία της το 1990 με τον Διονύση Σαββόπουλο, σε ζωντανές εμφανίσεις και στο δίσκο του «Αναδρομή '63-'89».

Η Λένα Πλάτωνος έχει γράψει επίσης μουσική για το θέατρο, για χοροδράματα και για την τηλεόραση, καθώς και έργα κλασικής μουσικής.

Όλα τα μέλη της επιτροπής, έπειτα από εκτενή συζήτηση, συμφώνησαν ότι η βράβευση της Λένας Πλάτωνος από τον Δήμο Ηρακλείου θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» και ένα αληθινό «εύγε» του γενέθλιου τόπου για την ιδιαίτερα σημαντική πορεία της στη σύγχρονη ελληνική μουσική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ