Στο «φως» πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή νεαρού σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ. [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο «φως» πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή νεαρού σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ. [εικόνες]

Χρυσό δαχτυλίδι
Χρυσό δαχτυλίδι ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα στον τάφο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι Πρίγκηπες της Πύλου. Οι Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού» είναι ο τίτλος μίας σπουδαίας έκθεσης που αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία», διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Εξαιρετικής σημασίας Μυκηναϊκά ευρήματα

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η ανάγκη να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό όπως και στο εξωτερικό, ορισμένα από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ..

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακάλυψη του τάφου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω της ανέπαφης κατάστασής του και εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων του που ήρθαν στο φως.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού: «Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου.

Kράνος
Kράνος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Xρυσό δαχτυλίδι
Xρυσό δαχτυλίδι

Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρυσό κύπελλο
Χρυσό κύπελλο

Ο συγκεκριμένος τάφος έγινε γνωστός παγκοσμίως ως «Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή», ονομασία που προέρχεται από ένα εξαιρετικά σπάνιο ελεφαντοστέινο πλακίδιο, το οποίο βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα – μια μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού. Ο τάφος εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από τον Θολωτό Τάφο IV, περίπου 150 μέτρα βορειοανατολικά του Ανακτόρου του Νέστορος, και ανασκάφηκε το 2015.

Σφραγιστικό δαχτυλίδι πολεμιστη
Σφραγιστικό δαχτυλίδι πολεμιστη
Κουκουνάρα-σφραγιδόλιθος
Κουκουνάρα-σφραγιδόλιθος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιοδική έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης και εξαιρετικά αποδοτικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, καθηγητή Jack Davis και δρ. Sharon Stocker, που με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούν ανασκαφές στον λόφο του Άνω Εγκλιανού, όπου βρίσκεται το λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορος, κοντά στον σημερινό οικισμό της Χώρας Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, στις 19.00.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ