Ο Κώστας Σπυρόπουλος αποκρυπτογραφεί «Τα μυστικά της ενέργειας» στη νέα του έκθεση στο ΚΠΙΣΝ.
Απόψε στις 19:30 στον Πύργο βιβλίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου και καθηγητή πνευμονολογίας Κώστα Σπυρόπουλου με θέμα: «Τα μυστικά της ενέργειας» στο πλαίσιο του 17ου IAEE European Energy Conference, που διοργανώνεται από την Hellenic Association for Energy Economics -HΑΕΕ.
Ο Κώστας Σπυρόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι διεθνώς γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης ζωγράφος, γιατί έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε πολλές διεθνείς παρουσιάσεις Μπιενάλε και Art Fairs. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχει παρουσιασθεί σε πολλά έγκυρα διεθνή βιβλία και περιοδικά Τέχνης.
Στο σημαντικό του έργο έχουν αναφερθεί πολλοί γνωστοί ιστορικοί της Τέχνης, φιλόσοφοι και δημοσιογράφοι ξένοι και έλληνες. Η διεθνής του παρουσία είναι σημαντική, γιατί έχει την μοναδική ικανότητα να πραγματεύεται στη ζωγραφική του θέματα με τρόπο που να εστιάζει εννοιολογικά στο προς έρευνα αντικείμενο, χρησιμοποιώντας κατά μοναδικό τρόπο το σχέδιο και το χρώμα.
«Η Ιατρική για µένα έχει γοητεία τεράστια, την τέχνη την απολαμβάνω»
«Η Ιατρική για µένα έχει γοητεία τεράστια, συγκλονιστική, γιατί προσπαθεί να διορθώσει ένα αποτυχημένο πείραμα του Θεού αντιμετωπίζοντας την θνητότητα και τον πόνο κάνοντας πιθανώς την ζωή λιγότερο επώδυνη. Γιατί πραγματικά η ζωή δεν μπορεί να αποβλέπει στην επίτευξη μεγάλης ευτυχίας, αλλά όσο το δυνατόν μικρότερης δυστυχίας, όπως υποστηρίζει ο Σοπενχάουερ.
Απολαμβάνω την τέχνη, γιατί δεν έχει να κάνει τόσο µε την απάντηση σημαντικών ερωτημάτων, όσο µε την αναθεώρηση δεδομένων και αξιών, κυρίως αισθητικών, που είναι διαδικασία που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση συλλογισμών και συναισθημάτων.
Έτσι αναθεωρούνται συμβατικές απόψεις και μορφές και καθιερωμένες πεποιθήσεις αυθεντιών. Ειδικότερα η ζωγραφική µε γοητεύει, διότι πλάθει μορφές οι οποίες αποτελούν συμπυκνωμένη δήλωση πολιτισμού και στάση ζωής. Η ζωγραφική στην προσπάθειά της να «γράψει» τον κόσμο, τον κατανοεί µε τον τρόπο που η νόηση, η φαντασία και το συναίσθημά μπορούν να τον ολοκληρώσουν και υπερβαίνει έστω και πρόσκαιρα την απόγνωση που προκαλεί η βεβαιότητα της αυτοακύρωσης» αναφέρει ο Κώστας Σπυρόπουλος
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ
Ο τρόπος είναι καινοτόμος και για έναν επιπλέον λόγο: Στις εμπνευσμένες του κατασκευές χρησιμοποιεί νέα υλικά όπως το inox και τον φωτισμό Led δίνοντας το στίγμα της πρωτοπορίας ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τρόπο της εικαστικής έκφρασης. Νέοι δρόμοι ανοίγονται που θα οδηγήσουν σε καινούριες νοητικές κατακτήσεις και άλλη θέαση του κόσμου.
Τα έργα του είναι μοναδικά και πρωτότυπα, γιατί ανάλογα έργα δεν έχουν παρουσιασθεί πρωτύτερα αναφερόμενα στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο ζωγράφος δίνει υπόσταση στην νέα αναγέννηση της τέχνης και της φιλοσοφίας, γιατί αντλεί την έμπνευση του έργου του, εκτός των άλλων και από σημαντικούς φιλοσόφους όπως ο Αντόρνο, ο Χάμπερμας, ο Μπέντζαμιν και η ιστορική Αν Άλμπομ.
Τι αναφέρει ο Κώστας Σπυρόπουλος για την έκθεση στο ΚΠΙΣΝ
Ο Κώστας Σπυρόπουλος γράφει για την έκθεσή του: «…. Ο υπαινιγμός που έκανα για την ενεργειακή επάρκεια ως μοχλού προαγωγής της ανθρώπινης ευδαιμονίας χρειάζεται επιβεβαίωση από τον χρόνο, γιατί είναι ο μόνος που πάντα λέει την αλήθεια και μπορεί να γνωρίζει την ειλικρίνεια της οποιασδήποτε άποψης και την ένταση της οποιασδήποτε προσπάθειας. Ας κοιτάξουμε προς την πράσινη ενέργεια με βλέμμα ειλικρίνειας αναγνωρίζοντας προτερήματα αλλά και προβλήματα που πρέπει να υπερπηδηθούν ώστε η πράσινη ενέργεια να προάγει την ειρήνη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. Και μια διακήρυξη { χωρίς το δικαίωμα των κοινωνιών να προσπορίζονται αβίαστα την αναγκαία ενέργεια δεν υπάρχει δημοκρατία δεν υπάρχει ελευθερία}. Μην αγανακτείτε ! Οργανωθείτε!»
Ο ιστορικός της Τέχνης και καθηγητής στο ΕΚΠΑ κ. Μάνος Στεφανίδης που επιμελείται την έκθεση μεταξύ άλλων γράφει: «Οι συνθέσεις του έχουν ευρηματικότητα και χιούμορ, εμπνέονται από τα σύγχρονα πολιτικοοικονομικά ζητήματα και συνδυάζουν την παραδοσιακή γλώσσα της ζωγραφικής, ο ίδιος έχει διδάξει ανατομικό σχέδιο στο εικαστικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την σύγχρονη Τέχνη και τα mixed media. Πράγμα που είναι περισσότερο ορατό στις γλυπτικές του κατασκευές. Την έμφυτη αισιοδοξία του έργου του, τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις σκιάζει η μελαγχολία για την ανθρώπινη μοίρα εν γένει. Για το ανέφικτο της απόλυτης ευτυχίας. Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για την παρουσιαζόμενη, ευρηματική ενότητα "Τα μυστικά της ενέργειας" στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.»
Ο επισκέπτης της έκθεσης στο ΚΠΙΣΝ θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει μια καινούρια προσέγγιση της ζωγραφικής αλλά και των εικαστικών κατασκευών οι οποίες εμπεριέχουν το φως. Πράγματι ο φωτισμός Led προσδίδει δύναμη, πρωτοπορία και αισιοδοξία για την νέα εποχή που έρχεται για τον όχι και τόσο απαισιόδοξο, νέο κόσμο.
Η Έκθεση φιλοξενείται από το 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο και εμπνέεται από την κεντρική θεματολογία του. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 23 – 9 – 2022, ώρα 7:30 μ.μ. Η διάρκεια της έκθεσης είναι 23 – 27 / 9 / 2022 και οι ώρες λειτουργίας 10:00 – 13:00 π.μ. και 6:00 – 10:00 μ.μ.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Εγκαίνια 23 Σεπτεμβρίου 2022 (19:30)
Ποιος είναι ο Κώστας Σπυρόπουλος
2000 – 2008 Αν. Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων µε γνωστικό αντικείμενο «Εικαστική Ανατομία»
1990 έως σήμερα Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών
1952: Γεννήθηκε στην Πάτρα
1976: Πτυχίο Ιατρικής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1980 : ∆ιδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, 1985 : Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική
Σχολή του Indiana University USA, 1989 : Παρακολούθηση των εργασιών της Πνευμονολογικής Κλινικής του Brompton Hospital του Λονδίνου.
1985-1987: παρακολούθησε µαθήµατα ζωγραφικής στο Heron Art Institute του Indiana University USA
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: από το 1986 έως σήμερα, έχει κάνει 44 ΑΤΟΜΙΚΕΣ εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 53 ιδιαίτερα σημαντικές ΟΜΑ∆ΙΚΕΣ εκθέσεις, σε galleries, Μουσεία, Πινακοθήκες και Πολιτιστικά κέντρα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Ευρώπη (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Φλωρεντία, Μπρίντιζι, Σαν Μαρίνο), στην Κωνσταντινούπολη, την Λεµεσό και τις ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη), Ελβετία, Τσεχία, Αζερµπαϊτζάν, Τουρκία, Καναδά, Βουλγαρία
Συμμετοχή σε 18 ∆ΙΕΘΝΕΙΣ ART FAIRS από το 2005 μέχρι σήμερα: Art Basle – Βασιλεία-Ελβετία, Innsbruk – Αυστρία, Παρίσι – Γαλλία, Φλωρεντία, Βερόνα, Πιατσέντσα – Ιταλία, Βρυξέλλες – Βέλγιο, Νέα Υόρκη- ΗΠΑ, Vancouver – Καναδάς, Pilsen - ∆ημοκρατία Τσεχίας, Gabala – Αζερµπαϊτζάν, Stara Zagora – Βουλγαρία, Κωνσταντινούπολη- Τουρκία
Έχει λάβει μέρος σε 7 ∆ιεθνείς Μπιενάλε από 2006 μέχρι σήμερα, Pilsen-∆ηµοκρατία Τσεχίας 2006 & 2008, Azolo, Ιταλία 2010, Palermo Ιταλία 2013, Jurmala- Λετονία 2021, Φλωρεντία 2021 και Θήβα 2021.
Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Βαλκανίων, ΗΠΑ και Καναδά.
Στον περίβολο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών (3 µμεγάλες εικαστικές κατασκευές του κοσμούν τον κεντρικό δρόμο).
Είναι µέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ και ∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
• Βραβείο από την UNESCO, έτη 2017 και 2018 για το καλλιτεχνικό έργο.
• Πρώτο βραβείο ως πρόσωπο της χρονιάς 2016 για την προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
• Έπαινος αρετής και σοφίας 2019, Πανεπιστήμιο Πατρών.
• Βραβείο Jurmala City Museum από την Μπιενάλε Λετονίας
Η Ιταλική Ακαδημία Καλών Τεχνών παρουσιάζει την προσωπογραφία του σε ειδικό τόµο που περιέχει εκπροσώπους της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής, Έκδοση 2016, µε την ευκαιρία συμπλήρωσης 400 ετών από την γέννηση του Rembrandt.
Τα Ε.Λ.Τ.Α έχουν εκδώσει τιμητικό τόμο όπου περιέχονται 49 γραμματόσημα µε έργα του καλλιτέχνη, «Οι περιπέτειες της ομορφιάς, μια αυτοαναφορά » και έχουν κυκλοφορήσει εικαστικές κατασκευές «δια χειρός του καλλιτέχνη».
Έχει μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, µε πολλές εκδόσεις.