Μαντόνα, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ιζαμπέλ Ατζανί, Γιάν Αρτίς-Μπερτράν…: διακόσιοι καλλιτέχνες και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο μιλούν για τον κορωνοϊό.
Απευθύνουν σήμερα από τις σελίδες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde έκκληση εναντίον μιας «επιστροφής στην κανονικότητα» μετά την πανδημία του κορωνοϊού και ζητούν έναν «ριζικό μετασχηματισμό» του συστήματος κατά του «καταναλωτισμού».
Πρωτοβουλία της Ζιλιέτ Μπινός εν μέσω κορωνοϊου
«Μας φαίνεται αδιανόητο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», γράφει η ομάδα αυτή σε άρθρο, την πρωτοβουλία για το οποίο είχαν η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός και ο γάλλος αστροφυσικός Ορελιάν Μπαρό.
Γι' αυτούς η πανδημία της Covid-19 είναι μια «τραγωδία», αλλά «η κρίση έχει το καλό ότι μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα». «Το πρόβλημα είναι συστημικό», εκτιμά η ομάδα αυτή, στην οποία συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης, όπως οι ηθοποιοί Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζέιν Φόντα, Κέιτ Μπλάνσετ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μόνικα Μπελούτσι, Γκιγιόμ Κανέ, οι τραγουδίστριες Μαντόνα και Ανζέλ, οι σκηνοθέτες Πίτερ Μπρουκ και Μπετράν Ταβερνιέ, ο φωτογράφος Γιαν Αρτίς-Μπερτράν, νομπελίστες της Ιατρικής, της Χημείας και της Φυσικής, όπως ο Τζέιμς Πιμπλς, ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς…
Αντιδραση από όλους
«Η οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μια 'μετα-κρίση'», διότι «ο καταναλωτισμός μας οδήγησε στο να αρνηθούμε τη ζωή καθαυτή: αυτή των φυτών, αυτή των ζώων και αυτή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η άνοδος της θερμοκρασίας και η καταστροφή των φυσικών ειδών οδηγούν τον κόσμο σε ένα σημείο ρήξης», συνεχίζει το άρθρο. Ως εκ τούτου η ομάδα καλεί «επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την αστήρικτη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί για να εργασθούν επιτέλους για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και της οικονομίας». Ένας «ριζικός μετασχηματισμός επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ομάδα, όμως «δεν θα συμβεί χωρίς μαζική και αποφασιστική στράτευση» διότι «είναι θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας», καταλήγει το άρθρο.