Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στα Κουφονήσια ανεβάζει όλο και ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας στα καλλιτεχνικά δρώμενα του καλοκαιριού.
Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επανέρχεται για έβδομη συνεχή χρονιά με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα, Κορνήλιου Μιχαηλίδη
Στο πλαίσιο αυτό, η 7η διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενεί πέντε μοναδικές συναυλίες με δεκατρείς σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι Nicolas Baldeyrou (κλαρινέτo), Laurent Wagschal (πιάνο), Maximilian Hornung (βιολοντσέλο), Sara Christian (βιολί), Hisako Kawamura (πιάνο), Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), Marlis Petersen (σοπράνο) και Stephan Matthias Lademann (πιάνο).
Από τα Κουφονήσια στην Ουκρανία
Ξεχωριστή τιμή για το Φεστιβάλ αποτελεί φέτος η συμμετοχή ενός από τους κορυφαίους βιολονίστες παγκοσμίως, του Ουκρανού Valeriy Sokolov, ο οποίος συμπράττει με τρεις ακόμα μουσικούς, τον Ουκρανό Aleksey Shadrin (βιολοντσέλο), την Ολλανδή Hawijch Elders (βιολί), τον διακεκριμένο Έλληνα μουσικό Ηλία Λιβιεράτο (βιόλα), και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ, Κορνήλιο Μιχαηλίδη στο πιάνο, σε μια μοναδική συναυλία, που όπως αναφέρει μιλώντας στο iefimerida τα έσοδά της θα διατεθούν υπέρ του ταμείου αρωγής «Ukrainian Emergency Art Fund» που στηρίζει Ουκρανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δοκιμάζονται στη σκιά του πολέμου.
Αυτή είναι η 7η πλέον διοργάνωση για ένα φεστιβάλ που ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης οραματίστηκε και υλοποίησε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλαδα. Κάνοντας έναν απολογισμό νιώθετε ότι πετύχατε τον αρχικό οραματισμό και στόχο σας;
Κάθε ζωντανή συναυλία είναι ένα ολόκληρο ταξίδι που μας μεταφέρει σε φαντασιακούς κόσμους, βοηθώντας μας να κάνουμε ένα διάλλειμα από την δίνη της καθημερινότητας και να επανασυνδεθούμε αρμονικά με το ψυχικό μας υποσυνείδητο. Στόχος είναι μέσω της μουσικής να βιωθούν έντονα συναισθήματα αλλά και μία σύνδεση με το παρόν, χαρίζοντας στο ακροατήριο αισθήματα κατάνοιξης και ψυχικής αγαλίασης.
Δεδομένου αυτού, έχουμε πετύχει πολλές φορές τον στόχο μας κατά το παρελθόν και προσπαθούμε αυτό να επαναλαμβάνεται ακόμα πιο έντονα σε κάθε συναυλία. Κάθε χαμόγελο, κάθε συγκίνηση και κάθε ενθουσιασμός του ακροατηρίου είναι μία ακόμα επιτυχία κι επιβράβευση. Η μουσική όμως είναι μία τέχνη που ορίζεται από την κάθε στιγμή που περνάει, και δεν μένει ως κεκτημένο παρά μόνο στην μνήμη του ακροατή. Άρα η επίτευξη των στόχων, δεν έχει ποτέ μόνιμο χαρακτήρα αλλά αποτελεί συνεχή πρόκληση τόσο των μουσικών, όσο και των διοργανωτών.
«Νιώθω ότι αποτελεί χρέος μου ως καλλιτέχνη να φέρνω την τέχνη μου πιο κοντά σε περιοχές που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτήν»
«Αισιοδοξία» ο φετινός τίτλος, σε έναν αχαρτογράφητο κόσμο όπως λέτε. Πώς αντιλαμβάνεσθε ένα τέτοιο φεστιβάλ μέσα σε σκηνικό ανακατάταξης και διαταραχής του πλανήτη;
Αυτό το σκηνικό το οποίο περιγράφετε είναι ακριβώς και ο σημαντικότερος λόγος ύπαρξης τέτοιων φεστιβάλ. Η μουσική αποκτά ζωτικό χαρακτήρα σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η ένταση, η αβεβαιότητα και το άγχος. Μετατρέπεται σε αναγκαίο πνευματικό αγαθό, θεραπεύει έστω και στιγμιαία τις μελανιές της ψυχής μας, ενώ παράλληλα μας ενώνει μέσω του διαχρονικού και πανανθρώπινου χαρακτήρα της, ξεπερνώντας γλωσσικά, φυλετικά και λοιπά ανθρωπογενή όρια.
Προσωπικά νιώθω ότι αποτελεί χρέος μου ως καλλιτέχνη να φέρνω την τέχνη μου πιο κοντά σε περιοχές που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτήν και άρα την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από διαφορετκούς τους χώρους. Το φεστιβάλ μας έχει διεθνή αλλά και τοπικό χαρακτήρα, είναι συνδεδεμένο με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και απευθύνεται σε όλες και όλους, τόσο τους λάτρεις και γνώστες, όσο και τους απλούς εξερευνητές.
Με ποια κριτήρια διαμορφώνετε ένα πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα κάθε διοργάνωσης είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων: Υπάρχουν φυσικά πρακτικοί παράγοντες που σχετίζονται με την διαθεσιμότητα των καλλιτεχνών που επιθυμούμε να καλέσουμε, η λίστα των οποίων συνεχώς μεγαλώνει και είναι ικανή να συμπληρώσει ήδη από τώρα τον προγραμματισμό πολλών μελλοντικών διοργανώσεων.
Κατά κύριο λόγο όμως υπάρχουν καλλιτεχνικά κριτήρια τα οποία μας ωθούν σε συγκεκριμένες επιλογές, ώστε να υπάρχει, πέραν της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας και αρκετή εναλλαγή, ποικιλία αλλά και συνοχή στα σχήματα και τα έργα που παρουσιάζονται, ενώ παράλληλα να διασφαλίζεται ότι οι συναυλίες θα αφουγκράζονται την επικαιρότητα και θα αντιδρούν σε αυτή με την πρέπουσα ευαισθησία.
Έτσι, ειδικότερα φέτος, θεσπίστηκε ως θεματική ενότητα η «Αισιοδοξία» η οποία επιχειρεί να επιστεγάσει υπό την ομπρέλα της και τις 5 αυτοτελείς αλλά και αλληλένδετες συναυλίες, με σκοπό να αποτελέσει αντίβαρο στον αρνητισμό και στις αντιξοότητες της εποχής μας, επανεντάσσοντάς μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανθρωπισμού, έμπνευσης κι ελπίδας.
Υπηρετείτε ένα μουσικό είδος, ένα πολιτιστικό αγαθό, που στην Ελλάδα έχει αποκτήσει το δικό του κοινό. Πώς βλέπετε το παρόν, το μέλλον της κλασικής μουσικής.
Πώς θα μπορούσα να μην είμαι αισιόδοξος για αυτή, αφού παράλληλα μέσω του φεστιβάλ υπερασπίζομαι την αισιοδοξία. Η αισιοδοξία μου, αν και συγκρατημένη λόγω της αίσθησης του ρεαλισμού αλλά και του μεγάλου δρόμου που πρέπει ακόμα να διανύσουμε, βασίζεται σε συγκεκριμένα υπαρκτά γεγονότα και πρόσωπα, αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξέλιξης και συλλογικών προσπαθειών που φέρνουν ήδη αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν πραγματικά εξαιρετικοί Έλληνες καλλιτέχνες του υψίστου επιπέδου που έχουν μεγαλουργήσει στο εξωτερικό κι επιλέγουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν το έργο τους. Ένας από αυτούς είναι για παράδειγμα και ο κορυφαίος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος που θα εμφανιστεί στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ, ο οποίος, παράλληλα με την λαμπρή διεθνή σολιστική του καριέρα, διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές κι ευτυχώς, υπάρχουν αναλόγως ολοένα και περισσότεροι ταλαντούχοι νέοι που επιλέγουν να ασχοληθούν σοβαρά με την μουσική.
Μιχαηλίδης για τις δράσεις του ΥΠΠΟ στο Κουφονήσι
Παράλληλα, υπάρχουν αξιόλογοι πολιτιστικοί φορείς και ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, ή η ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου Αιγέας, αλλά και επιχειρήσεις ή ιδιώτες που στηρίζουν ουσιαστικά την τέχνη με διάφορους τρόπους, όπως το φεστιβάλ μας μεταξύ άλλων. Υπάρχουν επίσης σημαντικές δράσεις και από την πολιτεία, με την βοήθεια της οποίας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχεδιάζουμε για παράδειγμα την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος για την διδασκαλία μουσικού οργάνου σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το Κουφονήσι.
Δεν είμαι συνεπώς υπέρ ενός μηδενιστικού λόγου, αντιθέτως πιστεύω πως πρέπει να εντοπίζουμε, να ενθαρρύνουμε και να επιβραβεύουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την σωστή κατεύθυνση από όπου κι αν προέρχεται, κι έτσι αθροιστικά να ενισχύσουμε το πολιτιστικό αυτό αγαθό και ταυτόχρονα να συμβάλουμε και να συν διαμορφώσουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που να το πλαισιώνει.
Κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας το Κουφονήσι
Πως θα θέλατε να εξελιχθεί το φεστιβάλ στα Κουφονησια; Τι οραματίζεστε;
Οι ιδέες είναι πολλές και η όρεξη επίσης. Καθώς η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο το φεστιβάλ βλέποντας την αξία που αυτό προσφέρει στο νησί, στόχος μας είναι να εντάξουμε το πολιτιστικό αυτό αγαθό βαθύτερα στον πυρήνα της ταυτότητας του νησιού, συνδέοντάς το άρρηκτα με το τουριστικό προϊόν και μετατρέποντας την περιοχή αυτή σε hot spot, όχι μονο για τις παραλίες της αλλά και για τον πολιτισμό της.
Προς επίτευξη αυτού, επενδύουμε στην μουσική διαπαιδαγώγηση των παιδιών του σχολείου στο Κουφονήσι με σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων πέραν της θερινής περιόδου.
Επιδιώκουμε επίσης την διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας, συνδέοντας την μουσική και με άλλες μορφές τέχνης όπως το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες, η ποίηση κ.ά., φιλοξενώντας αντίστοιχες παραγωγές, εκθέσεις και καλλιτέχνες.
Τέλος, στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας συγκαταλέγεται η οικοδόμηση ενός αμφιθεάτρου και καλλιτεχνικού συγκροτήματος το οποίο θα διευρύνει σημαντικά τις λειτουργικές μας δυνατότητες ενώ παράλληλα θα αποτελεί μοναδικό τοπόσημο υψηλών προδιαγραφών που θα συνδέει το ιστορικό παρελθόν του τόπου με τις σύγχρονες ανάγκες, εξασφαλίζοντας την θέση του φεστιβάλ Κουφονησίων στο διεθνές στερέωμα.
7ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων «Αισιοδοξία» 15 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2022
Χώρος διεξαγωγής συναυλιών: Προαύλιο Οικίας Μιχαηλίδου, Άνω Κουφονήσι / Ώρα έναρξης συναυλιών: 20.30
Φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα εκτίθενται στην οικία Μιχαηλίδου έργα της διακεκριμένης ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου, ευρύτερα γνωστής για το ιδιαίτερο στυλ "Naif", το οποίο χρησιμοποιεί στη ζωγραφική της και χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και γνήσια, φυσική έκφραση.
Πιστό στον μουσικοπαιδαγωγικό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Κουφονησίου σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχεδιάζει την υλοποίηση ενός νέου πιλοτικού προγράμματος διδασκαλίας μουσικού οργάνου σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το φεστιβάλ είναι στην ευχάριστη θέση να τελεί και φέτος για 3η συνεχή χρονιά υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ παράλληλα απολαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερης υποστήριξης, τόσο από κοινωφελή ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και η ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, όσο και από επιχειρήσεις και ιδιώτες σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Κουφονήσι
15 Ιουλίου “Belle Époque”
Ένας από τους σπουδαιότερους κλαρινετίστες παγκοσμίως και κορυφαίος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (Orchestre Philharmonique de Radio France), ο Nicolas Baldeyrou, συμπράττει επί σκηνής με τον διακεκριμένο πιανίστα Laurent Wagschal σε ένα δεξιοτεχνικό ρεσιτάλ, με αριστουργήματα του γαλλικού ρεπερτορίου για κλαρινέτο και πιάνο.
20 Ιουλίου “Beyond Darkness”
Ένα μοναδικό τρίο από τη Γερμανία, ο πολυβραβευμένος βιολοντσελίστας Maximilian Hornung, η εξάρχουσα της Φιλαρμονικής της Βρέμης, βιολονίστα Sarah Christian και η καταξιωμένη πιανίστα Hisako Kawamura, παρουσιάζουν δύο κολοσσιαία έργα-σταθμούς του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου.
27 Ιουλίου “The Hero’s Journey”
Ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, σε ένα «ηρωικό» ρεσιτάλ πιάνου.
4 Αυγούστου “Innerworld”
Η θρυλική, παγκοσμίου φήμης Γερμανίδα σοπράνο, Marlis Petersen, σε ένα φανταστικό ρεσιτάλ τραγουδιού, συνοδευόμενη από τον αναγνωρισμένο Γερμανό πιανίστα, Stephan Matthias Lademann.
8 Αυγούστου “Road-trip to Freedom”
To Φεστιβάλ θα ρίξει την αυλαία με ένα ξεχωριστό κουαρτέτο εγχόρδων, που αποτελείται από τον διεθνή Ουκρανό αστέρα, βιολονίστα Valeriy Sokolov, τη χαρισματική ανερχόμενη βιολονίστα Hawijch Elders, τον πολυβραβευμένο βιολοντσελίστα Aleksey Shadrin, τον διακεκριμένο βιολίστα Ηλία Λιβιεράτο, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ, Κορνήλιο Μιχαηλίδη, σε μια ενωτική συναυλία για την διάσωση του πολιτισμού στην πολύπαθη Ουκρανία.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό / κάτω των 18*)
*δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ TICKET SERVICES
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- τηλεφωνικά: 2107234567 - online: www.ticketservices.gr ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: 15 Ιουνίου 2022
ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ
Υπό την αιγίδα και με την επιχορήγηση: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Με την επιχορήγηση: Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα
Με την ευγενική υποστήριξη: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ
Αείμνηστος Γιώργος Α. Ποταμιάνος
Χορηγοί: WinMedica Φοίνικας Κουφονήσια Develop Greece, Aeolos Hotel Blue Star Ferries