Η Κωνσταντία Γουρζή αποτελεί σπάνια περίπτωση μουσικού, καθώς ενώνει με ασυνήθιστο τρόπο δύο ρόλους ταυτόχρονα: αυτόν της συνθέτριας και της μαέστρου.
Η Κωνσταντία Γουρζή, η Ελληνίδα μουσικός, τιμάται με μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της κλασικής μουσικής. Διακρίνεται ως η συνθέτρια της χρονιάς 2023 για το Βραβείο Οpus Κlassik, του οποίου η απονομή θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Βερολίνο.
Το Opus Klassik απονέμεται από το 2018 από δισκογραφικές εταιρείες, εκδότες και διοργανωτές συναυλιών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν την Ένωση για την Προώθηση της Κλασικής Μουσικής. Είναι από τα σημαντικότερα βραβεία κλασικής μουσικής στη Γερμανία και άκρως τιμητικό να το λάβεις. Πριν από το 2018 λεγόταν Εcho Preis. Οι διοργανωτές βραβεύουν τα πιο πρόσφατα άλμπουμ που έχουν πάει καλά εμπορικά, καθώς και την καλλιτεχνική υπόσταση των μουσικών.
Το ρεκόρ της Ελληνίδας μαέστρου
Το άλμπουμ «Whispers» της Κωνσταντίας Γουρζή, που βγήκε πέρυσι στη Sony Classical, έχει σχεδόν 20.000.000 streams σε Spotify, i-Tunes άλλες διαδικτυακές σελίδες, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο και αξιοθαύμαστο για τη σύγχρονη κλασική μουσική.
Aκούστε κάποιες από τις συνθέσεις της:
Γεννημένη στην Αθήνα, ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία 7 ετών. Συνέχισε με σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα και στο Βερολίνο, όπου σπούδασε από το 1987 έως 1992 στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Δυτικού Βερολίνου UdK, και αργότερα εργάστηκε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Ανατολικού Βερολίνου Hanns Eisler.
Από το 2002 διδάσκει ως καθηγήτρια στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου ως μαέστρος υπεύθυνη των μουσικών συνόλων σύγχρονης μουσικής. Η Κωνσταντία Γουρζή είναι επίσης ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια διαφόρων μουσικών συνόλων. Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό της όραμα είναι να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ διαφόρων ρευμάτων μουσικής αλλά και μεταξύ διαφορετικών ειδών τέχνης.
Αναθέσεις έργων λαμβάνει από σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, διαγωνισμούς, ορχήστρες και σολίστες. Έχει συνθέσει έργα για σόλο, μουσική δωματίου και ορχήστρα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι συχνά φιλοξενούμενη καλλιτέχνις ως μαέστρος και συνθέτρια, ενώ συνεργάζεται με διακεκριμένα φεστιβάλ, σύνολα, σολίστ και ορχήστρες.
Είναι η πρώτη καλλιτέχνις που της ανατίθεται από την Αρχιεπισκοπή της Βαυαρίας να συνθέσει ένα έργο με θέμα την παιδική κακοποίηση, το οποίο διηύθυνε η ίδια στη Ρώμη.
Έχει ηχογραφήσει για διάφορες δισκογραφικές εταιρείες, μεταξύ άλλων έχει βγάλει δύο άλμπουμ με την ECM. Το άλμπουμ με τίτλο «Whispers» -με έργα για βιόλα και πιάνο- κυκλοφόρησε το 2022 στη Sony Classical. Μετρά ήδη πάνω από 8 εκατ. streams στο Spotify και άλλα τόσα στο i-Tunes. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κυκλοφορούν πέντε διαφορετικά CD καταξιωμένων συνόλων και σολίστ με νέα της έργα.
Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Eigenzeit Festival της Βεστφαλίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, έχοντας διοργανώσει πρωτότυπα μουσικά δρώμενα στα οποία συμμετέχει και ως μαέστρος και συνθέτρια. Τον Ιούνιο υλοποιήθηκε μια ιδέα της σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Ντίσμπουργκ της Βεστφαλίας: προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός σύνθεσης με στόχο τη δημιουργία νέων συνθέσεων που συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη συμφωνική μουσική. Από τις 146 συνθέσεις από 53 χώρες επιλέχθηκαν 7 έργα, τα οποία διηύθυνε.
Στη δουλειά της σημαντικό ρόλο κατέχει η δημιουργία νέων, υβριδικών καλλιτεχνικών γεγονότων που διανοίγουν νέους χώρους δημιουργικότητας και φαντασίας για τους νέους μουσικούς. Σε αυτόν τον «νέο χώρο» εστιάζει και το εκπαιδευτικό της έργο, με την προσδοκία οι νέοι ερμηνευτές και συνθέτες να αντιληφθούν και να βιώσουν τη μουσική ως μια εκφραστική ολότητα υπερβαίνοντας κλισέ και προκαταλήψεις.