Με ελληνικά προϊόντα, κάποια χωρίς γλουτένη, κάποια βίγκαν, με απίστευτες συνταγές που έρχονται από τον αμερικάνικο νότο… Συνολικά 28 κέικ χωρισμένα ανά εποχές παρουσιάζει ο γνωστός pastry chef Δημήτρης Μακρυνιώτης στο πρώτο βιβλίο που βγάζει στην καριέρα του.
Και έχει λόγο που επέλεξε να μας εισάγει στον κόσμο του γλυκού που από μωρά αγαπήσαμε.
Από τον πάγκο της κουζίνας και την δημιουργική πάλη με τα υλικά και τις υφές τους, μέχρι την σπάνια στιγμή της απόλαυσης και της μοιρασιάς μιας φέτας κέικ με αυτούς που αγαπάμε, όλη η διαδικασία προετοιμασίας του γλυκού που από μωρά λατρέψαμε ξεδιπλώνεται με τον ιδιαίτερο τρόπο του Δημήτρη Μακρυνιώτη στις σελίδες του «ΚΕΪΚ». Κάθε ένα από τα 28 κέικ που φέρει την υπογραφή του και προέκυψε μετά από πολλές δοκιμές στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να φτάσει στο πιο απλό δυνατό συνδυασμό, στην λύση που μπορεί εύκολα να κάνεις ακόμα και ένας αρχάριος της ζαχαροπλαστικής, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή έκπτωση στην γεύση.
Ολοι θα βρουν τη συνταγή που θα τους ενθουσιάσει, είτε είναι χωρίς γλουτένη, είτε vegan, είτε με υλικά σε ευφάνταστους συνδυασμούς: κέικ με δαμάσκηνα και σοκολάτα χωρίς γλουτένη, «ενήλικο» κέικ Μισισιπή του αμερικάνικου νότου με ουίσκι και εσπρέσο, εορταστικό κέικ μπαχαρικών που και μόνο που διαβάζεις τη συνταγή νιώθεις τα αρώματα να σε κυκλώνουν, αέρινο μαρεγκάτο κέικ των αγγέλων οι ρίζες του οποίου εντοπίζονται το 1839 στην Αμερική, πλούσιο στη γεύση τριφτό κέικ με πορτοκάλια και μαστίχα χωρίς γλουτένη, το ωραιότερο κέικ λεμονιού της ζωής σας με ανθότυρο και παπαρουνόσπορο, αφράτο συγκλονιστικό κέικ που παντρεύει μικρά διαμάντια ελληνικής παραγωγής το vinsanto με τις σταφίδες, τολμηρό καλοκαιρινό κέικ με το δεντρολίβανο και το βερίκοκο, τριώροφο βουτυράτο κέικ καρύδας που θα απογειώσει τα καλοκαιρινά γενέθλια, vegan μάφιν με μήλο και μπαχαρικά, κέικ τιραμισού.
Η έκδοση είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη, με μοντέρνα αισθητική, και καρέ φωτογραφιών από την προετοιμασία προκειμένου ο αναγνώστης να αισθάνεται ότι έχει διαρκώς πλάι του τον Δημήτρη Μακρυνιώτη. Καθόλου τυχαία, ο γνωστός pastry chef επέλεξε το πρώτο του βιβλίο να είναι αφιερμωένο στο κέικ: «Όλα ξεκίνησαν από τη μητέρα μου, την κυρία Φωτεινή. Μια γυναίκα με αξιοθαύμαστη δοτικότητα, που μου εμφύσησε έντονα το συναίσθημα της μοιρασιάς και την αγάπη για τη ζαχαροπλαστική», αναφέρει με συγκίνηση για την μητέρα του. «Ο λόγος που αποφάσισα το πρώτο μου βιβλίο να είναι αφιερωμένο στα κέικ, είναι γιατί αυτό είναι ξεκάθαρα το πιο διαδεδομένο γλυκό στο σπίτι και την καθημερινότητα κάθε Έλληνα.
Λέω πάντα την αλήθεια στους ανθρώπους και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να πετύχει η συνταγή που θα επιλέξουν να φτιάξουν και να τους μυήσω σε γεύσεις που δεν έχουν ξαναγευθεί δημιουργώντας μνήμες και αναμνήσεις. Όπως για παράδειγμα το “κέικ των αγγέλων”, ένα κέικ αέρινο και μαρεγκάτο, οι ρίζες του οποίου εντοπίζονται το 1839 στην Αμερική. Ένα κέικ με ελάχιστα υλικά, μοναδική απλότητα και συγκλονιστική υφή και γεύση που όμως το 99% των Ελλήνων δεν το έχει γευθεί, ακόμα!»
«ΚΕΪΚ»
Δημήτρης Μακρυνιώτης
ΚΑΠΑ Εκδοτική
Δεκέμβριος 2021