«Καπετάν Μιχάλης»: Πώς γυρίστηκε η ταινία, πότε κάνει πρεμιέρα -Βackstage ιστορίες από την Αρκουδοσπηλιά - iefimerida.gr

«Καπετάν Μιχάλης»: Πώς γυρίστηκε η ταινία, πότε κάνει πρεμιέρα -Βackstage ιστορίες από την Αρκουδοσπηλιά

Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης στα γυρίσματα
Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης στο ρόλο του Καπετάν Πολυξίγκη, στα γυρίσματα της ταινίας

Πώς μία ταινία μπορεί να αναπαραστήσει τέλεια την επανάσταση στην Κρήτη του 1889, σε απόκρημνες βουνοπλαγιές, με όπλα και ρουχισμό εποχής, χωρίς να γίνεται φολκλόρ.

Το πλέον ευπώλητο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Καπετάν Μιχάλης» ζωντανεύει για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη, μία μεγάλη παραγωγή με δύσκολα και επώδυνα για τους ηθοποιούς γυρίσματα όπως αυτό στην Αρκουδοσπηλιά των Χανίων, με μάλλινα ρούχα, στιβάνια και βαρύ οπλισμό, σημείο στο οποίο έπρεπε καστ και συνεργείο να φτάσουν μετά από πεζοπορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Καζαντζάκη ανέλαβε ο Κώστας Χαραλάμπους, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας. Η ταινία κάνει πρεμιερα στους κινηματογράφους στις 21 Δεκεμβρίου. Μία υπερπαραγωγή που αναπαριστά πιστά την εποχή με γυρίσματα σε όλο το εύρος της Κρητικής τοπιογραφίας, που επιχειρεί να διαδώσει εντός και εκτός συνόρων το αέναο Κρητικό φρόνημα για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Καπετάν Μιχάλης ο Αιμίλιος Χειλάκης, μαζί του ένα σημαντικό καστ ηθοποιών. Στον ρόλο του Καπετάν Πολυξίγκη ο Παναγιώτης Μπουγιούρης. Μιλώντας στο iefimerida ο Παναγιώτης Μπουγιούρης μάς βάζει στο backstage της ταινίας, στα απαιτητικά γυρίσματα και τις άγνωστες ιστορίες μέχρι η ταινία να πάρει την τελική της μορφή.

Η ταινία μάς μεταφέρει στην Κρήτη του 1889

Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, μαυροντυμένος και αξύριστος ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Τη στιγμή όμως που συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, τον κυριεύει ένας δαίμονας. Ο πειρασμός δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποσπά από αυτό που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Γρήγορα τα πράγματα περιπλέκονται και μια νέα εξέγερση ξεσπά, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.

«Συνολικά τα γυρίσματα διήρκησαν περίπου τρεις μήνες, σε όλη την επικράτεια της Κρήτης και σε μέρη που δεν θα είχα εύκολα την ευκαιρία να επισκεφτώ!» τονίζει μιλώντας στο iefimerida ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετακινηθήκαμε από τη Σητεια μέχρι τα Σφακιά και σε κάθε πλαγιά , βουνοκορφή, και οροπέδιο που μπορείς να φανταστείς. Ξεχωρίζω την αρκουδοσπηλιά, στα βόρεια των Χανίων, όπου η πρόσβαση ήταν εφικτή μόνο με τα πόδια, και δεδομένου ότι έπρεπε να φοράμε χειμερινά ρούχα, χοντρά μάλλινα καπότα, στιβάνια, διπλογίλεκα και να κουβαλάμε όλο μας τον οπλισμό, αποτελούμενο απο όπλα, τουφέκια , μάχαιρες και κοντόσπαθα, τα οποία ήταν αυθεντικές αντίκες της εποχής και αρκετά βαριά, καταλαβαίνεις ότι μετά απο μια ώρα περίπου πεζοπορίας στο βουνό, η άφιξη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής αυτό βοήθησε σε μια πιο αυθεντική και φυσική απόδοση των χαρακτήρων μας, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, βιώσαμε έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα , παρόμοιες συνθήκες με αυτούς!».

«Κατα τα άλλα ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Ειδικά στην Κρήτη, οι πρώτοι μήνες του χειμώνα είναι πολύ ζεστοί και με ηλιοφάνεια! Τις ημέρες που δεν είχα γύρισμα, πάντα έριχνα μια βουτιά στη θάλασσα! Βέβαια τις ημέρες που γυρίζαμε ψηλά σε ένα διάσελο , στην κάτω μονή Πρέβελη, φυσούσε μανιασμένα και έριχνε ένα ψιλόβροχο που με την ένταση του αέρα σε ψέκαζε κυριολεκτικά και κρυβόμασταν πίσω από θάμνους και Φρύγανα μέχρι να πάμε το πλάνο, όπου δυστυχώς επειδή ήταν σκηνή μάχης ήμασταν και πιο ελαφρά ντυμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισης άλλη μια δύσκολη αλλά πολύ όμορφη στιγμή ήταν στα Σφακιά, όπου συχνά έπιανε πυκνή ομίχλη και έπρεπε να περάσουμε από μια στενή γέφυρα που περνάει πάω από το εντυπωσιακό φαράγγι της Αράδαινας. Η γέφυρα της Αράδαινας έχει ύψος 138 μέτρα και πραγματικά όταν βρίσκεσαι πάνω της και κοιτάς κάτω τον βυθό του φαραγγιού σε πιάνει δέος. Πρόκειται για την ψηλότερη γέφυρα που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα και μια από τις ψηλότερες στην Ευρώπη».

«Εγώ υποδύομαι τον Καπετάν Πολυξίγκη, που μαζί με τον Καπετάν Μιχάλη αγωνίζεται για τη λευτεριά της Κρήτης, με τελειως όμως αντίθετη φιλοσοφία από αυτόν. Ο Καπεταν Πολυξίγκης θέλει να γλεντήσει τη ζωή και να ρουφήξει το μεδούλι της, αφού όπως λέει θα πεθάνει σύντομα για χάρη της Κρήτης, σε αντίθεση με τον Καπετάν Μιχάλη που έχει ορκιστεί να μην ξαναχαμογελάσει μέχρι να ελευθερωθούν. Η διαφορά τους αυτη θα γίνει ακόμη πιο έντονη όταν μπει ανάμεσα τους μια γυναίκα , η Εμινέ Χανούμη, μια πανέμορφη Κερκέζα που έχει φέρει για νύφη του ο Νουρήμπεης.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό πώς ο Καζαντζάκης έχει πλάσει αυτούς τους χαρακτήρες , να αγαπιούνται και να μισιούνται ταυτόχρονα, να διψάνε για ελευθερία και ζωή αλλά ταυτόχρονα να μην διστάζουν να πεθάνουν ή να σκοτώσουν γι’αυτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι φοβερό με τι μαεστρία ο Καζαντζάκης έχει συνθέσει αυτό το έργο! Ενδεικτική είναι και η σχέση του Καπετάν Μιχάλη με τον Νουρήμπεη που υποδύεται εξαιρετικά ο Αλέκος Συσσοβίτης. Είναι αδερφοποιητοί. Την πρώτη φορά που τράβηξαν μαχαίρι ήταν για να κόψουν τα χέρια τους και να ενώσουν το αίμα τους και τώρα τράβηξαν μαχαίρι ο ένας εναντίον του άλλου! Το ίδιο θα κάνει ο Πολυξίγκης όταν μαθαίνει ότι η Εμινέ που υποδύεται η αιθέρια Τζένη Καζακου, είναι ανάμεσα τους» λέει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Mιλώντας για τα πρόσωπα του βιβλίου και τον ρόλο που έπαιξαν για την Ελλάδα ο Παναγιώτης Μπουγιούρης αναφέρει στο iefimerida «Βρισκόμαστε στα 1889 στην προτελευταία προσπάθεια για απελευθέρωση της Κρήτης που και αυτή δεν θα στεφθεί με επιτυχία, θα πρέπει να περάσουν άλλα δέκα χρόνια μέχρι την απελευθέρωση και άλλα δέκα μέχρι την ένωση με τη μητέρα πατρίδα , σχεδόν 100 χρόνια μετά την επανάσταση του ‘21! Δεν είναι τυχαίο που το μυθιστόρημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κύπρο και έχει επανεκδοθεί στη Λευκωσία.

Παρ' ότι πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα και στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα, ο Καζαντζακης ήταν 6 χρόνων όταν συνέβαιναν αυτά, εν τούτοις συμπεριέλαβε και αρκετά φανταστικά περιστατικά. Ο καπετάν Μιχάλης, κατα πολλούς είναι το πρόσωπο του πατέρα του, που έταξε για σκοπό της ζωή του, την αίσθηση του καθήκοντος και της θυσίας, ενώ γύρω του υπάρχει ένα πλήθος άλλων χαρακτήρων που ζουν το ίδιο έντονα μ' αυτόν τα χρόνια της επαναστατημένης Κρήτης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους
Ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Γεράσιμος Σοφιανός, Στράτος Χρήστου, Κυριακή Γάσπαρη, Γιώργος Γαρνάβος, Δημήτρης Χαβρές, Νίκος Αναστασόπουλος, Χρήστος Χαλβατζάρας, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Σταύρος Καλιγάς, Ελένη Βουτυρά, Γιάννης Τσαγκαράκης, ‘Ελενα Γαβρά κ.α.

21 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ