Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες: 24ωρη απεργία σήμερα, κλειστά τα θέατρα - iefimerida.gr

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες: 24ωρη απεργία σήμερα, κλειστά τα θέατρα

Κινητοποίηση καλλιτεχνών ΡΕΞ
Κινητοποίηση καλλιτεχνών / Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και σήμερα οι καλλιτέχνες με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά για ακόμα μία μέρα πολλά θέατρα και μουσικές σκηνές.

Στις 10:00 οι καλλιτέχνες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης του ΠΔ 85/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ίδια ώρα διοργάνωσαν κινητοποίηση και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας προς το Σύνταγμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιφυλακτικοί οι καλλιτέχνες

Παρασκευή σήμερα, έχει χαρακτηριστεί μέρα ορόσημο για την εκτόνωση της κατάστασης μεταξύ Κυβέρνησης και καλλιτεχνών μιας και την περασμένη Τετάρτη, στη διαρκείας 2,5 ωρών συνάντηση των καλλιτεχνών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφώνησαν για το μισθολογικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ή σχέδιο η κυβέρνηση να βάζει «απέναντι» τον καλλιτεχνικό κόσμο και δεσμεύθηκε πως θα φέρει στη Βουλή νομοθετική πρόταση, η οποία θα ρυθμίζει το μισθολογικό καθεστώς και τη βαθμολογική εξέλιξη των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποφοιτήσει πριν ή μετά το 2003, ωστόσο οι καλλιτέχνες παραμένουν επιφυλακτικοί.

Κατά τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες έγινε σαφές ότι προχωράει η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.

Ωστόσο το ίδιο απόγευμα της συμφωνίας οι καλλιτέχνες γνωστοποίησαν οτι συνεχίζουν την απεργιακή κινητοποιηση για σήμερα Παρασκευή, ενώ καλούν και σε μουσική διαμαρτυρία που οργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αύριο Σάββατο, στην Πλατεία Συντάγματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόθεση είναι η αποκλιμάκωση»

«Υπάρχει πλέον μια κοινή αντίληψη των πραγμάτων, ότι για παράδειγμα, μέσα στην κρίση, υπάρχει η ευκαιρία να λυθούν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο για δεκαετίες και αυτή είναι η πρόθεση», διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός, Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και γνωστοποίησε το χρονοδιάγραμμα για την Ανώτατη σχολή Παραστατικών Τεχνών που έχει οριστεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ομάδες εργασίας, οι οποίοι θα πρέπει να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους μέχρι 31 Μαρτίου και βάση αυτού του πορίσματος που θα εξαχθεί πάμε για το 2025 και δεν πάμε νωρίτερα, γιατί όταν δημιουργείς έναν νέο, τέτοιου πανεπιστημιακού επιπέδου φορέα, χρειάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία και διεργασία, υπάρχουν κανόνες στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία πρέπει να τηρηθούν και στη συνάντηση τη χθεσινή και η πλευρά των καλλιτεχνών είπε ναι, βεβαίως το γνωρίζουμε, είναι ένα σύνθετο θέμα και προφανώς θέλει χρόνο για να γίνει σωστά. Υπήρξε, πλήρης σύμπνοια σε αυτό και στη χρησιμότητά του, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πάμε να το κάνουμε».

«Η πρόθεση είναι ακριβώς η αποκλιμάκωση, η εξεύρεση λύσης και με τρόπο που να ικανοποιεί τους καλλιτέχνες, αλλά προφανώς και στο πλαίσιο της νομιμότητας, της πραγματικότητας. Δηλαδή θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο και το βασικό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι δεν είμαστε σε αντίθετες πλευρές. Όλοι θέλουμε κοινά πράγματα. Αυτό κατέστη σαφές και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» ανέφερε ο Υφυπουργός.

Διεθνής στήριξη στα αιτήματα των καλλιτεχνών

Παράλληλα με κοινοποίηση ανοιχτής επιστολής προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Λίνα Μενδώνη, την Νίκη Κεραμέως και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, οι καλλιτέχνες γνωστοποιούν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών, στα αιτήματά τους.

«Μιλάμε εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 ευρωπαίων σκηνοθετών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά τους συμφέροντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει τον σκηνοθέτη ως κύριο δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργός οπτικοακουστικού έργου έχει λάβει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία αντιπροσωπεύει το βάθος της σκέψης   και της κατανόησης του κόσμου και απαιτεί μια εξαιρετικά συντονισμένη καλλιτεχνική και πνευματική ευαισθησία. Το να είσαι σκηνοθέτης, είναι δύσκολο και απαιτεί μαεστρία σε συνδυασμό με ανώτερη εκπαίδευση. Η διδασκαλία από έμπειρους επαγγελματίες, με υψηλή εκπαίδευση, οι οποίοι δουλεύουν στην «Οπτικοακουστική Βιομηχανία» είναι θεμελιώδης για τους μελλοντικούς σκηνοθέτες, και το 53% των σκηνοθετών διδάσκει ή δίνει σεμινάρια για να ενισχύσει το μέσο εισόδημα του που κυμαίνεται στα 19.000 ευρώ ως δημιουργός ώστε να φτάσει στα 25.000 συνολικά.

Ως Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες στο σύνολό τους, γράφουμε για να εκφράσουμε την ολοκληρωτική και απόλυτη αντίθεσή μας στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο άδικα υποβαθμίζει τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και χιλιάδων Ελλήνων καλλιτεχνών εν γένει, με το να τα εξισώσει  με τα απολυτήρια λυκείου, παρόλο που οι Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν αποφοιτήσει από σχολές που ήδη είχαν κατηγοριοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ως ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι εδώ και πενήντα χρόνια αιτούνται τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου Δημόσιας Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών, ως βασικού φορέα ίσων ευκαιριών και ποικιλομορφίας. Οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι Έλληνες καλλιτέχνες γενικά, έχουν καθιερωθεί μεταξύ των φωνών του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κόσμου. Η υποτίμηση τους οδηγεί σε υποτίμηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας» καταλήγει το κείμενο συμπαράστασης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών .

Ανακοίνωση ΠΟΘΑ για το «κύμα συμπαράστασης» στους καλλιτέχνες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για «κύμα συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις» μιλά με ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ στον αγώνα για την τροποποίηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το Προεδρικό Διάταγμα 85/22.

Η τελευταία ανακοίνωση της ΠΟΘΑ, το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρεται στο αίτημα για την ικανοποίηση των αιτημάτων για την υπαγωγή των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την παροχή σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων στο σπουδαστικό σώμα .

«Μηνύματα αλληλεγγύης καταφθάνουν καθημερινά από εκατοντάδες Συλλόγους, Σωματεία, Ομοσπονδίες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, το Εξωτερικό στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία. Ανακοίνωση συμπαράστασης έχουν εκδώσει η FIA, η FERA, το ΕΘΝΙΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ SFA και η ΓΕΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ CGT. Καθώς και μία σειρά συνδικάτων από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο» καταλήγει η ενημέρωση της ΠΟΘΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ