Οινοτουρισμός: Το iefimerida στο Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, δοκιμάσαμε τα Vegan κρασιά του Άγγελου Ιατρίδη - iefimerida.gr

Οινοτουρισμός: Το iefimerida στο Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, δοκιμάσαμε τα Vegan κρασιά του Άγγελου Ιατρίδη

Στο Κτήμα Αλφα καγκελοπορτα
Στο Κτήμα Αλφα, στο Αμύνταιο Φλώρινας / φωτογραφίες iefimerida.gr

Ο φθινοπωρινός ήλιος στο Αμύνταιο αντανακλά στις λίμνες και πλάι απλώνονται οι αμπελώνες, στο βάθος, πραγματικά στο πουθενά, δεσπόζει το οινοποιείο στο Κτημα Αλφα.

Ακολουθήσαμε τους Δρόμους του Κρασιού Βορείου Ελλάδος και πήραμε τη διαδρομή των Λιμνών. Ενας ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας, στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα. Η έκτασή του είναι 2.200 στρέμματα. Εδώ και το περίφημο οινοποιείο Αλφα, με τα ονομαστά κρασιά του που από αυτή τη γωνιά της Φλώρινας ταξιδεύουν στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτήμα Αλφα με το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Τα Vegan κρασιά του Κτήματος Αλφα

Τα κρασιά εδώ είναι Vegan, χωρίς χημικά σε γεύση και άρωμα, με το ειδικό σηματάκι στο μπουκάλι, το οποίο γράφει ανάγλυφα σκαλισμένο πάνω το όνομα του οινοποιείου και ετικέτα σε γραφή braille για να μπορούν εύκολα να απολαύσουν όσοι περισσότεροι το κρασί που επιθυμούν.

Μόλις φτάσαμε στο Αμύνταιο Φλώρινας
Μόλις φτάσαμε στο Αμύνταιο Φλώρινας

Το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Kτήματος, γεγονός που σημαίνει ότι η μεταφορά του τρυγητού είναι χρονικά η συντομότερη δυνατή. Αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή ψύξης κατά την μεταφορά του και με την διεξαγωγή του στις δροσερές ώρες της ημέρας υποδεικνύει τον απόλυτο σεβασμό και προστασία των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρασοστάφυλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λιμνες γύρω από το αμπελοτόπι
Λιμνες γύρω από το αμπελοτόπι

Η κατασκευή του οινοποιείου εκμεταλλεύεται την βαρύτητα έτσι ώστε καθ’ όλη την οινοποιητική διαδικασία να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της πρώτης ύλης.

Οι αμπελώνες του Κτήματος φιλοξενούν διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες όπως: Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer και Ασύρτικο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις φιάλες φέτος διαπρέπουν διεθνώς. Το περίφημο ΑΧΙΑ ξινόμαυρο-syrah που ταξιδεύει στο εξωτερικό, το ροζε από ξινόμαυρο του κτήματος που ανακηρύχτηκε το καλύτερο ροζε της χρονιάς αλλά και το Α1 που πάντα περιέχει την καλύτερη ποικιλία της χρονιά του κτήματος και φέτος προτείνει το Merlot του Alpha.

Ενας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο Αγγελος Ιατρίδης αισθάνεται υπερήφανος είναι το Tannat του κτήματος που περιλαμβάνεται στα πέντε καλύτερα της Ευρώπης.

Τα βαρέλια, τα βότσαλα, η σιγή, ένα αριστούργημα

Η επίσκεψή μας ξεκινάει με περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου, εδώ μαθαίνουμε για την ιστορία του Κτήματος, τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Μιλάμε για τον τρύγο, την επεξεργασία και την παλαίωση, μέχρι το στάδιο της συσκευασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιδανικές συνθήκες, χαμηλός φωτισμός, ησυχία. Μπαίνουμε στο κελάρι του οινοποιείου
Ιδανικές συνθήκες, χαμηλός φωτισμός, ησυχία. Μπαίνουμε στο κελάρι του οινοποιείου

Ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του οινοποιείου είναι το υπόγειο κελάρι, όπου φιλοξενούνται τα βαρέλια στα οποία παλαιώνουν τα κρασιά του Κτήματος, σε ιδανικές συνθήκες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ένα ειδικά σχεδιασμένο μονοπάτι έχει δημιουργηθεί για τον επισκέπτη, ώστε να μπορεί να περιηγηθεί στην υπόγεια κάβα περιμετρικά, χωρίς να ενοχλήσει τα κρασιά που ωριμάζουν σε ηρεμία. Τα φώτα είναι χαμηλά, όπως και η θερμοκρασία, βότσαλα και άμμος κάτω από κάθε βαρέλι και μόνο δύο «στρώσεις» σε κάθε σειρά για να μην επηρεαστεί η γεύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βαρέλια, ζωντανός οργανισμός, δρυς, δίνουν το κάθε ένα 300 φιάλες και έχουν τρία χρόνια ζωής. Έπειτα «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό για να «φιλοξενήσουν» κονιάκ ή ουίσκι.

Γευστική δοκιμή στο Κτήμα Αλφα

Η εμπειρία της επίσκεψης μόλις αρχίζει, με γευστική δοκιμή των κρασιών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Μία λαμπερή Μαλαγουζιά για αρχή, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα βοτάνων, λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών.

Εδώ όμως είσαι για να πιεις Ξινόμαυρο. Ξεκινάς με το σομόν φρουτώδες ροζέ από 100% Ξινόμαυρο, μόλις βραβευμένα στα 50GGW και φυσικά το κόκκινο, ένα από τα best seller του κτήματος, που περνά 8 μήνες στις οινολάσπες, 12 μήνες σε επιλεγμένα νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον 14 μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά, όπως μας λέει ο Αγγελος Ιατρίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αγγελος Ιατρίδης μάς σερβίρει Ξινόμαυρο του Κτήματος Αλφα
Ο Αγγελος Ιατρίδης μάς σερβίρει Ξινόμαυρο του Κτήματος Αλφα

Εδώ θα δοκιμάσει κάποιος και την ΑΧΙΑ ένα κρασί Syrah 50%, Ξινόμαυρο 50% που φεύγει εξωτερικό ώστε να μυηθούν και οι εκτός Ελλάδας στη γευστική παλέτα του Ξινόμαυρου.

Στο Κτήμα Αλφα θα βρεις και το Tannat 100%, ένα απο τα καλύτερα της ποικιλίας που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε όλη την Ευρώπη, πορφυρό στο ποτήρι, πολύπλοκο, με νότες πούρου, ξύλου, βανίλιας, ιδανικό για το τραπέζι των γιορτών.

Γευστική δοκιμή!
Γευστική δοκιμή!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαραιτήτως πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, μία γουλιά από το Ωμέγα, ένα γλυκό κρασί από όψιμο σταφύλι, σχεδόν σταφιδιασμένο, με ιδιαίτερα λεπτά φινετσάτα χαρακτηριστικά, 12% αλκοόλ, που ταιριάζει μοναδικά με lemon pie και bitter σοκολάτες.

Η παλέτα του Κτήματος Αλφα στο τραπέζι!
Η παλέτα του Κτήματος Αλφα στο τραπέζι!

Οινοτουρισμός στο Αμύνταιο

Ο χώρος της γευστικής δοκιμής με θέα τους αμπελώνες, που περιβάλλουν το οινοποιείο ειναι εμπειρία, με μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια, αλλά και ξύλινα τραπέζια με ποδοσφαιράκι για όσους θέλουν να χαλαρώσουν με την παρέα τους. Στο Κτήμα Αλφα, υπάρχει δυνατότητα οργάνωσης εξειδικευμένων πακέτων φιλοξενίας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Μία ωραία συλλογη!
Μία ωραία συλλογη!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόζα;
Πόζα;

Στο δρόμο για το Κτήμα Αλφα και αν επιλέξει κάποιος την διαδρομή από Πέλλα δεν μπορεί παρά να σταματήσει και να αφεθεί στην ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου και του νέου Μουσείου.

Η εμπειρία, μετά από την ξενάγηση και τη γευστική δοκιμή των κρασιών, θα ολοκληρωθεί με ένα ωραίο γεύμα σε δύο από τα σημαντικότερα εστιατόρια που διαθέτουμε στην Ελλάδα και είναι στην περιοχή, τον «Θωμά» στο Σκλυθρο και τον «Κοντοσώρο» στο Ξινό Νερό. Μόνο μην πάτε Τρίτη, είναι και τα δύο κλειστά και το μουσείο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

φωτογραφίες: iefimerida



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ