Ο Θόρτνον Ουάιλντερ για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο με τη γοητευτική και σπαρταριστή «Προξενήτρα».
Η κωμωδία του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα, που άνοιξε αυλαία τον Δεκέμβριο του 1955 στο Μπρόντγουεη, κάνοντας ρεκόρ παραστάσεων και τους κριτικούς να την υποδέχονται με ενθουσιώδη σχόλια, ανεβαίνει από 14 Φεβρουαρίου στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη – Θέατρο REX σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Η Προξενήτρα στη σκηνή του Εθνικού
Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αρχίζει με οδηγό τη δαιμόνια προξενήτρα Ντόλυ Λεβί, η οποία θα αναλάβει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο αλλά δύστροπο χήρο Οράτιο. Ταυτόχρονα, η Ντόλυ θα βοηθήσει την ανιψιά του Οράτιου Ερμενεγάρδη, να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της και θα μηχανορραφήσει προκειμένου όλοι και όλες βρουν το ιδανικό τους ταίρι ή τουλάχιστον κάποιον που μπορεί να διαλύσει τη μοναξιά τους.
Στην απολαυστική αυτή φάρσα για το χρήμα και τον έρωτα όλοι και όλες αναζητούν διακαώς την περιπέτεια και την εφικτή ευτυχία. Για να την κατακτήσουν όμως θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά κωμικοτραγικών εμποδίων: να κρυφτούν, να μεταμφιεστούν, να συνωμοτήσουν, να αντιμετωπίσουν απρόσμενες καταστάσεις που σε όλες έχει βάλει το χεράκι της η τετραπέρατη Ντόλυ.
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος με αρωγό μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών κι έναν πολυπληθή, λαμπερό θίασο ηθοποιών στήνει ένα φαρσικό σκηνικό με καταιγιστικό ρυθμό κωμικών καταστάσεων, προκειμένου να μιλήσει για την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και συμφιλίωση με τη δύσκολη πραγματικότητα.
Μια «ανακατώστρα» που της αρέσει να επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων, λέει για την προξενήτρα ο Θωμάς Μοσχόπουλος
Σημειώνει ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος για το έργο «Μια βασική μεταφραστική απώλεια στην ελληνική απόδοση του τίτλου του έργου Τhe Matchmaker είναι ότι το πρώτο συνθετικό (match) της λέξης σημαίνει «ταίριασμα». Άρα, περιφραστικά, η «προξενήτρα» μπορεί να είναι και «αυτή που συνταιριάζει» (ανθρώπους και πράγματα). Το ομολογεί άλλωστε και η ίδια η κεντρική ηρωίδα του έργου πως είναι μια «ανακατώστρα» που της αρέσει να επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων για να τις κάνει λίγο καλύτερες».
«Τα καταφέρνει; Κι αν ναι, πώς; Ίσως λειαίνοντας τις αντιθέσεις τους και κάνοντας τις αντιφάσεις τους λιγότερο αβάσταχτες, ενώ εστιάζει στα κοινά και όχι στις διαφορές. Ο απόλυτος «ρομαντικός έρωτας» στο έργο καθώς και ο γάμος από καθαρό συμφέρον κρίνονται ως στερεοτυπικές εξιδανικεύσεις και δαιμονοποιήσεις που οι «καθηλωμένοι» ή πιο «ανώριμοι» ήρωες ενστερνίζονται. Ως εκφάνσεις, θα έλεγε κανείς, σε ιδιωτική βάση των απόλυτων ιδεολογιών που συνταράσσουν τον 20ό αιώνα σε πολιτική βάση και που κινδύνεψαν να καταστρέψουν τον κόσμο – όπως διατυπώνει η Ντόλλυ στον τελευταίο της μονόλογο».
«Αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη εκδοχή του έργου εμφανίζεται λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η δεύτερη μετά τη λήξη του και εν τω μέσω του Ψυχρού Πολέμου και του μακαρθισμού, μήπως η εικόνα του «απολίτικου» Ουάιλντερ αντικαθίσταται από μια άλλη οπτική; Ενός σχετικιστή μεν αλλά βαθιά ανθρωπιστή, που επανατοποθετεί την ανθρώπινη συνειδητότητα και ευδαιμονία σε περιοχές με λιγότερο «φανατικές κορόνες» και μακριά από ιδεοληπτικές πολώσεις;
Μήπως η συν-ειδητή απόφαση των ηρώων του να συν(μ)-βιβαστούν και να συν(γ)-χωρέσουν ώστε να συν-υπάρξουν φέρει ένα «συν» που όλοι έχουμε ανάγκη; Άλλωστε, το θέατρο δεν είναι η τέχνη του «μαζί»;» καταλήγει ο Θωμάς Μοσχόπουλος
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επεξεργασία-διασκευή μουσικών κομματιών παράστασης: Γιάννης Μαραμαθάς / Κίνηση: Σοφία Πάσχου / Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά / Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου / Βοηθός σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Διανομή (αλφαβητικά)
Μελίνα Βαμπούλα Μίνυ Φαίη
Θανάσης Δήμου Μαλαχίας Στακ
Σίμος Κακάλας Οράτιος Βαντεργκέλντερ
Άλκης Μπακογιάννης Αμβρόσιος Κέμπερ
Ιωάννης Μυστακίδης Αύγουστος, Γερτρούδη
Ράνια Οικονομίδου Φλώρα Βαν Χόυζεν
Πάνος Παπαδόπουλος Κορνήλιος Χακλ
Θανάσης Ραφτόπουλος Ροδόλφος, Μαγείρισσα
Ευδοκία Ρουμελιώτη Αϊρήν Μολόυ
Γιάννης Σαμψαλάκης Τζόου (μπαρμπέρης), Αμαξάς
Φώτης Στρατηγός Βαρνάβας Τάκερ
Βιβή Φωτοπούλου Ερμενεγάρδη
Γαλήνη Χατζηπασχάλη Ντόλυ Γκάλαχερ Λιβάι
Μουσικός επί σκηνής Γιάννης Μαραμαθάς (πιάνο)
Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βίντεο παράστασης: Νίκος Πάστρας
Επεξεργασία φωτογραφιών: Mavra gidia
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:30 και 20:30,
Κυριακή στις 19:00
• Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)
Η Προξενήτρα του Θόρντον Ουάιλντερ / Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Θέατρο REX/Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» Από 14 Φεβρουαρίου