Η Μενδώνη στο συνέδριο «Dive in Blue Growth» -Για τα Επισκέψιμα Ενάλια πάρκα της χώρας - iefimerida.gr

Η Μενδώνη στο συνέδριο «Dive in Blue Growth» -Για τα Επισκέψιμα Ενάλια πάρκα της χώρας

μενδωνη χαρτια
Λίνα Μενδώνη, φωτογραφία intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το 2ο Διεθνές Συνέδριο "Dive in Blue Growth" με θέμα την Ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Θέσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς με χαιρετισμό της Λίνας Μενδώνη.

Το συνέδριο, που διοργανώνει το ευρωπαϊκό έργο MeDryDive, συγχρηματοδοτούμενο από το Cosme Programme της ΕΕ, είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται διαδικτυακά από την Τετάρτη 12 ως την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο "Dive in Blue Growth" αποτελεί συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου "Dive in Blue Growth" που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης τον Οκτώβριο του 2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BLUEMED Interreg MED 2014-2020. Το 2019 φιλοξένησε 55 ομιλητές και περισσότερους από 300 συμμετέχοντες από 11 χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανέπτυξαν επιμέρους θέματα σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση της προσβάσιμης Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χαιρετισμος της Λίμας Μενδώνη στο συνέδριο

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε σήμερα το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Ο Πολιτισμός, χάρη στις πολλαπλές συνέργειες με άλλους τομείς, μπορεί να αναδειχθεί σε καίριο παράγοντα ενίσχυσης του τουρισμού, και ταυτόχρονα σε εργαλείο προώθησης της εθνικής ανταγωνιστικότητας, καθώς η αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου αποδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις συνδεόμενες με τον Πολιτισμό εξωτερικές οικονομίες και ισχυρή στήριξη στην απασχόληση. Σε μια διεθνώς ανερχόμενη “οικονομία των εμπειριών”, ο Πολιτισμός προσφέρει εκείνες ακριβώς τις εμπειρίες και τους πόλους έλξης που διαφοροποιούν, εμπλουτίζουν και ανανεώνουν το τουριστικό προϊόν, συμβάλλοντας καίρια στην ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Ειδικά για τις Μεσογειακές χώρες με την πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά και τα δυναμικά φυσικά τοπία στα οποία πρωταγωνιστεί η θάλασσα και το υδάτινο στοιχείο, η ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τη συνδυαστική αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η κ. Μενδώνη, αφού χαρακτήρισε τη «συγκυρία κομβική», καθώς «τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας οδήγησαν σε απότομη διακοπή μεγάλου εύρους των οικονομικών δραστηριοτήτων, πλήττοντας βαρύτερα τον ιδιαίτερα ευάλωτο κλάδο του τουρισμού και των συνδεόμενων με αυτόν προϊόντων και υπηρεσιών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, τόπους ιστορικών ναυαγίων ή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υπήρξε -και παραμένει- για την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ένα τολμηρό εγχείρημα μεγάλης ευθύνης και μια πρόκληση με ειδικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις, που υπαγορεύονται από τρεις βασικές αναγκαιότητες με την εξής σειρά: Τήρηση της ασφάλειας του κοινού, Διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημείωσε η υπουργός, που αναφέρθηκε και στο έργο της δημιουργίας τεσσάρων επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο, το οποίο υλοποιείται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και του Δήμους Αλοννήσου και Αλμυρού στη βάση Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης.

«Πέρυσι το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας, ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία του χώρου του ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου. Η διεθνής υποδοχή υπήρξε διθυραμβική, τα δε πρώτα συμπεράσματα ήταν όχι απλώς ενθαρρυντικά, αλλά πραγματικά εντυπωσιακά, αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Το λαμπρό οργανωτικό και διαχειριστικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνιστά εν προκειμένω παράδειγμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», προσέθεσε η κ. Μενδώνη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «τις αναπτυξιακές δυνατότητες που η αξιοποίηση των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και των καταδυτικών πάρκων γενικότερα προσφέρει στο πεδίο της έρευνας και της εκπαίδευσης, μέσω της σύμπραξης των συναρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και άλλους φορείς».

«Τα πρώτα σημαντικά δείγματα είναι ήδη ορατά», συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό της κάνοντας λόγο και για την «εικονική -με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας- πρόσβαση στον ενάλιο κόσμο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», η οποία «στηρίζεται σε συνέργειες αυτού του είδους». «Ειδικά χάρη στην εικονική περιήγηση ο υποβρύχιος κόσμος καθίσταται προσιτός στο συντριπτικό ποσοστό του κοινού, το οποίο δεν έχει την ικανότητα ή τη δυνατότητα της φυσικής κατάδυσης. Οι τελευταίες αυτές παράμετροι ήδη αξιολογούνται επισταμένως από κοινού με τη μουσειακή πολιτική μας προκειμένου να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσέλκυσης του ενδιαφέροντος και της παρουσίας επισκεπτών. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, που φιλοδοξούμε να ξεκινήσει άμεσα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο "Dive in Blue Growth" επικεντρώνεται στα παρακάτω θέματα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Τεχνολογίες και προσεγγίσεις για την επί τόπου ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Θέσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  2. Τεχνολογίες για την κατάδυση από απόσταση προκειμένου η Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά να είναι προσβάσιμη σε όλους.
  3. Παραδείγματα και προτάσεις ανάδειξης και προστασίας των Επισκέψιμων Ενάλιων Θέσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  4. Η υποδοχή του κοινού στις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται για την ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Θέσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από ερευνητές, ακαδημαϊκούς, αρμόδιες αρχές και φορείς διαχείρισης των Επισκέψιμων Ενάλιων Θέσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και ενδιαφερόμενων μερών από διάφορες χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και διεθνώς. Η μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση συμμετοχής έχει διαμορφώσει ένα τριήμερο πρόγραμμα με 40 παρουσιάσεις και κεντρικές ομιλίες.

Εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας COVID-19, το συνέδριο δεν θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά σε ένα φιλικό διαδραστικό ψηφιακό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θα υπάρχει η δυνατότητα για networking και περαιτέρω συζήτηση με τους ομιλητές. Ακολουθώντας τους παρακάτω ηλεκτρονικούς συνδέσμους μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για το 2ο Διεθνές Συνέδριο "Dive in Blue Growth" και λεπτομέρειες για την εγγραφή και το πρόγραμμα του συνεδρίου που ακολουθεί επίσης παρακάτω. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ