«Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εάν το χρησιμοποιήσεις σωστά και με μέτρο» αναφέρει η Κάρμεν Ρουγγέρη.
«Εάν όμως δεν το χρησιμοποιήσεις σωστά -και αυτό συμβαίνει διότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τους κινδύνους- γίνεται πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά». Η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτις παιδικών παραμυθιών Κάρμεν Ρουγγέρη εξηγεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», πώς πήρε την απόφαση να γράψει το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός και το Διαδίκτυο», το οποίο εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία/Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Όταν κάτι έχει σχέση με τα παιδιά, πάντα έχω ένα “ναι” πίσω από τη γλώσσα μου, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν μού ζήτησαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να γράψω ένα παραμύθι για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, είπα αμέσως “ναι” και ζήτησα να με ενημερώσουν και να μού δώσουν υλικό για να καταλάβω ακριβώς τι συμβαίνει», λέει η κ. Ρουγγέρη.
Στο παραμύθι «ο Σίφης, ο Ποντικός και το Διαδίκτυο», η δημοφιλής ηθοποιός αναφέρεται σε μια οικογένεια ποντικών και ανθρώπων και μέσα από την ιστορία τους, το παιδί κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να προσέχει στο διαδίκτυο. «Προσπαθήσαμε με πάρα πολύ απλό τρόπο, να προσφέρουμε βοήθεια στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μιλήσουν κι εάν οι γονείς τους δεν έχουν χρόνο να τα ακούσουν, μπαίνουν μέσα στο διαδίκτυο, όπου καιροφυλακτούν πολλοί κίνδυνοι. Υπάρχουν άτομα που αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κάποιο παιδί ηλικίας 10-11 ετών, κατορθώνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και κάποια στιγμή ζητούν φωτογραφίες και μπορεί να ακολουθήσουν δυσάρεστες καταστάσεις», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η κ. Ρουγγέρη.
Διευκρινίζει δε, πως «δεν πρέπει να αποτρέψεις τα παιδιά, δεν πρέπει να χάσουν την επαφή τους με το διαδίκτυο καθώς είναι πολύ χρήσιμο» και φέρνει ως παράδειγμα τη μικρή εγγονή της, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι ζούμε σε μια εποχή που όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ακόμα και η εγγονή μου, που είναι 3,5 ετών ξέρει να το χειρίζεται και μιλάει διαδικτυακά με τη δασκάλα της, όταν δεν πηγαίνει στο νηπιαγωγείο».
Το όνειρό της, όπως εκμυστηρεύεται, είναι «το συγκεκριμένο παραμύθι, όταν περάσει η πανδημία, να γίνει και θεατρικό και να πηγαίνουν ηθοποιοί και αστυνομικοί μαζί στα σχολεία και να το παρουσιάζουν από αίθουσα σε αίθουσα. Σκεφτόμαστε το συγκεκριμένο παραμύθι να το ηχογραφήσουμε σε στούντιο για να μπορούν τα παιδιά, όχι μόνο να το διαβάζουν δωρεάν από τη σελίδα της ΕΛ.ΑΣ αλλά και να το ακούνε».
Στη συνέντευξή της στο «Πρακτορείο FM», η κ. Ρουγγέρη σχολιάζει και τις επιπτώσεις της πανδημίας στο θέατρο: Η πανδημία σταμάτησε την παράσταση “Θησέας και Μινώταυρος”, που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και θεωρώ πως δεν είχε κάνει τον κύκλο της […] Για να μπορέσουν να δουν το έργο περισσότερα παιδιά και επειδή το είχαμε βιντεοσκοπήσει για το αρχείο μας, αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε διαδικτυακά και είναι ελεύθερο για τα σχολεία. Μέχρι και στη Νέα Υόρκη το είδαν και μας τηλεφώνησαν από σχολεία, για να το δουν και τα ελληνόπουλα που ζουν εκεί. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου διότι ό,τι κάνουμε το κάνουμε με προσοχή, σεβασμό και αγάπη για τα παιδιά».
Διαβάστε το παραμύθι της Κάρμεν Ρουγγέρη