Γούρια, καλός οιωνός, σύμβολο τύχης, δύναμης, προστασίας, ιδανικά δώρα των ημερών για μία καλή νέα χρονιά.
Χαρακτηριστικότερο όλων το ρόδι, το πιο χαρακτηριστικό γούρι για την Πρωτοχρονιά, συμβολίζει την καλοτυχία, την γονιμότητα, την αφθονία, αλλά και το πέταλο, δείγμα τύχης, σταθερότητας και προόδου.
Γούρια εμπνευσμένα από εκθέματα μουσείων
Το Μουσείο Ακρόπολης προτείνει στους επισκέπτες του για εορταστικά δώρα μια σειρά από αναμνηστικά είδη, όπως γούρια για το 2025, κεραμικά στολίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, όλα διαθέσιμα στα Πωλητήρια του Μουσείου.
Μάλιστα τα γούρια και τα στολίδια είναι εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου Ακρόπολης.
Για παράδειγμα το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2025 είναι εμπνευσμένο από το ομοίωμα σκάλας με επτά βαθμίδες, που βρέθηκε στο ιερό της Νύμφης του 6ουαιώνα π.Χ..
Συνδέεται με την Αφροδίτη Ουρανία, τη γιορτή των Αδώνιων, και δηλώνει τον κύκλο της ζωής. Το πρωτότυπο έκθεμα (ΝΑ 1957 Απ 15) βρίσκεται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης στην Αίθουσα Κλιτύων.
Πορσελάνινο επιτραπέζιο γούρι εμπνευσμένο από το ρόδι που κρατά στο χέρι της η Κόρη Ακρ. 593 ως προσφορά στην θεά Αθηνά (580-570 π.Χ.). Οι πολυάριθμοι σπόροι του ροδιού το έκαναν σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, ευημερίας και καλής τύχης. Το έκθεμα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης στην αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης.
Πορσελάνινο επιτραπέζιο γούρι εμπνευσμένο από το κυδώνι που κρατά στο χέρι η Κόρη Ακρ. 680 (530-520 π.Χ.). Το κυδώνι οι αρχαίοι το θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας εξαιτίας των σπόρων που περιέχει. Το έκθεμα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης στην αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης.
Γούρια εμπνευσμένα από τη λαογραφική παράδοση
Αναζητήσαμε γούρια στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη.
Αντλώντας έμπνευση από τον αρχαίο κόσμο και την πλούσια λαογραφική μας παράδοση, νοσταλγικές, εξωτικές ή πολύχρωμες, στις γιορτινές δημιουργίες του Benaki Shop θα βρούμε διακοσμητικά αντικείμενα, γούρια, στολίδια και κοσμήματα, που μεταφέρουν ευχές, συμβολισμούς και ιστορίες.
Εντοπίσαμε μία καρφίτσα εμπνευσμένη από κλασική γραμματοσειρά ελληνικών παλαιών εκδόσεων. Δημιουργία της Νίκης Ορφανού για το Μουσείο Μπενάκη
Γούρι που αναπαράγει τάμα σε σχήμα πετάλου, από τη συλλογή Νεοελληνικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη (19ος-20ος αιώνας)
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πιστό αντίγραφο χρυσού νομίσματος του Κωνσταντίνου Η’ (10251028 η βασιλεία), από το Νομισματοκοπείο Κωνσταντινούπολης.
Στη μία όψη απεικονίζεται ο αυτοκράτορας κατά μέτωπο, φορώντας διάδημα με σταυρό. Με το δεξί χέρι κρατά λάβαρο, ενώ με το αριστερό κρατά mappa. Στην άλλη όψη απεικονίζεται ο Χριστός σε προτομή, με φωτοστέφανο, φορώντας χιτώνα και μανδύα. Με το δεξί χέρι ευλογεί, ενώ με το αριστερό κρατά Ευαγγέλιο. Περιμετρικά, υπάρχει επιγραφή και στις δύο όψεις
φωτογραφίες Μπενάκη ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ / φωτογραφίες μουσείο Ακρόπολης Paris Tavitian