Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε «προκαταρκτικές» συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επιβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη βρετανική εφημερίδα«The Guardian».
«Προκαταρκτικές συνομιλίες» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντήσει τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν», συνέχισε ο υπουργός.
Ο «Guardian» ξεκινά το ρεπορτάζ του αναφέροντας ότι «ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε «προκαταρκτικές» συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια τεκτονική αλλαγή στην επίλυση της μακροβιότερης πολιτιστικής διαμάχης στον κόσμο: τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα».
Την είδηση περί μυστικών συνομιλιών της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποκάλυψε η εφημερίδα «Τα Νέα» με σημερινό δημοσίευμά του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, μεταξύ των αξιωματούχων που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μυστικές συναντήσεις εδώ και 13 μήνες
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μουσείου του Λονδίνου επισκέφτηκε την κατοικία του πρέσβη για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου του 2021 για «διερευνητικές συνομιλίες με τον Μητσοτάκη». Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου είχε συναντηθεί στον ίδιο χώρο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στο μεσοδιάστημα ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Όσμπορν και Μητσοτάκη βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο».
Παρόλα αυτά, Έλληνες αξιωματούχοι προειδοποιούν, σύμφωνα με την εφημερίδα πως δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια συμφωνία και πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να βρεθούν σε αδιέξοδο την τελευταία στιγμή, όπως συμβαίνει σε κάθε λεπτή διαπραγμάτευση».
«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η συμφωνία είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, ωστόσο ένα κρίσιμο 10% παραμένει άλυτο. Είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί, αλλά όχι αδύνατο. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Θα δούμε τους ερχόμενους μήνες αν αυτή η πρόοδος είναι αρκετή για την επίτευξη συμφωνίας» είπε στα Νέα πηγή από την Ελλάδα.
Πηγές στην Αθήνα περιέγραψαν το ρεπορτάζ, το οποίο έδινε μια αναλυτική περιγραφή για το πού διεξήχθησαν οι συνομιλίες, ως «όχι μόνο αξιόπιστο αλλά και πολύ συναρπαστικό», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Εξάλλου, μόλις πριν από μερικές ημέρες, στις 28 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone, είχε πει ότι μια win-win λύση μπορεί να βρεθεί για τα Γλυπτά, ώστε να γίνει πραγματικότητα η επανένωσή τους», διευκρινίζοντας ότι αυτή η λύση θα απαντά και στους προβληματισμούς των ανθρώπων του Βρετανικού Μουσείου.
«Δεν θέλω να πω τίποτε περαιτέρω δημοσίως γι' αυτό τη δεδομένη στιγμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «ο βρετανικός λαός αντιλαμβάνεται τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών και είναι πολύ υποστηρικτικός». «Έχουμε δει πρόοδο», τόνισε, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.