Ακόμα μία ξεχωριστή βραδιά με φιλότεχνους, ιστορικούς τέχνης και εικαστικούς διοργάνωσε η Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Orbital Objects» του Παντελή Χανδρή, στην CITRONNE Gallery στο Κολωνάκι.
Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μία εγκατάσταση με γλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια. Ο Χανδρής κατασκευάζει μία εικαστική αφήγηση, έναν απρόοπτο κόσμο, έναν κόσμο αντιθέσεων και αναφορών που λειτουργεί συνειρμικά.
Διέπεται από νήματα τα οποία συνδέουν και νοηματοδοτούν τα επιμέρους έργα αλλά ταυτόχρονα - παρόλο που η κάθε του έκθεση διαφέρει μορφολογικά - συνδέουν και την έκθεση αυτή με τις προηγούμενες και, τρόπον τινά, εισάγουν και αυτήν που θα ακολουθήσει.
Στα εγκαίνια της έκθεσης είδαμε, μεταξύ άλλων, τους: Χριστόφο Μαρίνο, Κατερίνα Κοσκινά, Ρένα Παπασπύρου, Μαίρη Φιξ, Νάντια Θεοχαράκη, Νινέτα Πατέρα, Μαργαρίτα Σφέτσα, Σοφία Καμπάνη, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Χριστίνα Μίτρεντσε, Poka Yio
Η εγκατάσταση Orbital Objects αντανακλά μια συμπαντική αναφορά. Πρόκειται για έναν εικαστικό Κόσμο, με την αρχαία ερμηνεία του όρου- δηλαδή ένα Σύμπαν, όπου πλανάται ένα αίσθημα ωκεάνιο, το δέος του αγνώστου, του απείρου και του ασύλληπτου.
Τα έργα, επομένως, εντάσσονται σε μια τροχιά, σε μια κίνηση που καταργεί τον χρόνο και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια του παρόντος. Ο καλλιτέχνης τον ορίζει ως "ιδιόμορφο πλανητικό κήπο", όπου γλυπτά και ζωγραφικά έργα λειτουργούν σαν περιστρεφόμενα αντικείμενα. Η τροχιά τους κινείται γύρω από το κεντρικό γλυπτό της έκθεσης, μια λευκή, παγωμένη και ακίνητη φλόγα η οποία παραπέμπει στην άσβεστη μεν, αλλά βουβή φλόγα των μνημείων και των αγαλμάτων.
Τέσσερις ακόμη φλόγες-αναφορές αποτελούν τον συνδετικό ιστό με τα υπόλοιπα έργα. Αυτές είναι οι"φρυκτωρίες", δηλαδή ένα μέσον μετάδοσης μηνυμάτων, κατά το πρότυπο του αρχαίου πυρσού.
Ο καλλιτέχνης προσδιορίζει ότι η έρευνά του για την ενότητα Orbital Objects στράφηκε “στη ζωγραφική με στόχο τη μελέτη των αποδόσεων της σκιάς σε έργα του Giorgio Morandi, του Francis Bacon και του Edvard Munch, αλλά και σε πίνακες που αναπαριστούν νεκρά ζώα τα οποία εμφανίζονται ως τρόπαια κυνηγιού(Otto Scholderer). Στην έρευνα αυτή προστέθηκε και μια σειρά αστρικών σωμάτων”.
Το Σύμπαν του Παντελή Χανδρή περικλείεται στον χώρο της γκαλερί, αλλά δεν εγκλωβίζεται. Τα όρια του βρίσκονται στους συνειρμούς, τις προσλήψεις, τις μνήμες και τις αναφορές του θεατή.
Διάρκεια Έκθεσης έως 24 Ιουνίου 2023