Εικόνες από το υποσυνείδητο όπως αυτόν που ζούμε μέσα στα ίδια τα όνειρα δημιούργησε η Αφροδίτη Λίτη για την γκαλερί CITRONNE.
Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται στη CITRONNE Gallery - Αθήνα η ατομική έκθεση- εγκατάσταση της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη, με τίτλο «Το Ονειρικό και το Όνειρο: οι Επικονιαστές της Ζωής»
Την Πέμπτη τα εγκαίνια στη γκαλερί CITRONNE
«Η απαράμιλλη μεταφορά ευτυχίας, μέσα από τους φανταστικούς μύθους των εξιστορίσεων των αγαπημένων μελών της οικογένειάς μου, καλλιέργησε και την ακόρεστη δίψα μου για την δημιουργία νοητών εικόνων, οι οποίες πάντα με συντροφεύουν τρυφερά» αναφέρει η σπουδαία γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.
«Πάνω στις συγκεκριμένες εικόνες βρήκαν πρόσφορο έδαφος και μεταπήδησαν με τολμηρούς βηματισμούς στο χώρο της τέχνης μου “ονειρικές στιγμές”, όπως ένας νεαρός θάμνος ροδακινιάς και “όνειρα”, όπως ένα ζευγάρι που ατενίζει ένα κατάσπαρτο κάμπο από κρίνα καμωμένα από αστραφτερό μέταλλο. Αυτά τα χαρισματικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου είναι οι εξαιρετικοί επικονιαστές της ζωής και της ψυχής μας καταλήγει η Αφροδίτη Λίτη.
Η έκθεση αυτή πραγματεύεται το θέμα του Ονείρου, την επίδραση και τον αντίχτυπό του στην ζωή μας. Οι εγκαταστάσεις απηχούν εικόνες από έναν ιδεατό κόσμο και αποκαλύπτουν την βαθύτερη, την "κρυφή" όψη του ανθρώπου- αυτή που εκφράζεται εκτός πραγματικότητας, απελευθερωμένη από κανόνες ορθολογισμού και όποιων συμβάσεων.
Το όνειρο της Αφροδίτης Λίτη στη Γκαλερί Citronne
Η Αφροδίτη Λίτη θεωρεί τα όνειρα "επικονιαστές της ζωής". Μεταφέρουν μνήμες, επιθυμίες, ελπίδες, φόβους- αλλά και εικόνες νηνεμίας, γαλήνης και μακρινής ευωχίας. Στηρίζονται σε αναμνήσεις, παραδόσεις, μύθους, αφηγήσεις- βιώματα τα οποία η καλλιτέχνις πιστώνει στην οικογένεια και στα παιδικά της χρόνια. Έτσι τροφοδοτείται ο ανθρώπινος βίος, έτσι αμβλύνεται το βάρος και οι συχνά αδιέξοδες επιθυμίες που διέπουν τον αισθητό κόσμο. Αυτό εξηγεί "ονειρικά" η Αφροδίτη Λίτη στην έκθεση αυτή.
Η πρώτη εγκατάσταση αναπαριστά ένα λιβάδι με μεγάλα αστραφτερά κρίνα, όπου "ενθρονίζονται" δύο παιδιά, απορροφημένα από το τοπίο. Η σύνθεση παραπέμπει στην αθωότητα· στους μαγικούς κήπους, στους Παραδείσους της παιδικής ηλικίας, όπως έχουν περιγραφεί και σε άλλες μορφές Τέχνης, την Μουσική ή την Λογοτεχνία.
Η δεύτερη εγκατάσταση, συνδέεται θεματικά με την πρώτη, ως προϊόν, ως απόρροια μιας μνήμης που παίρνει την μορφή του ονείρου. Μια πανύψηλη ροδακινιά προβάλλει στα κλαδιά της τους καρπούς της, αλλά και τα πτηνά του ουρανού που φωλιάζουν εκεί. Έρχεται στον θεατή μια ειδυλλιακή εικόνα της φύσης, όπου κυριαρχεί το εωθινό φως- όπως το θυμάται η καλλιτέχνις.
Και οι δύο εγκαταστάσεις είναι φτιαγμένες από αστραφτερό μέταλλο το οποίο αντανακλά και αντανακλάται, όπως ακριβώς λειτουργεί ένας καθρέφτης. Κάθε στοιχείο των εγκαταστάσεων αναφέρεται στις αισθήσεις του ανθρώπου, ιδωμένες μέσα από τον αντικατοπτρισμό του εσωτερικού στον εξωτερικό κόσμο.
Πρόκειται για την αντανάκλαση του Ονείρου μέσα στην αισθητή πραγματικότητα.
Η γκαλερί έχει ήδη συνεργαστεί με την γλύπτρια στον Πόρο, στον χώρο της και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού (“Εσωτερικού Παράδεισοι”, CITRONNE Gallery - Πόρος, 2012 και “Γλάυκες", Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, 2017)
H Αφροδίτη Λίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική, ψηφιδωτό και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (Α.Σ.Κ.Τ., 1972-1978), με καθηγητές τον Γ. Παππά, τον Γ. Κολέφα, και Κ. Ξυνόπουλο.
Με υποτροφία του ιταλικού κράτους παρακολούθησε μαθήματα στο Universita Degli Studi του Μιλάνου το 1978, ενώ με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο University of London (1983-1986).
Το 1985 τιμήθηκε για το έργο της με βραβείο γλυπτικής από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος το οποίο συμπεριελήφθη και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Από το 1978 μέχρι και το 2000 εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Από το 2000 έως το 2021 δίδαξε στον Τομέα Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, στη βαθμίδα του καθηγητή. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Ατομικές εκθέσεις (επιλογή)
Το Ονερικό και το Όνειρο: Οι Επικονιαστές της Ζωής, CITRONNE Gallery (2024), Δύο δέντρα συγκλίνουν για μια νέα εκδοχή προσφοράς, Ωρολόγιο του Κυρρήστου (2023), Το άκουσμα των χρησμών, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (2022), Το ταξίδι για τη γιορτή και η γλυπτή ψυχή του τόπου, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης (2021), Αδάμαστη φύση, Πολιτιστικό ίδρυμα ΠιΟπ, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (2021), De Differentia: Γιατί Μισούμε το Διαφορετικό?, γλυπτικό περιβάλλον, ίδρυμα Νιάρχος (2019), Αόρατα Δορυφορούμενοι, Γιαλί Τζαμί Χανίων (2018), Οι γλαύκες και η Αθηναϊκή δημοκρατία, Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον, Αθήνα (2018), Γλαύκες, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου (2017), Εσωτερικοί Παράδεισοι, Γκαλερί CITRONNE, Πόρος (2012), Το Ρολόι του Κούκου, Μουσείο το Λουτρό των Αέρηδων, Αθήνα (2010), Μύθοι και Ιδιότητες, Πινακοθήκη Ψυχικού, Αθήνα (2010), Η Ακτινοβολία του Κολοσσού και η Ισχύς των Εραλδικών Συμβόλων, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρόδου, Ρόδος (2009), Η Α. Λίτη στη Χώρα των Θαυμάτων, Γκαλερί Πότνια Θηρών, Αθήνα (2007-08), Η Αφροδίτη Λίτη στο Νομισματικό Μουσείο, μία Καρποφόρα Συνάντηση, Νομισματικό Μουσείο Ιλίου Μέλαθρον, Αθήνα (2007), Γλυπτά Δακτυλίδια, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Αθήνα (2007), Τα Πολύτιμα της Παράδοσης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη (2006), Κατάδυση στο Βασίλειο της Αθωότητας, Πολιτιστικό Κέντρο Φιλοθέης, Αθήνα (2004), Η Ευ- δαιμονία του Μοιράσματος των Καρπών, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (2004), Τα Δαχτυλίδια, Γκαλερί Ζ. Αθανασιάδη, Θεσσα- λονίκη (2002), Το Παράκτιο Τοπίο, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (2000), Οι Αινιγματικές Πριγκίπισσες, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (1998), Οι Μυστικοί Κήποι, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (1997), Ένας Περίπατος στο Θέατρο της Φύσης, Γκαλερί Ζ. Αθανασιάδη, Θεσσαλονίκη (1995), Το Συνέδριο των Πουλιών και των Καρπών, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα (1994), Από την Κουλτούρα στη Φύση, Μύλος, Θεσσαλονίκη (1994).
CITRONNE GALLERY - ΑΘΗΝΑ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ, "Το Ονειρικό και το Όνειρο: Οι Επικονιαστές της Ζωής"
Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, 2024 | 19:00 - 21:00
Διάρκεια: 12 Δεκεμβρίου, 2024 – 15 Φεβρουαρίου, 2025