Γκαλερί Citronne: Το κινηματογραφικό φιλμ του Αβρανά για τα έργα του Κυραρίνη -Με μουσικές Κουμεντάκη [βίντεο] - iefimerida.gr

Γκαλερί Citronne: Το κινηματογραφικό φιλμ του Αβρανά για τα έργα του Κυραρίνη -Με μουσικές Κουμεντάκη [βίντεο]

μαρμαρινα εκθεση
H έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη “ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων” στην γκαλερί CITRONNE
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γκαλερί citronne παρουσιάζει μια καλλιτεχνική συνέργεια, τριών σπουδαίων στον χώρο τους. Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιώργος Κουμεντάκης, Αλέκος Κυραρίνης με αφορμή την τρέχουσα εκθεση με τίτλο «ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων».

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς επισκέπτεται και παρακολουθεί την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη “ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων” στην γκαλερί CITRONNE- Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρόκειται για μια συνήθη καταγραφή-απεικόνιση των έργων. Το βίντεο παρουσιάζει την οπτική ενός καλλιτέχνη- σκηνοθέτη στο εκτιθέμενο έργο ενός άλλου καλλιτέχνη- εικαστικού. Ένα τρίτο καλλιτεχνικό στοιχείο είναι η σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη “Το Ισοκράτημα ενός Παιδιού”, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός ιστός ανάμεσα στις δύο δημιουργίες.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς περιέρχεται την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη ως σύνολη δημιουργία - ταυτοχρόνως “περιγράφει” το κάθε έργο χωριστά. Στην περιήγησή του, ο σκηνοθέτης προσλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο ως πλαίσιο, αλλά και ως τμήμα ενεργό της έκθεσης. Οι τοίχοι, οι πόρτες, οι γωνίες προβάλλονται επαναληπτικά για να υπογραμμίσουν τον ρόλο τους, όχι μόνον στεγαστικό, αλλά και συμπληρωματικό της εικαστικής δημιουργίας. Η ιδιαιτερότητα της περιήγησης αυτής είναι η αέναη κυκλική κίνηση η οποία, σταδιακά και μεθοδικά, μάς κυκλοφορεί μέσα στην μυστικιστική ατμόσφαιρα του Αλέκου Κυραρίνη.

Ήδη, ο τίτλος “ὁρατῶν τε και ἀοράτων”, με αφετηρία το “Σύμβολον τῆς Πίστεως”, ωθεί τον θεατή στην υπέρβαση. Στην κινηματογραφική οπτική, ο αόρατος άχρονος χρόνος είναι ένας κύκλος εν κινήσει, άλλοτε αργόρυθμη, άλλοτε ταχύρρυθμη, έως ότου γίνει ένας στρόβιλος που παρασύρει τα πάντα στην πορεία του. Το ορατό και το αόρατο ενοποιούνται, μέσα σε μια περιδίνηση που δημιουργεί διαρκείς συνειρμούς, από το απόθεμα των βιωμάτων και των εμπειριών του καθενός μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια τρίπτυχη έκφραση, καλλιτεχνικά ισοβαρή. Τα επιμέρους στοιχεία, μουσική, πίνακες και σκηνοθετική καταγραφή συγκλίνουν, αλλά και διαχωρίζονται. Δείτε το βίντεο από την έκθεση

https://www.iefimerida.gr/news/120981/%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%E2%80%9Cmiss-violence%E2%80%9D-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC

Η σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη, αργόσυρτη και υποβλητική, παραπέμπει άλλοτε σε δημοτικό μοιρολόι, άλλοτε σε βυζαντινό μέλος, άλλοτε σε μοτίβα της Ανατολής. Η εργογραφία του Κυραρίνη κινείται πάνω στην ίδια υπερβατική θεματική και σε ανάλογες επιρροές. Τέλος, ο Αλέξανδρος Αβρανάς συντάσσει μια αφήγηση δραματική, εμμένοντας στις βασικές ανθρώπινες προσλήψεις, συνειδητές και υποσυνείδητες.
Το αποτέλεσμα είναι μια υποδειγματική παραγωγική συνέργεια!

Η έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη θα είναι ανοιχτή για το κοινό μόλις επιτραπεί η επαναλειτουργία των γκαλερί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλέκος Κυραρίνης «ὁρατῶν τε καί ἀοράτων» έως τις 30 Ιανουαρίου 2021
Επιμέλεια έκθεσης: Ν. Π. Παΐσιος. Φωτισμός: Μαρία Μανέτα/ Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11.00-20.00 / Τετ., Σάβ.: 11.00-16.00

CITRONNE Gallery Αθήνα, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος Αθήνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ