Ο Γιωργής Τσουρής είναι αυτό που λέμε πολυμηχανή και με ό,τι καταπιάνεται, γίνεται είδηση.
Ποιος είναι ο Γιωργής Τσουρής
Ποιος είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Χορν; Κύπριος, αριστούχος απόφοιτος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου.
Ασχολήθηκε με την μουσική και το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία και σπούδασε πιάνο, κλασσικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά και κλαρινέτο στο οποίο πήρε το 2005 το δίπλωμα ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων για 5 χρόνια.
O Γιωργής Τσουρής είναι ο φετινός νικητής του θεατρικού βραβείου «Δημήτρης Χορν» που συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια από τη θέσπισή του. Ο ηθοποιός και συγγραφέας τιμήθηκε για τον ρόλο του Γρηγόρη στα «170 τετραγωνικά (Moonwalk)» που έγραψε ο ίδιος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη (Από Μηχανής Θέατρο) φόρεσε τον σταυρό του Δημήτρη Χορν που του παρέδωσε ο περσινός νικητής του βραβείου, Μιχάλης Συριόπουλος.
Γιωργής Τσουρής: Βρίσκομαι σε μία γλυκιά αμηχανία
«Είμαι πολύ καλός στους λόγους όταν δεν μου το ζητούν, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μία γλυκιά αμηχανία, πόσο μάλλον τώρα που είναι μία δύσκολη συγκυρία και για τη χώρα και για τον πλανήτη. Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όσους βρίσκονται πάνω στη σκηνή, όλους τους συντελεστές, δηλαδή, της παράστασης 170 τετραγωνικά (Moonwalk)» ανέφερε ο Γιωργής Τσουρής και αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένειά του: στη σύζυγό του, Βάλια Παπακωνσταντίνου, στον αδερφικό του φίλο, Βαγγέλη Ρωμνιό που έφυγε από τη ζωή πριν δυο χρόνια, στη μητέρα του, Νάγια και στον πατέρα και συνάδελφό του, Ανδρέα Τσουρή.
Γιωργης Τσουρής για το «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»
«Γεννιόμαστε. Κάπου. Από κάποιους. Κατακτάμε βήμα βήμα τη ζωή μας. Τα λίγα τετραγωνικά που μας αναλογούν. Γεννιόμαστε και “θέλουμε”. Θέλουμε να εδραιώσουμε την ύπαρξή μας. Κόντρα στη φύση μας. Κόντρα στην θνησιγενή πραγματικότητά μας, στη φυσική ροή των πραγμάτων» είχε πει μιλώντας στο iefimerida για την παράσταση για την οποία βραβεύτηκε ο Γιωργής Τσουρής.
Και συνέχισε, «Τετραγωνίζουμε τον μικρό –τον πάρα πολύ μικρό- κόσμο μας και ονειροβατούμε. Περπατάμε με την απόλυτη σιγουριά, χωρίς να νοιώθουμε που πηγαίνουμε και γιατί. Προχωράμε. Συλλέγουμε τις ανεπάρκειές μας, και μετά τις χρεώνουμε χωρίς ευκολίες πληρωμής στους άλλους. Στους “δικούς” μας άλλους. Σ' αυτούς που θα 'πρεπε να παίξουν έναν συγκεκριμένο ρόλο στην ταινία που τόσο επιμελημένα στήσαμε, αλλά δεν στάθηκαν στο ύψος των άστοχων προσδοκιών μας. Μαλακώνουμε την αλήθεια με εξαντλητικό μασάζ -την μία αλήθεια που μας επιτρέπει η ασθενική μας όραση να δούμε- και προχωράμε από το ένα ψέμα στο άλλο. Αλύτρωτοι. Και η συγχώρεση έρχεται συνήθως αργά ή ποτέ».
To Βραβείο Χορν στον Γιωργή Τσουρή
«170 τετραγωνικά»: Τόσα αναλογούν στον κάθε έναν [βίντεο]
Ο Γιωργής Τσουρής εργάστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, σε 18 συνολικά παραγωγές χειμερινές και καλοκαιρινές, δουλεύοντας με σημαντικούς σκηνοθέτες του Αθηναϊκού θεάτρου (Γιάννης Χουβαρδάς, Νίκος Μαστοράκης, Γιάννης Κακλέας, Γιάννης Μπέζος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Δημήτρης Λιγνάδης, Έφη Θεοδώρου, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Παλούμπης, Λίλυ Μελεμέ κ.α) Εργάστηκε επίσης σε παραστάσεις στο ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Πάνθεον, Θησείον: Ένα θέατρο για της τέχνες, Από μηχανής Θέατρο, Σύγχρονο Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης), καθώς και σε 6 παραγωγές του Θεατρικού οργανισμού Κύπρου.
Το καλοκαίρι του 2016 συμμετείχε για έβδομη φορά στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου με σκηνοθέτη τον Γιώργο Κιμούλη στο ανέβασμα του Αριστοφανικού «Πλούτου», ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Ο Αλαβροστοισειώτης» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου για το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πειραιώς 260).
Γιωργής Τσουρής, από τον «Χαρτοπόλεμο» στο «Moonwalk»
Ίδρυσε πριν μερικά χρόνια την εταιρία Θεάτρου MA NON TROPPO στα πλαίσια της οποίας πραγματοποίησε παραστάσεις σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας. Τελευταία δουλειά της εταιρίας αυτής: ο «Χαρτοπόλεμος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη που επαναλαμβάνεται φέτος για τρίτη χρονιά στο θέατρο Γκλόρια Μικρό, στην οποία υπογράφει τη δραματουργία και την επεξεργασία του κειμένου καθώς και τη μουσική, ενώ κρατά έναν από τους βασικούς ρόλους. Την άνοιξη του 2019 ανεβαίνει η παράσταση «Moonwalk» στο Από Μηχανής Θέατρο σε κείμενο και μουσική δική του και σε σκηνοθεσία και πάλι του Γιώργου Παλούμπη.
Ο Γιωργής Τσουρής και τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ» στο Εθνικό
Εκτός από τον σπουδαίο «Χαρτοπόλεμο» και το «170 τετραγωνικά (Moonwalk)» ο Γιωργής Τσουρής παρουσιάζει στο Εθνικό Θέατρο τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ» στο Εθνικό, ένα μεικτό θέαμα-μάθημα αρχαίας ιστορίας που σαγηνεύει. Μία δραματουργική σύνθεση του Γιάννη Λιγνάδη, βασισμένη σε κείμενα του Ξενοφώντα και του Θουκυδίδη σε σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή. «Είναι πιστεύω μάθημα και ιστορίας και αρχαιογνωσίας για όλους τους ανθρώπους που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, αλλά και μια θεατρική παράσταση η οποία δύναται να ψυχαγωγήσει και να τέρψει και όλο το θεατρόφιλο κοινό, αφού δεν περιορίζεται στο μάθημα. Αυτό είναι και το ειδικό ενδιαφέρον αυτού του νέου θεατρικού μορφώματος. Ότι ισορροπεί ανάμεσα στο μάθημα και το θέατρο, χωρίς να λείπουν οι ανατροπές, το χιούμορ και η συγκίνηση» σημείωνε μιλώντας λίγο πριν την πρεμιέρα στο iefimerida για την παράσταση ο Γιωργής Τσουρής.
Ο Γιωργής Τσουρής και το τραγούδι
Από το καλοκαίρι του 2008 ασχολείται επαγγελματικά και με το τραγούδι. Ως τραγουδιστής πρωτοεμφανίστηκε στην μουσική παράσταση του Γιώργου Θεοφάνους «Τραγουδώ το νησί μου» η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, και έκτοτε συμμετείχε σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες. Τον Φλεβάρη του 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Καμένα τοστ και καλημέρες» στον οποίο υπογράφει τους στίχους, την μουσική και την ερμηνεία των τραγουδιών, ενώ την ενορχήστρωση και την μουσική παραγωγή υπογράφει ο καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας, ενώ ο δεύτερος του δίσκος έχει τον τίτλο «Ένας δράκος στη βεράντα».
Συνυποψήφιοι του Γιώργη Τσουρή για το βραβείο Χορν
Συνυποψήφιοί του ήταν οι:
Αυγουστίνος Κούμουλος για τον ρόλο του ως Σκλαβί στο "Σκλαβί" της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου – Σοφίας Πάσχου (Πόρτα). Εκτορας Λιάτσος για τον ρόλο του Τζιμ Ο ´Κοννορ στον "Γυάλινο Κόσμο" του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά (Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας), για τους ρόλους των Μπέρναρντ, Μπέρναρντ και Μάικλ Μπλακ στο "Ένας αριθμός" της Κάρυλ Τσέρτσιλ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Γ.Ανδρέου (Bios) και για τον ρόλο του Εστραγκόν στο "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου (Θέατρο Χώρος). Βασίλης Μαγουλιώτης για το ρόλο του Έριχ στις "Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης" του Έντεν Φον Χόρβατ , σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (Θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν/ Υπόγειο). Μιχαήλ Ταμπακάκης για τον ρόλο του Μπίλι στο "Η γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;" του Έντουαρντ Άλμπι, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη (Θησείον- Ένα Θέατρο για τις Τέχνες).
Το επαμειβόμενο (με 3.000 ευρώ) βραβείο συνοδεύεται από περγαμηνή και τον Σταυρό που περνά από τον έναν στον άλλο, κάθε χρόνο. Θεσμοθετήθηκε από τον Σταμάτη Φασουλή και είχε χρηματοδοτηθεί από τον αδελφό του ηθοποιού, Γιάννη Χορν.
Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (πρόεδρος), ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.
Την συνολική οργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει, όπως κάθε χρόνο, ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια της βρραδιά, ο Γιώργος Λύρας.