Γιάννης Μόσχος: Ποιος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου - iefimerida.gr

Γιάννης Μόσχος: Ποιος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Γιάννης Μόσχος
Γιάννης Μόσχος, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Ένας Θεσσαλονικιός φαρμακοποιός, διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου, στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, για πρώτη φορά με ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

«Η σκηνοθετική μου ιδιότητα συμπορεύεται με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα και δεν θέλω να επιλέξω ανάμεσα στις δύο, είναι για μένα δύο απολύτως συγκοινωνούντα δοχεία» έχει πει σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο Γιάννης Μόσχος, αναφερόμενος στο πτυχίο της φαρμακευτικής σχολής του ΑΠΘ και της δράσης του στις θεατρικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανατρέχοντας σε κουβέντα μας στο iefimerida και τις σκηνοθετικές του δουλειές επιχειρούμε τη σκιαγράφηση του πορτραίτου του Γιάννη Μόσχου. Η ανακοίνωση του ονόματός του στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο σκηνοθέτης των «Φοινισσών» της απόλυτης θεατρικής επιτυχίας του καλοκαιριού αναλαμβάνει τα ινία του Εθνικού από την Ερυ Κύργια που σήκωσε το μεγάλο βάρος στη δύσκολη μεταβατική περίοδο μέχρι να αναδειχθεί ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής από μια ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πότε είπε ότι θα γίνει σκηνοθέτης; Στα 16 του χρόνια, όπως είχε εκμυστηρευτεί μιλώντας στο iefimerida. «Στα 16 μου, το 1987, είδα το ‘Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα’ του Πιραντέλλο στο Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, και πραγματικά μαγεύτηκα. Μια σπουδαία παράσταση που με έκανε να συνειδητοποιήσω πως θέλω να ασχοληθώ με τη σκηνοθεσία».

Ο Γιάννης Μόσχος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971 και μετρά πολλές σκηνοθετικές επιτυχίες μέχρι σήμερα. Τι κάνει ένας Θεσσαλονικιός στην Αθήνα; «Η Αθήνα ήταν και παραμένει ο ομφαλός της πολιτιστικής ζωής της χώρας. Η αλήθεια είναι πως η πολιτιστική αποκέντρωση που ονειρεύτηκε η Μελίνα Μερκούρη δεν έχει επιτευχθεί. Αν θέλει να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με τις τέχνες η Αθήνα είναι μάλλον μονόδρομος. Η Αθήνα μού πρόσφερε τις ευκαιρίες για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη μού πρόσφερε τις θεατρικές μου βάσεις και πολύτιμες εμπειρίες» τόνιζε σε συνέντευξή του στο iefimerida.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Μόσχος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe.

Έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων. Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.

Τα πρώτα θεατρικά βήματα

Πώς περιγρλαφει ο ίδιος την πορεία του. «Η θητεία του Μίνου Βολανάκη στο Κ.Θ.Β.Ε., την τριετία 1986-1989, ήταν αποκαλυπτική για μένα, το θέατρο γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική άνθηση τα χρόνια αυτά» ήταν τα λόγια του Γιάννη Μόσχου μιλώντας στο iefimerida.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλά η Θεσσαλονίκη συνδέεται για μένα περισσότερο με δύο ανθρώπους: τον θεατρολόγο Νικηφόρο Παπανδρέου και την ηθοποιό, και σύζυγό του, Έφη Σταμούλη. Στον μέντορά μου, Νικηφόρο Παπανδρέου, οφείλω τη θεατρική μου ενηλικίωση: χάρη σ’ αυτόν υπάρχει το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. στο οποίο σπούδασα –είναι ο οραματιστής της ίδρυσης του Τμήματος και υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του–, χάρη σ’ αυτόν έκανα τα πρώτα μου θεατρικά βήματα στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», της οποίας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, χάρη σ’ αυτόν ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή. Του οφείλω πολλά. Αλλά και από την Έφη Σταμούλη, στις τέσσερις παραστάσεις που κάναμε μαζί στην Πειραματική, κατάλαβα πολλά για την υποκριτική. Η συνεργασία μου με τους δύο αυτούς εκλεκτούς ανθρώπους του θεάτρου, αλλά και η στενή φιλία που αναπτύχθηκε στα 30 κοντά αυτά χρόνια γνωριμίας μας, υπήρξε για μένα καθοριστική και πολύτιμη».

Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση του καλοκαιρινού προγράμματος του Εθνικού, μιλώντας για την παράσταση Φοίνισσες
Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση του καλοκαιρινού προγράμματος του Εθνικού, μιλώντας για την παράσταση Φοίνισσες

Ο Γιάννης Μόσχος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου μετά από εισήγηση στο ΥΠΠΟ της Ειδικής Επιτροπής Αξιoλόγησης και Επιλογής. Ο Γιάννης Μόσχος «σηκώνει μανίκια» για τη νέα περίοδο του Εθνικού, ενώ το πρόγραμμα για τη σεζόν 2021-2022 έχει ήδη ανακοινωθεί

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ