Σαν μια μικρή ανασκαφή, σαν μια κιβωτός από τα βάθη του χρόνου που ανοίγοντάς την φέρνεις στο φως την ομορφιά και τη συγκίνηση της Ιστορίας: έτσι μοιάζει η διαδικασία τού να ανοίξεις την ξύλινη συσκευασία με το όνομα του Γιάννη Σεργάκη για να ανακαλύψεις την φουστανέλα που δημιούργησε ως γούρι για το 2021.
Δεν είναι μόνο η υψηλή αισθητική, η εκλεκτική λεπτεπίλεπτη διαχείριση του χρυσού και των διαμαντιών αυτό που χαρακτηρίζει τον διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένο δημιουργό κοσμημάτων Γιάννη Σεργάκη. Είναι και η βαθιά ριζωμένη σχέση του με την βιωμένη πραγματικότητα διαχρονικά, η δυνατότητά του να εισπράττει και να μεταγλωττίζει όσα συμβαίνουν και όσα μας φορτίζουν και μας ορίζουν από το παρελθόν. Ετσι, για το 2021 έκανε την έκπληξη δημιουργώντας ένα γούρι που δεν φέρει τα υλικά που έχει μάθει να διαχειρίζεται ως δημιουργός κοσμημάτων.
Ένα γούρι που δεν φοριέται καν: μια πορσελάνινη φουστανέλα, σε τέτοια μορφή που μοιάζει να κινείται, να μετακινούνται οι πτυχώσεις της φούστας, να ανεμίζουν. Σύμβολο διαχρονικό που παραπέμπει απευθείας στο 1821 και στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που γιορτάζουμε το προσεχές έτος. Και όμως, αυτή η φουστανέλα, ο τρόπος που δημιούργηθηκε, διασπά και αυτό το φράγμα του 1821 και μοιάζει να ριζώνει στην αρχαιότητα. Οι πτυχώσεις της φουστανέλας μεταμορφώνονται σε ραβδώσεις από κίονες ενός αρχαίου ναού με τρόπο ευανάγνωστο. Σαν να χαϊδεύεις έναν κίονα στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Σαν να βλέπεις τον βηματισμό ενός εύζωνα στο Σύνταγμα.
Μια δημιουργία που περιέχει πολλά περισσότερα από όσα υπονοεί. Ο Σεργάκης συνεργάστηκε με την Ελλη Σοφιανοπούλου που ασχολείται με την κεραμική τέχνη, ενώ τα γούρια δημιουργήθηκαν από τον συντηρητή έργων τέχνης και γλύπτη, Γιώργο Κατσίγιαννη. Τοποθετήθηκαν σε ένα ξύλινο κουτί που ανοίγει σύροντας το καπάκι για να ανακαλύψεις το γούρι ακουμπισμένο σε ένα στρώμα από υλικό που θυμίζει άχυρο. Ακόμα και αυτή η τελετουργία έχει τη σημασία της.
Ο ίδιος ο Γιάννης Σεργάκης λέει «δημιουργήσαμε μία πορσελάνινη φουστανέλα για να τιμήσουμε την ιδέα του Έλληνα σε έναν αιώνιο κύκλο αγώνων και χαράς, απογοήτευσης και ελπίδας, κόπωσης και ενέργειας, λήθαργου και σθένους. Ένα σύμβολο ενός μικρού έθνους που μπορεί». Το γούρι διατίθεται στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Γιάννη Σεργάκη. Εχει ύψος δέκα εκατοστά και πλάτος 13. Κάθε φουστανέλα είναι μοναδική αφού κάθε μία ολοκληρώθηκε στο χέρι.