Την αυτοσυγκράτηση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις κλοπές αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο φαίνεται πώς εκτίμησε ο πρόεδρος του ιδρύματος Τζορτζ Όσμπορν, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται ανθρώπους του περιβάλλοντός του Όσμπορν, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου είναι αισιόδοξος για μια πιθανή ιστορική πολιτιστική ανταλλαγή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την κρίση στο Βρετανικό Μουσείο.
«Μπορεί κανείς να διαβάσει πολλά στη σιωπή»
«Μπορεί κανείς να διαβάσει πολλά στη σιωπή», λέει στην εφημερίδα στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου προσθέτοντας πώς έχει υπάρξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην καρδιά του ελληνικού κράτους για το σκάνδαλο που πλήττει το Μουσείο, κάτι που μαρτυρά ότι η Αθήνα θεωρεί πως μια συμφωνία για τα Γλυπτά είναι κοντά.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT: «Παρακολουθούμε τα γεγονότα στο Βρετανικό Μουσείο στενά και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε σοκαρισμένοι από την κλίμακα της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση επίπτωση στην εκστρατεία μας επί του νομίμου δικαιώματός μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».
Το κλίμα είναι το «καβούρι» για τη συμφωνία
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σχολίασε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία για τον Παρθενώνα θα πετύχαινε «τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά ανά τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».
Ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρόεδρος της οργάνωσης Parthenon Project υπέρ της επανένωσης, δηλώνει στην εφημερίδα πως το κλίμα για μια συμφωνία είναι το καβούρι εδώ και 200 χρόνια.
«Το Βρετανικό Μουσείο έχει έναν διορατικό πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μια πλειοψηφία και μια πλήρη θητεία και το μελλοντικό σχήμα της βρετανικής κυβέρνησης θα είναι πιο ξεκάθαρο σε 18 μήνες», σχολίασε ο λόρδος Βέιζι.
Διαφορετικές οπτικές - Αντιδράσεις των πολέμιων
Οι Financial Times αναφέρουν πως και η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο μιλούν για «εν εξελίξει και εποικοδομητικές» συζητήσεις, αν και το Λονδίνο μιλά για δανεισμό μέρους των Γλυπτών στην Αθήνα.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι μετά το δημοσίευμα των FT υπήρξαν αντιδράσεις πολέμιων της επανένωσης των Γλυπτών και μέσω της εφημερίδας Telegraph κάλεσαν τον Τζορτζ Όσμπορν να επικεντρωθεί στην τακτοποίηση των ζητημάτων του Βρετανικού Μουσείου, αντί να κλείσει μια συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.