Σχεδόν 4 τόνοι κρεμμύδια και 2,5 τόνοι μοσχαρίσιο κρέας μπήκαν φέτος σε 35 καζάνια για να παρασκευαστεί το περίφημο στιφάδο (κουρμπάνι) στα Σπάτα, στην εορτή Πέτρου και Παύλου.
Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο ο εκεί Πανηγυρικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος κ Παύλος».
Ο γραμματέας του Συλλόγου, Γεώργιος Γεώργας, μας είπε: «Φέτος είχαμε 1.000 άτομα. Άλλες χρονιές φθάνουμε και 3.000 κόσμο. Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο στιφάδο στον κόσμο, ευλογημένο από τον παπά».
Το πανηγύρι αρχίζει την παραμονή. Οι πανηγυριστές πηγαίνουν στην πανέμορφη πετρόκτιστη εκκλησία να προσευχηθούν στους δύο Άγιους Απόστολους και να πάρουν την ευλογία.
Ακολούθως, οι γυναίκες απλώνονται κάτω από τα ελαιόδενδρα για να καθαρίσουν τόνους κρεμμύδια.
Οι άνδρες αναλαμβάνουν να κόψουν τα κρέατα που θα μπουν στα καζάνια μαζί με τα κρεμμύδια, ντοματοπελτέ, δάφνες και μπαχαρικά. Τα καζάνια ανάβουν το βράδυ (μετά τη Λειτουργία στην εκκλησία) και μένουν αναμμένα σε σιγανό μαγείρεμα, όλη τη νύχτα.
Οι πανηγυριστές παραμένουν στη μικρή πλατεία έξω από το κτίριο του Συλλόγου, σε γλέντι μέχρι το πρωί στις έξι η ώρα, οπότε είναι έτοιμο το στιφάδο. Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε ότι είναι πεντανόστιμο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, αρχίζει το μοίρασμα. Τα παλιά χρόνια γινόταν κοινό γεύμα που έμοιαζε με τις «αγάπες» των πρώτων Χριστιανών. Σήμερα, όμως, ο καθένας παίρνει το φαγητό σπίτι του.
Είναι ένα από τα ομορφότερα πανηγύρια και όπως λένε εκεί θα συνεχίσει να γίνεται «όσο υπάρχει ο κάμπος στα Σπάτα».
Δείτε φωτογραφίες: