Η Εύα Σιμάτου γίνεται Έντα Γκάμπλερ. Μία Έντα Γκάμπλερ που διατρέχει το χρόνο, εντός και εκτός της σύμβασης του έργου του Ίψεν.
Μετά τα «Μελίσσια», που ανέβηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο, ο Αλέξης Σταμάτης γράφει το «Λευκό δωμάτιο». Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός και πρωταγωνιστεί η Ευα Σιμάτου, σύζυγος του Αλέξη Σταμάτη.
Μια αλληγορία εγκλεισμού με πρωταγωνίστριες την Μπλανς Ντιμπουά από το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς και την Έντα Γκάμπλερ από το ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν αποκαλύπτει την κουζίνα της δημιουργίας του συγγραφέα και του ηθοποιού μέσα από το θέατρο, τους χαρακτήρες, την επινόηση και την πραγματικότητα. Εντέλει μέσα από την ίδια τη ζωή. Στην παράσταση παίζουν η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο Δημήτρης Τσίκλης και η Σμαράγδα Σμυρναίου. Εντα Γκάμπλερ η Εύα Σιμάτου.
Στο πρωτότυπο έργο του, με τίτλο «Το Λευκό Δωμάτιο», ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, θέτει το κεντρικό ερώτημα «Πού πάνε οι χαρακτήρες μετά το τέλος του έργου;» Θα μπορούσαν άραγε να αποκτήσουν δική τους ζωή; Έτσι βλέπουμε την άφιξη της Έντα Γκάμπλερ σε μια πανσιόν για θεατρικούς χαρακτήρες. Την πανσιόν διοικεί η σκοτεινή και παράξενη Φλόρα (Σμαράγδα Σμυρναίου) η οποία αναγκάζει την Έντα να συγκατοικήσει με την Μπλανς Ντιμπουά, (Πέγκυ Σταθακοπούλου) την ηρωίδα του Τενεσί Γουίλιαμς από το «Λεωφορείο ο Πόθος». Θα ακολουθήσουν έντονες συγκρούσεις, όπου τα πράγματα, μέσω διαδοχικών ανατροπών, θα πάρουν πολύ ιδιαίτερη τροπή. Ο εγκλεισμός, οι διαφορές και οι ομοιότητες της τέχνης με την πραγματικότητα, οι καταβολές, ο έρωτας και η εξουσία, είναι τα κομβικά σημεία που θα συναντήσει κανείς στο «Λευκό Δωμάτιο».
Η Εύα Σιμάτου μίλησε στο iefimerida για την επαγγελματική συνεργασία με το σύζυγό της και για τον ρόλο της. «Η συγκυρία που βιώνω αυτό το διάστημα, είναι πολύ δημιουργική και απαιτητική ταυτόχρονα. Κυρίως πλησιάζοντας προς την πρεμιέρα η συνθήκη εξ ορισμού ήταν φορτισμένη. Έχουμε δουλέψει πολύ εντατικά με τον σκηνοθέτη μας, Μάνο Καρατζογιάννη, ο οποίος έχει πολύ γόνιμες ιδέες και άμεση διαδραστική σχέση με τον ηθοποιό, όντας ηθοποιός και ο ίδιος» αναφέρει η Ευα Σιμάτου.
«Επί σκηνής βρίσκομαι με την Σμαράγδα Σμυρναίου, την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Δημήτρη Τσίκλη ηθοποιούς που εκτιμώ πολύ. Από την αρχή της συνεργασίας μας έχουμε κατακτήσει ένα κοινό δημιουργικό πεδίο. Τα παραπάνω δεν είναι αυτονόητα σε μια θεατρική δουλειά, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι τελευταία».
Η Ευα Σιμάτου για τον Αλέξη Σταμάτη
«Ταυτόχρονα, βγαίνει και το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον ομώνυμο τίτλο «Λευκό Δωμάτιο» και είναι βασισμένο πάνω στο θεατρικό έργο που παίζουμε. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη σύμπτωση.
Οι συζητήσεις μας με τον Αλέξη για την παράσταση είναι πολύ συχνές, διότι έχει μια πρισματική θέαση του έργου και του ρόλου που παίζω. Είναι εξαιρετικά παραγωγικό να έχεις τη δυνατότητα να συζητάς για το ρόλο με τον συγγραφέα του και μάλιστα όταν είναι τόσο δικός σου άνθρωπος. Με τον Αλέξη είναι ουσιαστικά η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε θεατρικά ως συγγραφέας με ηθοποιό. Η πρώτη ήταν στο έργο του, «Innerview» που παίχτηκε στο περίφημο Southbank Centre του Λονδίνου αλλά και στο Ίδρυμα Κακογιάννη σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Κατά καιρούς έχουμε διάφορα κοινά σχέδια. Eν τέλει αυτά που προκρίνονται είναι εκείνα που μας επιλέγουν. Εκείνα που ωριμάζουν την κατάλληλη στιγμή και βρίσκουν τις σωστές συνθήκες για να ανέβουν στην σκηνή».
«Ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις της δουλειάς του καθενός είναι εντελώς διαφορετικές, μια και το καλλιτεχνικό έργο του Αλέξη είναι ενικού αριθμού, ενώ το δικό μου πληθυντικού, αφού απαιτείται και ο σκηνοθέτης και οι συμπαίκτες και το κοινό. Ο ρόλος μου στο Λευκό Δωμάτιο είναι βασισμένος στην Έντα Γκάμπλερ, δεν είναι όμως ακριβώς η Έντα Γκάμπλερ. Είναι ένας καλειδοσκοπικός χαρακτήρας με αντανακλάσεις και αντικαθρεπτισμούς που δημιουργούν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον ηθοποιό που επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τον κινητήριο άξονα της γυναίκας αυτής».
«Η δική μας Έντα Γκάμπλερ επιζητά με πάθος να αυτονομηθεί και να ζήσει ελεύθερη. Είναι από τους πιο σύνθετους ρόλους με τους οποίους έχω καταπιαστεί και απαιτεί εγρήγορση, ενέργεια, δόσιμο. Ταυτόχρονα προσφέρει στον ηθοποιό αρκετές ευκαιρίες να αναμετρηθεί με διαφορετικά και αντιφατικά πιθανόν στοιχεία της φύσης του. Το «Λευκό Δωμάτιο» είναι ένα έργο και η Έντα ένας ρόλος για τον οποίο υπάρχει χώρος έρευνας και πεδίο εμβάθυνσης. Στο έργο μας ο χαρακτήρας αυτός γίνεται ένα σύνθετο πλάσμα που λειτουργεί με οδοδείκτη την Έντα Γκάμπλερ, αλλά το ζητούμενο της ελευθερίας είναι τόσο ισχυρό που έχει τη δύναμη να ωθήσει σε μια απροσδόκητη λύση» καταλήγει η Εύα Σιμάτου.
«Λευκό Δωμάτιο» του Αλέξη Σταμάτη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη
Σε έναν ου-τόπο, που βρίσκεται σε ένα ψηλό βουνό, υπάρχει μία πανσιόν για θεατρικούς ήρωες. Για όσους έχουν γεννηθεί από το χέρι του συγγραφέα-δημιουργού τους και είναι στη διάθεση κάθε σκηνοθέτη, στις σκηνές όλου του κόσμου. Κάθε φορά που τελειώνει η κατασκευή τους και αφού τα είδωλά τους έχουν ανέβει στις σκηνές, τα πλάσματα αυτά συγκεντρώνονται στην πανσιόν. Όμως, εκεί συμβαίνει κάτι μοναδικό: το ανύπαρκτο δημιουργεί πραγματική ζωή.
Τη διεύθυνση του χώρου αυτού έχει αναλάβει η Φλώρα, μία ακαθόριστης ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας γυναίκα. Κάποια στιγμή καταφθάνει η περήφανη και δυναμική Έντα, την οποία η Φλώρα τοποθετεί στο ίδιο δωμάτιο με την Μπλανς. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες δημιουργούνται πολύ έντονες κλιμακούμενες συγκρούσεις, καθώς προέρχονται από τελείως διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές επιδιώξεις και έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση, αν και υπάρχει ένα υποδόριο νήμα που τις ενώνει. Όταν η Έντα αποφασίζει να κάνει μια παράτολμη κίνηση, οι τεκτονικές πλάκες της επινόησης, η ίδια η υπόσταση των χαρακτήρων στο αναπόδραστο γίγνεσθαι της πανσιόν της Φλώρας -και, πάνω απ’ όλα, το άγχος του δημιουργού- θα αποκτήσουν μία άλλη δραματική διάσταση χάρη στη λύτρωση που θα προσφέρει απρόσμενα, στο τέλος, η αυτοδικία.
Με τους: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Εύα Σιμάτου, Δημήτρης Τσίκλης Στον ρόλο της Φλώρας η Σμαράγδα Σμυρναίου, στο Θέατρο Σταθμός
Θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ | Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα | 210 52 30 267