Στην τέταρτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την αύξηση των απασχολούμενων στον τομέα του Πολιτισμού από το 2019 ως και το 2021, δείχνει έρευνα της Eurostat.
Πολλές φορές οι αριθμοί εκπλήσσουν και σε κάνουν να δεις πιο προσεκτικά, συγκεντρωτικά τα δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, στην τριετία 2019 με 2021 -περίοδο που η πανδημία σάρωσε τον Πολιτισμό – η Ελλάδα ήταν στην κορυφαία τετράδα των χωρών της Ε.Ε. ως προς την αύξηση των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα του πολιτισμού. Πρώτη χώρα με μεγαλύτερη αύξηση (13,4) είναι η Λετονία, δεύτερη η Γαλλία (13,1%), Τρίτη η Πορτογαλία (12.1%) και αμέσως μετά η Ελλάδα με 11,6%. Συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού μειώθηκε σε 13 χώρες της ΕΕ και αυξήθηκε σε 14.
Σύμφωνα πάντα με την μελέτη της Eurostat, μεταξύ 2019 και 2021 στην Ελλάδα, η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε κατά 15.000 άτομα και ανήλθε το 2021 σε 144.000 άτομα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι διακυμάνσεις που δημιουργήθηκαν μέχρι να φτάσουμε στον τελικό αριθμό.
Ειδικότερα βλέπουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών όπου το 2021 ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε σε σχέση όχι μόνο με το 2020 οπότε ο χώρος ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από την πανδημία, αλλά αναπτύχθηκε ακόμα και σε σχέση με το 2019 (Ελλαδα, Ισπανία, Κύπρος, Σλοβακία, Ολλανδία).
Το τέλος επιτηδεύματος στον Πολιτισμό
«Τα αισιόδοξα νέα για την πολιτιστική απασχόληση στην Ελλάδα, αντανακλούν, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, όσο και τη σοβαρή επένδυση της κυβέρνησης στον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο, τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και στη συνέχεια» λέει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο ΑΠΕ.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και στους εργαζόμενους του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με θετικές πολιτικές που θωρακίζουν την εργασία, δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αναπτυξιακές προοπτικές για τον κλάδο, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του τέλους επιτηδεύματος: Ο πολιτιστικός και δημιουργικός κλάδος είναι ο πρώτος κλάδος της οικονομίας στον οποίο προχωρήσαμε σε μείωση κατά 38% του τέλους, για όσους επαγγελματίες έχουν ήδη ανοιχτά βιβλία, και μηδενισμό για όσους είχαν βιβλία αλλά τα έκλεισαν μέσα στην κρίση».
Oι αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό
Σημειώνεται επίσης, ότι στην Ελλάδα το 2021, το 39% των εργαζομένων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου ήταν αυτοαπασχολούμενοι. Συνολικά το 2021 στην Ε.Ε. καταγράφηκαν 1,6 εκατομμύρια καλλιτέχνες και συγγραφείς καλύπτοντας συνολικά το 22% των εργαζομένων στον κλάδο του πολιτισμού. Το 46% είναι αυτοαπασχολούμενοι, με τη Γερμανία να έχει πέντε φορές μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων από ότι στην υπόλοιπη οικονομία.