Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του θεατρικού συγγραφέα και πεζογράφου, Μάριου Ποντίκα, εξέδωσε το Εθνικό Θέατρο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Μάριου Ποντίκα, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών το Σάββατο (17/9).
«Ο Μάριος Ποντίκας υπήρξε ένας από τους βασικούς πρωτεργάτες της μεγάλης έκρηξης και επιτυχίας του νεοελληνικού έργου μετά τη μεταπολίτευση. Ένας τολμηρός δημιουργός που πλούτισε το εθνικό μας δραματολόγιο με μια σειρά κορυφαίων, πρωτότυπων, θεατρικών κειμένων που έγραψαν ιστορία (το Τρομπόνι, Οι θεατές, Εσωτερικές ειδήσεις, Ο γάμος, Η γυναίκα του Λώτ κ.α.).
Πολλά από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, ενώ διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του θεάτρου, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη και πρόοδο του οργανισμού. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του ήταν πάντοτε καίριες, ρηξικέλευθες, με μια έντονη δημοκρατική σφραγίδα. Εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει σε όλους μας, και ιδιαίτερα στον πνευματικό και θεατρικό χώρο της Ελλάδας», αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου.
Ποιος ήταν ο θεατρικός συγγραφέας, Μάριος Ποντίκας:
Ο Μάριος Ποντίκας υπήρξε από τους κορυφαίους του μεταπολιτευτικού «ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου», με επιτυχίες που άφησαν εποχή, ο Μάριος Ποντίκας έγραψε διαχρονικά και επίκαιρα κείμενα.
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, το 1942. Ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε στην διαφήμιση ως κειμενογράφος - δημιουργικός συντελεστής. Είχε διασκευάσει κείμενα της ελληνικής πεζογραφίας για την τηλεόραση («Χαμένη Άνοιξη» του Στρ. Τσίρκα, «Η Αγάπη Άργησε μια Μέρα» της Λ. Ζωγράφου, κ.α).
Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν («Ο Γάμος»), στο Εθνικό Θέατρο («Τρομπόνι», «Ορθός Λόγος», «Θεατές»), στο Θέατρο ΣΤΟΑ («Θεατές», «Εσωτερικαί Ειδήσεις», «Κοίτα τους», «Ο Λάκκος και η Φάβα», «Η Πανοραμική Θέα μιας Νυχτερινής Εργασίας», «Η Γυναίκα του Λωτ» -έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Θεατρική Σκηνή του Α. Αντωνίου με τίτλο «ΕΣΤΩ»), στο Θεσσαλικό Θέατρο («Η Διαθήκη», «Εθνική Γιορτή»), στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος («Η Γυναίκα του Λωτ», «Τρομπόνι») και σε άλλες σκηνές, μεταξύ των οποίων πολλές ερασιτεχνικές.
Είχε εκδώσει δύο συλλογές με πεζογραφήματά του («Δραπέτης Γηροκομείου», «Κλειδαρότρυπα και Άλλες Ιστορίες») αρκετά από τα οποία έχουν προδημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το βιβλίο του «Ζήτω», μια ανθολόγηση διηγημάτων από παλαιότερες δημοσιεύσεις τους, και το 2014 το «Κουταμάρες (και μια εξυπνάδα)».