Εθνικό Θέατρο: Η σαρκαστική κωμωδία «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Χώρος στις 3/5 - iefimerida.gr

Εθνικό Θέατρο: Η σαρκαστική κωμωδία «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Χώρος στις 3/5

Εθνικό Θέατρο: Η σαρκαστική κωμωδία «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Χώρος στις 3/5
Εθνικό Θέατρο: Η σαρκαστική κωμωδία «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Χώρος στις 3/5
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παράσταση «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, ένα έργο «οδοστρωτήρ» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο συγγραφέας, που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 3 Μαΐου στο θέατρο Χώρος, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, πρόκειται για μια σαρκαστική κωμωδία γεμάτη ανατροπές, μια «ηθογραφία εις πράξιν» που αντλεί έμπνευση από τη συνήθεια των οικογενειών να ανταλλάσσουν επισκέψεις, για να μιλήσει για τη φαιδρότητα του μικροαστικού κόσμου εκείνης -αλλά και κάθε- εποχής, τη χαμένη τρυφερότητα, αλλά και την κρυμμένη βία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένεια Νερουλού δέχεται ξαφνικά την επίσκεψη του κυρίου και της κυρίας Στενού, οι οποίοι συνοδεύονται από τον εργένη ανιψιό τους Νίκο. Εκείνος δράττεται της ευκαιρίας προκειμένου να δει από κοντά τις κόρες της οικογένειας Νερουλού που τόσο θαυμάζει από μακριά στους περιπάτους και τα νυφοπάζαρα. Στην ουσία, ελπίζει ότι θα μπορούσε μία εξ αυτών να είναι η μελλοντική του συμβία. Οικοδεσπότες και επισκέπτες αδυνατούν να συνεννοηθούν, το πρωτόκολλο καλής συμπεριφοράς πάει περίπατο και ένα κωμικό χάος προκαλεί ανατροπές και παρεξηγήσεις οδηγώντας τη βεγγέρα στην απόλυτη καταστροφή. Η αμάθεια, η ξενομανία, η υποκρισία και η φαιδρότητα έρχονται στην επιφάνεια μαζί με τον μιμιτισμό, την κούφια ρητορεία και τον καθωσπρεπισμό.

Η Σοφία Μαραθάκη, μετά τον Γενικό Γραμματέα που είχε σκηνοθετήσει με μεγάλη επιτυχία για το Εθνικό Θέατρο το 2017, συναντιέται ξανά με τον ξεχωριστό αυτόν θεατρικό συγγραφέα σε ένα έργο που έχει, πράγματι, εκτόπισμα οδοστρωτήρα λόγω του αδυσώπητα σαρκαστικού του χαρακτήρα. Μέσα από την ακραία παρωδία και γελοιοποίηση, τον εγκλωβισμό των ηρώων στους τύπους, στο πρωτόκολλο αλλά και στη γλώσσα -ένα κράμα δημοτικής και καθαρεύουσας- τα μεγεθυμένα ελαττώματα και κουσούρια τους, «Η Βεγγέρα» αποκαλύπτει ή καλύτερα επιβεβαιώνει την ασφυξία που επιβάλλουν οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τονίζοντας ταυτόχρονα τη γελοιότητα και μαζί την τραγικότητα των προσώπων· την αμηχανία μίας ολόκληρης κοινωνίας.

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτρια, «μέσα από το φλερτ, την παρεξήγηση, την προσβολή και το χιούμορ, τα πρόσωπα της Βεγγέρας διασκεδάζουν την πλήξη τους, αποφεύγουν το απόλυτο υπαρξιακό τους κενό. Παρά την ακατάσχετη, όμως, μπουρδολογία τους, οι ήρωες είναι πλάσματα αξιαγάπητα και ζωντανά, επειδή διατηρούν και αναδεικνύουν αυτή την αφέλεια του παιδιού, την ανικανότητα ελέγχου του θυμικού τους. Είναι, όμως και επικίνδυνα επειδή είναι δυνητικά βίαια, κακοποιητικά, ψάχνουν αφορμή για να επιτεθούν. Είναι ανήλικοι σε σώματα ενηλίκων, όπως, άλλωστε, είμαστε όλοι. Αδαείς, ανεύθυνοι, αμέριμνοι και γι' αυτό μοιραίοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη ακολουθεί την παράδοση των μονόπρακτων κωμωδιών του τέλους του 19ου αιώνα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1894 στο «Θέατρο των Κωμωδιών» από τον θίασο του Δημήτριου Κοτοπούλη, έναν μόλις χρόνο μετά από τη μεγάλη επιτυχία του Γενικού Γραμματέα. Ο κόσμος της Μπελ Επόκ, ένας κόσμος μεγάλων αλλαγών, προσπαθούσε να δει τη ζωή με αισιοδοξία, όμως στο βάθος του ήταν ένας κόσμος αναβρασμού, που εγκυμονούσε απρόσμενες εξελίξεις. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην πτώχευση του Δεκεμβρίου του 1893, ενώ στο θέατρο κυριαρχεί το κωμειδύλλιο και το δραματικό ειδύλλιο. Ο συγγραφέας είχε συσσωρεύσει πλούσιες εμπειρίες από τη ζωή του στην πρωτεύουσα και την επαρχία αλλά και από τις πολυπληθείς επαγγελματικές του ενασχολήσεις, όταν έκανε το σύντομο πέρασμά του από τον χώρο του θεάτρου. Στα μόλις τέσσερα έργα του κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις και να σημαδέψει καθοριστικά τα θεατρικά δρώμενα.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο. Παίζουν (αλφαβητικά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Κριθάρας, Σοφία Μαραθάκη, Οδύσσεια Μπουγά, Ειρήνη Μπούνταλη, Κατερίνα Πατσιάνη, Δανάη Σαριδάκη, Χρήστος Σταθούσης, Γιώργος Σύρμας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέατρο πρεμιέρα εθνικό θέατρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ