Ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ένα ζωγραφικό αφήγημα ειδικά σχεδιασμένο για την Κρήτη.
Παλαιότερα, αντιπροσωπευτικά έργα του δημιουργού και νεότερα, που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, συλλειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο, σε διάλογο με τον θρησκευτικό χαρακτήρα της Ενετικής Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, σε μία έκθεση με τίτλο «Πέρασμα στο φως» που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.
Τα έργα τέχνης του Μποκόρου στη Βασιλική Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο
Το μνημείο, που χτίστηκε το 1239, φιλοξενεί σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη του Ηρακλείου. Ο ιστορικός αυτός χώρος, με τη βαρύτητα της πολιτιστικής του διαδρομής, αναδεικνύει τη διαχρονική αναζήτηση του φωτός.
Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, ο Μποκόρος μοιράζεται μια προσωπική πορεία μύησης. Η έκθεση συμπίπτει με την περίοδο του Πάσχα, μια στιγμή μυσταγωγίας και εσωτερικής αναγέννησης. Το φως, πρωταγωνιστής των έργων του, συνδιαλέγεται με το φως της Ανάστασης, προσφέροντας στον θεατή την ευκαιρία για προσωπικό στοχασμό.
Τη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου φωτίζει υποβλητικά η βραβευμένη με Emmy Ελευθερία Ντεκώ.

Ο Μποκόρος, στη συνείδηση του κοινού, είναι ένας ζωγράφος ταυτισμένος με τη φλόγα – κατεξοχήν σύμβολο του φωτός.
Αν στο κερί ο καλλιτέχνης κατέκτησε τη δυνατότητα να αποδίδει το στιγμιότυπο ως αρχέτυπη εικόνα, το συμβάν ως ιδέα, τότε στο μνημείο του Ηρακλείου ταξιδεύει το όραμά του για το «υψηλό».

«Τι είναι το φως; Τόνοι μονάχα κι αποχρώσεις; Αρκεί αυτό; Είναι άραγε το φως ένα τέχνασμα μόνο για ν’ αποδοθεί η εικόνα του κόσμου; Μια χρωματική ποιότητα, μια τονική βαθμίδα, μια πλαστική αξία; Ένα επίτευγμα; Ή μήπως ζητούμενο είναι το ίδιο το φως; Μια ανάγκη υπέρτερη, μια αυταξία η φωτοτροπία, μια οδός, ένας προσανατολισμός!» αναρωτιέται ο ίδιος.

Έπειτα από μια πορεία με δεκάδες εκθέσεις σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, η Ενετική Βασιλική γίνεται ο ιδανικός χώρος για να εκφραστεί το αίσθημα της «κοινότητας», στο οποίο συχνά αναφέρεται ο δημιουργός. Καθώς ο Μποκόρος αντιλαμβάνεται την τέχνη ως μια «οδό αυτογνωσίας», στο μνημείο το κοινοτικό στοιχείο εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική πράξη.

Μαζί με το πρόσφορο, το κρασί και το λάδι, μια «φωτεινή χαρακιά» στο κέντρο του ιερού προβάλλει ως ρωγμή στη βεβαιότητα του ανθρώπου – υπόμνηση ότι το πνεύμα δεν εγκλωβίζεται στην ύλη.



Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι η οργάνωση αυτής της έκθεσης από το Δήμο Ηρακλείου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που ξεπερνά τα όρια της πόλης ενώ η τέχνη του δημιουργού απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους «Είναι η τέχνη που ζωογονεί και δίνει τα ερεθίσματα και αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο. Είναι σπάνιος ο συνδυασμός μίας τέχνης που βρίσκεται σε ένα επίπεδο πάρα πολύ υψηλό, μιλώντας στη διεθνή κλίμακα και ταυτόχρονα είναι ένα λαϊκό γεγονός. Από αυτή την άποψη είναι κάτι που το επιδιώξαμε και θα έλεγα ότι χαρακτηρίζει και την πολιτισμική μας πολιτική. Πιστεύω ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση στο Ηράκλειο αλλά και πέρα από τα όρια της πόλης».
«Πέρασμα στο Φως» -Διάρκεια Έκθεσης έως 31 Μαΐου
Διοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδηµαρχία Πολιτισμού – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου