Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά Επιδαύρια με την «Αλκηστη» του Ευριπίδη και σημαντικούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό.
Τι γίνεται όμως για εκέινους που θέλουν να έρθουν στην παράσταση και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά; Το φεστιβάλ Αθηνών έχει μεριμνήσει για οικογένειες που θέλουν να βρεθούν στην Επίδαυρο, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, ωστε οι μεγάλοι να παρακολουθήσουν απερίσπαστοι την παράσταση.
Οι «μικροί ιχνευτές» επιστρέφουν στην Επίδαυρο. Το επιτυχημένο πρόγραμμα που διακόπηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, φέτος ξεκινάει πάλι.
Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι στην Επίδαυρο
Θεατροπαιδαγωγικό, εικαστικό, μουσικοκινητικό και αφηγηματικό μέρος εντάσσονται σε μια ενιαία σύλληψη που συνδέεται με το βλέμμα και την αισθητική της παράστασης. Όλα οδηγούν σε αυτή τη μία ιστορία, την οποία τα παιδιά θα την ανιχνεύσουν βιωματικά, ενώ οι γονείς θα την παρακολουθήσουν ως θεατές στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί για τους γονείς και τα παιδιά ένας κοινός τόπος συζήτησης και αναστοχασμού, μέσα από μια διαφορετικά βιωμένη εμπειρία.
Το πρόγραμμα υλοποιεί ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής (Αγγελική Τσάκωνα, Ελπίδα Κομιανού, Άλκηστη Βασιλάκου, Βασίλης Καλαγκιάς, Αναστασία Κόρδαρη, Μάρα Καλαντζή) και συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το πρόγραμμα στην Επίδαυρο απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών, σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος.
Πρεμιέρα την Παρασκευή για την Επίδαυρο
«Αλκηστη» από τον Γιόχαν Σίμονς. Ένα αλλόκοτο έργο: μια γυναίκα θυσιάζει τη ζωή της για να σώσει τη ζωή του ετοιμοθάνατου άντρα της. Θρήνοι, διαπραγματεύσεις, διαφωνίες· ποιος δεν φοβάται να πεθάνει, ποιος δικαιούται περισσότερο να ζήσει. Εντέλει, ο Ηρακλής κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει πίσω την Άλκηστη, μόνο που τώρα η ηρωίδα είναι μια ξένη για την οικογένειά της.
Η μετάκληση στην Επίδαυρο του ιδρυτή του διάσημου Theater Hollandia (1985) και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας, Ολλανδού Γιόχαν Σίμονς είναι γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Ο Σίμονς, που επισκέφθηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ το 2002 με τις Βάκχες του Ευριπίδη και επανήλθε το 2009 με το Καζιμίρ και Καρολίνα του Χόρβατ σε συν-σκηνοθεσία με τον συνεργάτη του Paul Koek, είναι γνωστός για την μουσική προσέγγισή του στα κείμενα και την εντυπωσιακά μινιμαλιστική αισθητική του.
Στη νέα του αυτή παράσταση, φωτίζει την Άλκηστη του Ευριπίδη με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
1, 2 Ιουλίου στην Επίδαυρο